Megújul a sümegi vár keleti szárnya, és az újabb tervek szerint az épület két éven belül eredeti méreteiben pompázhat. Fény derült a Paloznaki Jazzpiknik újabb fellépőire, az elkövetkezendő tartós télnek köszönhetően pedig nemsokára befagyhat a Balaton. Heti híradónkat olvashatjátok.

2021 eddigi legváltozatosabb időjárását éljük: a Balaton környékén múlt hét csütörtöktől hét ágra sütött a nap, ez azonban nem tartott tovább pénteknél, hétvégétől ugyanis ködös, alig pár fokos, hideg, téli idővel nézhettünk szembe. Úgy tűnik, ez a tendencia átnyúlik erre a hétre is, ráadásul – ismét csütörtöktől – tetőzik is. Az Időkép előrejelzése szerint február 11-től szibériai hideg zúdul ránk, amit viharos szél és havazás is kísérhet. A hétvégi reggeleken pedig országszerte -10 fok alá is mehet a hőmérséklet. Mivel a zimankó tartósnak ígérkezik, várhatóan befagy majd a Balaton is.

És most lássuk, mi történt az elmúlt napokban a Balatonon a vírusra vonatkozó hírektől kezdve egészen a környezetvédelemig! 

Vírushelyzet

A Magyar Nemzet úgy tudja, a kormányzat felgyorsítja a vendéglátósok számára ígért bértámogatások kifizetését, és február végéig egy összegben kifizetik azt. (Magyar Nemzet)

Fogadj örökbe egy éttermet címmel indított kezdeményezést a nehéz helyzetbe került vendéglátósok megsegítésére egy keszthelyi séf, Németh Zoltán. Aki megteheti anyagilag, támogathat éttermet, büfét, cukrászdát vagy éppen kávézót, ezzel jelképesen örökbe fogadva azokat. Az egyre népszerűbb programon belül több lehetőség is van a segítésre. (Zaol)

Mindeközben Bíró Lajos séf úgy véli, a balatoni vendéglátósoknak kifejezetten kedvezett a koronavírus. „Ők évente eddig is nagyrészt csak négy-öt hónapot működtek maximális fordulatszámon, és ez az idén is így lesz: csak most egy kiéheztetett vendégtömeg érkezik majd a tó partjára.” (Index)

Gasztró

Megérkezett Magyarország első extraszűz olívaolaja, a 2HA Szőlőbirtok és Pincészetnek idén először 40-50 kiló olajbogyót is sikerült leszüretelnie a Balaton-felvidéken, ebből sikerült 2,5 liternyi olívaolajat létrehozni – ami Tóth Guszti olívaszakértő (igazioliva) szerint kifejezetten minőségi és érdekes karakterű lett. Török Csaba borász pedig nem áll meg ennyinél, tovább szövi terveit. (We Love Balaton)

Környezet & védelme

Elkezdődött a tervezése a Balatont érintő vízminőségi problémák hosszú távon fenntartható kezelésére kiírt közbeszerzésnek, melyet a Szabadics Építőipari Zrt. nyert el, nettó 3 milliárd 249 millió forinttal. A tervezés több részből áll, az első a Lesence-rendszeren tervezett beavatkozásokról szól, amely a Tapolca-patakot érinti. (Napi.hu)

Ahogyan arról az előző híradónkban már beszámoltunk, megkezdődött a téli nádaratás a tónál. A szakértők szerint javasolt évi legalább 300 hektárnyi nád levágása helyett azonban csak körülbelül 23 hektárnyi területen végzik el ezt a munkát a szakember- és az eszközhiány miatt. (MTI)

Zalaszántón már megjelentek a tavasz hírnökeként is számontartott medvehagymák. Egy kiránduló a Sztúpához vezető úton, a patakparton talált rá az idei első medvehagymamezőre. (Sokszínű Vidék)

Az elmúlt hetekben több bejelentés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a Kéktúra-útvonalak mentén kihelyezett bélyegződobozokban édességet és nem kevés esetben szemetet találtak. Ezért most külön felhívják a túrázók figyelmét arra, hogy ne szemeteljenek. (Kéktúra hivatalos oldala – Facebook)

Épül & szépül

Folytatódik a Zánkai Erzsébet-tábor korszerűsítése, a harmadik, 1,2 milliárd forintos fejlesztési ütemben felújítják többek között az Erzsébet-tábor gyermeküdülő-kikötőjét és a téli épületet is. (Magyar Építők)

A fonyódligeti Erzsébet-tábort is felújítják, a Fejér-B.Á.L. Zrt. nettó 4,48 milliárd forintos fejlesztésének része lesz többek között a központi épület felújítása és szigetelése csakúgy, mint az apartmanház, valamint a porta épületének felújítása és átalakítása, de készül új vizesblokk és rendezvénysátor is. (Átlátszó.hu)

Petíciót indítottak Balatonfüred építészeti kultúrájának megőrzése és védelme érdekében
, amelyben tiltakoznak a város „modernista betonkockákkal történő beépítési terve ellen”, és felszólítják Bóka István polgármestert a jelenlegi beépítési tervek elutasítására. Eddig 484-en írták alá. Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a városi önkormányzat az elmúlt időszakban mintegy 21 területen rendelt el beépítési és változtatási tilalmat a petícióban is szereplő okokra hivatkozva. (CitizenGo

Két Balaton környéki kilátó is megújul a közeljövőben: Az egyik torony a révfülöpi Fülöp-hegyi, ami nyárra készül el, míg a Nagyvázsony és Tótvázsony között álló kőtorony (szovjet szemletorony) már tavasztól látogatható lesz. (We Love Balaton)

Megújul a sümegi vár keleti szárnya, a kápolna és a Köves-bástya közötti rész is, mondta el Papp Imre várkapitány. A műemlék-rekonstrukciónak része lehet a későbbiekben a nyugati, püspöki palotaszárny újjáépítése is – ezzel a vár eredeti méreteit megközelítve fogadná majd a látogatóit két éven belül. (LikeBalaton)

Az erdei iskolákhoz hasonló vízi iskolát és látogatóközpontot hoz létre idén nyáron Balatonszárszón a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. A szárszói tónál egy vízi iskola létesül, ahol egyszerre harminc-negyven gyerek táborozhatna és tanulhatná a horgászatot a nyári időszakban. (LikeBalaton)

Kiírták a Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megújításához szükséges közbeszerzési eljárást. A munkálatokat a hotel elbontásával kezdik, erre várják a pályázók ajánlatait a hónap közepéig. A projekt 11,5 milliárdos állami támogatással valósul meg. (Menedzsment Fórum)

Új, 200 négyzetméteres fogadóépület készül a balatonfüredi Lóczy-barlang területén, a 270 milliós beruházás várhatóan júniusra készül el, így kinyithat majd a látogatóközpont. (Balatonfüred.hu)

Fesztivál

Újabb sztárvendégekkel bővült a 2021-es Paloznaki Jazzpiknik fellépőinek sora. A július 29–31. közötti napok a jazz, a funk és a soul szerelmeseiről szólnak majd, az eddig bejelentett fellépők sora (Level 42, Caro Emerald, Kraak & Smaak) a szaxofonistennővel, Candy Dulferrel, a soul koronázatlan királyával, Mario Biondival, az MF Robots formációval és a De Phazz kollektívával bővül. (Paloznaki Jazzpiknik közleménye)

Köz & ügyek

Eddig több mint hatvan önkormányzat csatlakozott a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. felhívásához, amellyel a helyben megvalósuló kulturális programokon és infrastrukturális fejlesztéseken kívül Európa nemzetközi kulturális térképére is felkerülnek ezek a települések. Várják a további jelentkezőket, akik a csatlakozási szándék megerősítéseként egy háromoldalú együttműködési megállapodást kötnek (a csatlakozó fél és a Veszprém–Balaton 2023 Zrt., valamint a Veszprém–Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvánnyal). (Veszprém–Balaton 2023 közleménye)

Siófok-Sóstón vett nyaralót Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere 2020-ban, szúrta ki a Telex a főpolgármester friss vagyonnyilatkozatából. A 189 négyzetméteres teleknek és a 37 négyzetméteres háznak ötven százalékban a tulajdonosa Karácsony Gergely. (Telex)

Kihirdették a Keszthely balatoni központjának fejlesztése 2020 pályázat eredményeit, 26 pályaműből 10-et díjaztak, különböző kategóriákban. A legmagasabb díjat (bruttó 750 ezer forint) Kiss Flóra, Márki Gabriella, Miskolczi Lilla, Szűcs Imre Ferenc (4-es sorszámú) és Rantal Gábor, Rév Bence (16-os sorszámú) pályaművei kapták. A következő lépésben a város döntéshozói fogják górcső alá venni a pályázatokat. (Magyar Művészeti Akadémia

Kékfény

Feltörhették a balatonedericsi Csodabogyós-barlang bejáratát, február 7-én ugyanis nyitva találták azt. Most arra kérnek mindenkit, aki január 30. és február 7. között a területen kirándult és esetleg a barlang bejáratáról képet is készített, hogy küldje el a fotót. (Szilárd John – Facebook)

Sport & strand

Eddig nem látott népszerűségnek örvendett a horgászat 2020-ban a Balatonon, ám ez sajnos az eddigieknél jóval nagyobb mennyiségű szabályszegést is eredményezett. Az elmúlt évben összesen 17,6 millió forintnyi halvédelmi bírságot szabtak ki, ami több mint duplája a 2019-ben kiszabottaknak – részletezte Havranek Mihály, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. igazgatója. A leggyakoribb a megfelelő engedély nélküli horgászat volt, a rendőrségi ügyek többsége pedig illegális, hálós halászat miatt történt. (MTI)

Idén tovább fejlesztik a balatonedericsi strandot, 30 millió forintos támogatással többek között két új, szélesebb lépcsőt helyeznek el a könnyebb vízbe jutáshoz a parton, fákat ültetnek, kültéri zuhanyzókat, digitális kijelzőtáblát helyeznek ki, ki- és beléptetőrendszert telepítenek a vendégek számára, valamint ingyenes wifire is lehet számítani. (Veol)

Címkék