Ajánlások százai jöttek be a közönségtől, és e sok ajánló 24 strandbüfé, bisztró és étterem mögé állt be. Véget ért versenyünk első köre, következhet a második, aminek során kiderül, kik kerülnek a döntőbe.

Egyre mélyebben trappolunk bele a nyárba, és ezzel együtt a 2020-as Év Strandétele verseny is szépen halad előre. A megváltozott szabályzatú verseny új, első köre ezennel véget ért. Ez volt az a forduló, amikor a nagyközönség ajánlhatott helyeket e-mailben és kommentben is, és több száz ajánlást kaptunk. Pár büfé a teljes törzsvendégkörét és azok ismerőseit is mozgósította (bár az első kör sem a mennyiségre ment) és volt, aki száz feletti ajánlást kapott.

Lássuk tehát az első kör mezőnyét abc-sorrendben, alatta pedig leírjuk, miből fog állni a második kör!

  • A Konyha 2.0, Gyenesdiás,
  • A Konyhám, Balatonfenyves,
  • Aligha Kert Club, Balatonaliga,
  • Bambusz Büfé, Balatongyörök,
  • Cantine, Balatongyörök,
  • Fapipa, Fonyód,
  • Fogas Bisztró, Alsóörs,
  • Fröccsterasz és Strandgrill Erika, Balatonmáriafürdő,
  • Halvödör, Balatonszemes,
  • Kis Kapitány, Zamárdi,
  • Málna Büfé, Balatonlelle,
  • Mistral Bistro, Balatonlelle,
  • Parti Bisztró, Zamárdi,
  • Port Étterem, Balatonmáriafürdő,
  • Rock Burger Cirkusz, Balatonszemes,
  • Somogyi Lángosozó, Balatonboglár,
  • Spéci Hot Dog & Krumpli, Balatonboglár,
  • Süss Fel Nap Strandbisztró, Balatonalmádi,
  • Tengósok Kikötője, Balatonakarattya,
  • Tiki Beach Bisztró, Zamárdi (a címvédő),
  • Viktor Bor- és Vendégház, Balatonmáriafürdő,
  • Villa Strandbisztró, Balatonlelle,
  • Vitorlás Bisztró, Keszthely
  • + a Kalóz, Fövenyes, ami azonban nem indul a versenyen, mivel az üzemeltető Nagy-Golyán Nikoletta lesz a döntő egyik zsűritagja.

24 büfét neveztek tehát idén, amik elsöprő többsége – tavalyhoz hasonlóan – idén is déli parti. A közönség szerepe tehát itt véget ért, a második kört már a szervezők bonyolítják le és szűrik meg, kik kerülhetnek a döntőbe. Korábbi cikkünk idevonatkozó passzusát idézzük ehelyütt:

A szervező Balatoni KÖR (a versenyben nem érintett) tagjai és a We Love Balaton stábja együtt pontozza majd a meglátogatott helyeket július 1-ig. Öt kritériumot értékelünk, egyenként maximum 5 pontot kaphat egy hely az adott kritériumra (ezek: ételek minősége, regionális alapanyagok aránya, ár-érték arány, a hely megjelenése és dizájnja, a kiszolgálás minősége). Így a leghibátlanabb büfé 25 pontot kaphat. Pontegyenlőség esetén a döntő zsűrije fejezi be az előválogatást és dönt a döntős büfék listájáról. A legmagasabb pontszámot kapó 6 strandbüfé bekerül a döntőbe, ekkortól majd az ételekre helyeződik a hangsúly, a döntősök konkrét beach foodokkal indulhatnak el.

A beach food mozgalom

Öt évvel ezelőtt indította el a Balatoni KÖR a BeachFood-kampányt annak érdekében, hogy a Balaton büfékultúrájának megújulását felgyorsítsák. Ezzel egy időben előbb az északi, majd a déli parton is indultak olyan büfék, amik a mirelit alapanyagokat friss, környékbeliekre cserélték, az unalomig ismételgetett kínálat helyett pedig új ételeket találtak ki.

A két folyamat találkozásaként a Balatoni KÖR a We Love Balatonnal együttműködve 2015 óta minden évben meghirdette az Év Strandétele versenyt.

A verseny eddigi nyertesei:

Címkék