gasztró

szerkesztés

Ennél speckóbb strandbüfét alig találsz a déli parton – Spéci Hotdog & Krumpli

Szerzők

  • Molnár Zoltán

2020. 08. 07. 14:37

A déli parton kiteljesedő gasztroforradalom valóban a strandbüfékből nő ki, ez Bogláron is jól látható. A legnagyobb főszezoni őrülettornádó közepén totálisan egyszerű streetfoodokból is olyat tesznek le eléd az asztalra, hogy nem lehet okot panaszra. A strandételverseny Év Felfedezettjénél jártunk.

Pont az Év Strandétele döntőzésének közepén, három hely után, három hely előtt érkezett meg a zsűri 2020 júliusában Balatonboglárra, a Platán térre. Ahogy főszezonban mindig, most is tele volt a Platán strand főbejárata előtti üzletsor, tömegek ebédeltek az egymás melletti büfékben, de a zsűri egy helyre volt kíváncsi, egy újonc döntősre, a Spéci Hot Dog & Krumplira.

A Spéci egy LSK rövidítésű – kibontva a kurtítást: lellei süldő kifliben nevű – beachfooddal jelentkezett, amivel a zsűri roppant meg volt elégedve. Meglepetten állapította meg az értékelő csapat, hogy a főszezoni zsúfoltságnak abszolút kitett, tömegek által ostromolt, konkurens büfék sokasága által ölelt Spéci egyszerű ételeket, mint a sült krumpli és a hotdog, mennyire elegánsan tud érdekessé és ezzel együtt a közízlésnek sem riasztóvá tenni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Székelyi odüsszeia

A hosszú bevezető rávilágított, miért kellett újra elmennünk Székely Sándorékhoz, merthogy Székely úr az, aki a hátán viszi a Spécit. Pontosabban a Spécit is, itt viszont át kell mennünk kis időre az utca túloldalára, no meg vissza az időben bő egy évtizedet. Sándor így mutatkozott be nekünk: "tősgyökeres balatoni gyerek vagyok szakács végzettséggel". Pár balatoni szezon után elkerült külföldre, 2006-ban jött haza, aztán Budapesten dolgozott. "Mindig is kerestem a hazautat, szerettem volna itthon lenni, szerettem a Balatont, de akkoriban nem volt alkalmas hely a környéken", ahol éves szinten jól működő vendéglő működött volna. Bogláron se volt olyan étterem, ami szakmailag és anyagilag perspektívát mutatott volna neki.

Balról jobbra: Székely Sándor, Weisz Levente, Jahn Dorina

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

2007 nyarán nyitotta meg Mészáros András (aki a Garrone hazai forgalmazásáért is felel) Balatonboglár centrumában a Gianpiero's nevű éttermet, ahol Sándor szakácsként kezdte az ipart. A Gianpiero's szezonális helynek indult, de Sándor az állásinterjún azt mondta, neki szimpatikus a koncepció, leszámítva a szezonalitást. András ezért felajánlotta neki, hogy mivel egész évre szól az étterem bérleti díja, próbálják ki az egész éves nyitvatartást.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Sándor ezért igent mondott, majd keményen dolgozó emberként hamar a konyhafőnöki pozícióban találta magát, sőt mára üzletvezető is lett a Gianpiero'sban. Mindezt az emelkedést négy év alatt vitte végbe, akkor otthagyta a konyhát, ami "hálistennek azóta is jól működik nélkülem" – lélegzett fel nekünk. Hozzátette, azért hiányzik is neki a konyha, "ott lenyugszok, letisztul az agyam". Ugyanis nyáron előfordul, hogy neki is be kell ugrani, akkora a hajtás, de ez egyre ritkább, inkább szabadságolások idején esik meg.

Speckó Spéci

A Spéciben már egyenrangú félként jelent meg Sándor és András. Egy idős úr csinálta megjelenésükig a büfét, de ő inkább nyugdíjazta magát, átadta nekik a stafétát. Miután egy szuper csapatot összeszedtek (Weisz Levente és Jahn Dorina a gerince), tavaly megnyitottak, bár ekkor még más volt a koncepció: egy csirkés-salátás verzióval próbálkoztak, szerették a vendégek, de nem volt megtérülő. Sándor itt hozzátette, igazából két büféről beszélünk: az egyik klasszikus halsütő hely, a másik az említett hely, ami a csirkés-salátás vonalat maga mögött hagyva 2020-ra átállt a hotdog-kurmpli irányra. A Platán strand előtt rengeteg büfé van a hamburgerestől a gíroszoson át a halasig, szóval valami olyat kellett kitalálni, amit ők nem tartanak. És így  jött a szikra:

"A hotdogot már elfeledett műfajnak gondoltam, utoljára én is húsz éve ettem."

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az étel részében Sándor szabad kezet kapott, így hozta be a sült krumplit is, ami még mindig iszonyat népszerű, rengeteg fogy belőle. Megállás nem volt, "innen jött a gondolat, hogy fel lehetne turbózni feltétekkel". Sándor e ponton keserédesen ismerte el, hogy fagyasztott burgonyával dolgoznak. Próbálkoztak még a Gianpiero'sban saját sült krumplival, de "borzasztó melós", az egyenletesen jó minőséget nehéz garantálni, ráadásul amikor tömeg van, nincs is rá kapacitás.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Forró kutyák

A hotdognál megpróbáltak "egy normális frankfurti virslit" keresni, és úgy tűnik, sikerült. Azonban az idei strandételversenyen nem ez a verzió került a fináléba. Már az indulás is meglepetés volt Sándornak , a háta mögött történt meg a nevezés: "tök gyorsan történt minden, csak kapkodtuk a fejünket. A srácok a Spéciből neveztek be, nekem csak utólag szóltak, akkor kezdtünk dolgozni az új recepten". Egy jó kolbászos hotdoggal indultak tehát, amit anno így írtak le nekünk:

"A kolbász a 'Kolovics füstölt finomságok műhelyből' érkezik. A kiflit saját recept alapján süti nekünk a Melis Pékség. Kerül még bele kovászos uborka concassé, lime majonéz, salsa, újhagyma, mellé pedig savanyított lilahagyma."

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ezzel ugyan a versenyt nem nyerték meg, de létezésük már elég volt az Év Felfedezettje különdíjhoz. Ez meg is hozta a nagyközönség érdeklődését, sokan jönnek célzottan hozzájuk, és már a helyiek is nyitottabbak.

Megkérdeztük Sándort, mik a legnépszerűbb ételeik. Burgonyából a sült csirkés verzió (csirkemellcsíkok pankómorzsában, lime-majonézzal) nagyon jól fut, hotdogban pedig a chili con carnés, az LSK, valamint a cheddaros megy jól. Voltak és vannak is ötleteik, hogy merre tovább: vega hotdoggal is próbálkoztak (ebban a sajt és zöldségek domináltak), sőt vegán virslit is szerettek volna, de nem volt biztos a beszállító. A halas verzió is megfogant mint ötlet.

Az Év Strandétele verseny zsűrizésén.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Szóval kreativitással tele a hűtő, érdemes lesz újra meg újra ellátogatni a Spécibe, bármikor újdonságba ütközhetünk. Egy ideig még eljárogathatunk hozzájuk amúgy is, szeretnének minél tovább kitartani az ősszel. Hisz hiába tűnnek el a strandolók, itt megy el a Bringakörút is. És egy nagy tekerés végén (közepén, elején), mi lehet nagyobb energialöket, mint egy jóféle LSK?

Hasonló tartalmak

Admin mode