A balatonfüredi MÓR24 étterem és natúrborbár lett az év startupvállalkozása, a szentantalfai Dobosi Pincészet legújabb bora nemzetközi aranyérmet szerzett. Balatonfüreden a közterületen fagyizásért is büntethetnek a járványhelyzet miatt. Elhoztuk a heti híreket a Balatonról és környékéről.

Hétközben inkább borult, 6 fok körüli idő volt a Balatonon, ez a hétvégére bár melegebb, de nagyon szeles időt hozott magával. A változékony időjárás kitart ezen a héten is: többnyire borult, csütörtökön és pénteken esős idővel számolhatunk az Időkép előrejelzése szerint. A hétvége felé közeledve pedig sajnos egyre csak hűlni fog az idő, szombatra alig 4 fokot jósolnak!

És most lássuk, mi történt a héten a Balatonon és környékén a gasztrohírektől kezdve a közlekedésen át egészen a környezetvédelemig!

Gasztró

A balatonfüredi MÓR24 étterem és natúrborbár lett a 2020-as év startupvállalkozása. A díjat első alkalommal osztotta ki a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület elnöksége. A MÓR24-ben nyitása után mi is jártunk, és nem akármilyen tapasztalatokról számoltunk be a világutazó Edit és Tamás közös vállalkozása kapcsán. (Füred TV)

Bár elvitelre lehet ételt, italt vásárolni, azt közterületen elfogyasztani már szabálysértésnek minősül. Balatonfüreden legalábbis külön felhívták erre a figyelmet: a város közterületein mindenhol kötelező a maszk viselése, ezért 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető az, aki például fagyizik a Tagore sétányon. Azt egyelőre nem tudni, szabtak-e ki (és ha igen, mekkora) büntetéseket a hosszú hétvégén. (Balatonfüred.hu)

A 21. század végére szinte teljesen mediterrán borvidék lesz Magyarország és vele együtt a Balaton is egy klímamodellekkel foglalkozó – Gaál Márta, a Corvinus Egyetem docensének vezetésével készült – kutatás szerint. Mindez leginkább az időjárásra érzékeny szőlőfajták, mint az olaszrizling, a hárslevelű, a kadarka termelését érinti majd. (Telex)

Megnyitott az általában csak főszezonban elérhető balatonlellei Rock Burger. A kínálatból a jelenlegi szabályok szerint elvitelre lehet rendelni. (Rock Burger Balatonlelle – Facebook)

A Morzsa Bisztró Péksége megnyitott Fövenyesen. Az elviteles pékáruk mellett termelők által készített finomságokat is rendelhettek online. (Morzsa Bisztró Péksége és Delikát – Facebook)

A szentantalfai Dobosi Pincészet legújabb hegybora máris bizonyított: a Németországban megrendezett PAR® International Wine Award borversenyen 90 pontot hozott el, ezzel aranyérmet szerezve a borászatnak. (Dobosi Birtokközpont – Facebook)

Közlekedés

Új, 2x1 sávos terelőutat nyitottak meg Veszprémben március 11-én a 8-as főúttal párhuzamosan, az Almádi út és a Sepsiszentgyörgy utca között. Az eddigiekben használt, Balatonalmádihoz közelebb lévő terelőutat ekkortól már csak a kerékpárosok vehetik igénybe. A változásról készült térképet a cikkben nézhetitek meg. (Vehir.hu)

Úgy tűnik, megépülhet a Siófokra még hét éve tervezett elkerülő út is. A kormány ismét elővette az ügyet, a hírek szerint biztosítanák is az anyagi fedezetet az előkészítésre. Korábban az első szakaszt 430 méter hosszan tervezték megépíteni, a 65-ös számú főút és a Kele utca között, kerékpár- és gyalogúttal együtt, a Sió csatorna feletti részt egy acélszerkezetű híddal megoldva. (Napi.hu)

Hamarosan elkezdődik a Somogy és Zala megye határánál található Balatonberény, Balatonszentgyörgy és Vörs közötti kerékpárút építése. A mintegy 10 kilométernyi út fontos szakasz lesz a Balaton délnyugati sarkánál. (Magyar Építők)

Épül-szépül

Új kilátó épült Balatonlellén, egy közel 20 négyzetméteres, fából készült panoráma- és pihenőteraszt adtak át a Kishegyen, ahonnan pazar kilátás nyílik a Balatonra. A város Parkerdőjében más fejlesztések is napirenden vannak: többek között épül egy játszótér, de kerékpártárolókat, nagy asztalokat és padokat is felállítanak a területen, ahol tűzrakóhely is készül. Képeket a cikkben találtok minderről. (LikeBalaton)

Hétszintes társasház épül Balatonvilágoson, a Club Aliga melletti egykori pártüdülő területén. A területen álló épületek bontását február végén megkezdték, és közzétették a beépítéssel kapcsolatos terveket. A korábban tervezett, 30 méteres védett parti sáv és a sétány helyett az épület egyik szárnya mindössze 8 méterre lesz a Balatontól. A beruházás ellen külön weboldal és petíció is indult. (Balatontipp, SzabadaHang)

A Tihanyi Kastélyszálló és Tréningközpont Hotel megépítéséről még nem lehet tudni, hány fa kivágásával jár majd, azonban az építkezés valószínűleg érinteni fogja a telek ősfás, ligetes részét. Mint kiderült, a 2018-as építési terveket hamarosan frissíteni fogják. (Átlátszó.hu)

Megújul a balatonföldvári Szivattyú park, az eddigi területből pihenőparkot építenek, melyben többek között lesznek új padok, szemetesek, ivókút kutyaitatóval, és maga a zöldterület is megújul. Ráadásul a park nevét is megváltoztatnák, erre az önkormányzat várja a helyiek javaslatait. (Hirbalaton.hu)   

Környezet & védelme

Várostakarítást szervezett a Honismereti és Városszépítő Kör Balatonalmádiban. A példaértékű eseményre 60 önkéntes regisztrált, akik 90 zsáknyi szemetet és legalább 10 köbméter építési törmeléket gyűjtöttek össze. (Veol)

Sport & strand

Siófokon rajtol a 42. Tour de Hongrie (Magyar Kerékpáros Körverseny) nemzetközi mezőnye május 12-én (szerdán). Az ötnapos verseny több szakasza is érinti a Balatont és környékét. (We Love Balaton)

Köz & ügyek

A Google autói 14 magyar nagyvárosba, köztük Veszprémbe is újra ellátogatnak, hogy a Street View, azaz az Utcakép szolgáltatásait frissítsék a Google Térképen. A közzétételt megelőzően a képeken felbukkanó emberek arcát, illetve a rendszámokat elhomályosítják, így azok nem lesznek beazonosíthatók, a magánélethez való jog nem sérül. (MTI)

Címkék