Változnak a vírushelyzetben érvényes vásárlási sávok, megvannak 2020 legjobb kutyabarát helyei. Jövőre fejlődhet a balatoni kerékpárszállítás, új ipari park épül Balatonfüreden. Heti híreinket olvashatjátok a Balatonról.

Bár a hideg most már visszavonhatatlanul jelen van a Balatonon is, a múlt héten újra örülhettünk egy kis napsütésnek. Ebben sajnos már igencsak halványan bízhatunk a következő napokban: kivétel nélkül szinte végig 1-2 fokokra, borult, ködös időre számíthatunk a tó környékén. Az Időkép előrejelzése szerint a november 29-ei vasárnap egy kis esővel is megspékeli majd a monoton szürkületet.

Érdemes azért résen lenni, mert még ebben a stagnáló időben is előfordulnak különös időjárási jelenségek. November 18-án szerdán napkeltekor ritkaságnak számító lyukfelhő jelent meg a Balatontól egészen Pécsig. A lyukfelhő csodájának ide kattintva járhattok utána.

És most lássuk, mi történt a héten a közlekedéstől kezdve a környezetvédelmen át a közügyekig!

Vírushelyzet

Orbán Viktor a Facebook-oldalán jelentette be, hogy kormányrendeletet adtak ki az idősek vásárlási sávjáról, amely szerint visszatérne a néhány hónappal ezelőttihez hasonló rendszer. Amellett, hogy hétköznap 9–11 óráig, hétvégén 8–10 óráig csak idősek lehetnek a boltokban, más napszakaszokban sem tiltott számukra a vásárlás, vagyis bármikor betérhetnek az üzletekbe. (Telex)

Köz & ügyek

Hiába írtak ki pályázatot a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) 11 vitorláskikötőjére, úgy tűnik, senki nem vette bérbe az ingatlanokat. Az üzemeltetésüket 15 évre nyerhette volna el az új bérlő. Legutóbb a licitre bocsátott és közforgalmú állomásként működő csopaki hajó- és vitorláskikötő kelt el. (24.hu)

Távozik posztjáról a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója. Kollár Józsefet 2015. májusában nevezték ki a cég élére, nem nyilatkozott döntéséről. (MTI)

Turizmus & szállás

Megvan, mely szolgáltatók érdemelték ki az Év Kutyabarát Helye címet 2020-ban. A díjazottak között szinte minden kategóriában találni balatoni szolgáltatót: étterem kategóriában az aszófői Nagyi kertje Teaház és Étterem, kávézó kategóriában a BAB Kávézó Balatonalmádiban, cukrászda kategóriában a balatonlellei Márton cukrászda, szálloda kategóriában a hévízi Bonvital Wellness&Gastro Hotel, munkahely kategóriában pedig a siófoki Tourinform iroda kapott díjat. (Hírbalaton.hu)

Közlekedés

Egy korábbi, halálos biciklis baleseti helyszín „kereszteződésére” sárga csíkozott jelzést festettek fel annak érdekében, hogy az arra járók a jövőben jobban vigyázzanak. A Tihany és Balatonfüred között vezető kerékpárút-szakaszon – valójában szervizutas részen – a jövőben önálló kerékpárutat terveznek kialakítani. (Flowcycle)

A kerékpáros közlekedés segítése érdekében kötött közös megállapodást a MÁV-Start és a Magyar Kerékpárosklub. A munkacsoport 2021 elején a kerékpárszállítási kapacitás hiányosságainak megoldására fog konkrét javaslatokat kidolgozni. (MTI) 

Épül-szépül

Az egykori szeméttelep területén, az Aszófői út mentén új ipari park épül Balatonfüreden. A területen hét nagyobb, teljesen kiépített, közművesített telket jelölnek ki, itt létesíthetnek bázist a vállalkozások, munkalehetőségeket teremtve. (Füred TV)

Környezet & védelme

Az ország több pontjára is megérkezett az idei hó. Eplényben például hóágyúknak köszönhetően lett hófehér a táj, reméljük lesz majd, aki használja a pályát az idei szezonban. (Síelők.hu)

A november 20-ai este és másnap hajnal termékeny időszak volt a Balatonon, bár ami a csillaghullást illeti. Az Időkép éjjellátó kamerája 3 – Leonida meteorrajhoz is tartozó – hullócsillagot vett fel Siófoknál. (Időkép)

Kékfény

A Balatonszemes előtti vízterületről mentettek ki a vízirendőrök egy elektromos kisgéphajót, vele együtt a rajta rekedt két férfit a november 16-ai hétfői délutáni ködös időben. A hajó meghibásodott, ezért nem tudott kijutni a partra. (Police.hu)

A vízirendőrök november 17-én, kedden délután a Pálköve előtti vízterületről mentettek ki egy felborult sportvitorlást. A 37 éves férfi a viharos szél miatt borult fel és esett a vízbe. (Infostart)

Sport & strand

Rekordot döntött a nevezési létszám a 2021-es NN Ultrabalatonra. A 4-14 fős kategóriában 1300 csapat nevezett, a lista mindössze három perc alatt telt meg, ráadásul több mint 630 csapat van várólistán. A verseny a tervek szerint 2021. május 14-16. (péntek-vasárnap) között lesz. (MTI)