A szigligeti Kikötő étterem tulajdonosai a Balatonhoz csábították Tenerife legjobb bárjának magyar bartenderét, az eredmény pedig egy hiánypótló, ginben különösen erős koktél- és tapasbár lett. A mediterrán életérzés mellé máshol nem kapható koktélokat és eredeti recept alapján készült spanyol tapasokat is kapunk.

A szigligeti kikötővel szemben, az Aranykagyló út mellett nyílt meg a környék első koktélbárja. Az újonnan épült, félig nyitott hely úgy hozza el a mediterrán bárok hangulatát a Balaton mellé, hogy közben teljes mértékben mellőzi a tengerpartot idéző kliséket, díszleteket. Még pálmafával sem találkozunk, szerencsére.

A kezdetek: a Szigliget–Tenerife-tengely

A Mérce története két szálon indult. Az első természetesen Szigligetről: a Kikötő étterem tulajdonosa és vezetője, Varga Marcsi és párja, Szaszák Zoltán a Kikötő-szezon végeztével általában Spanyolország felé veszik az irányt. Az év melegebb felében gyakorlatilag egyetlen szabadnapjuk sincs, a Kikötő étterem mellett a szigligeti Kisboltot is működtetik, ezért télen pihenik ki a pörgést. Amihez természetesen hozzátartozik az is, hogy átautóznak Spanyolországon, útközben pedig végiglátogatják kedvenc tapas- és koktélbárjaikat.

A másik szál jóval korábban indult, Székesfehérvárról. Sótér Balázs bartenderként kétszer körbehajózta a világot, dolgozott Londonban és Michelin-csillagos éttermekben is, majd Tenerife déli részére, Adejére költözött. Saját kezűleg épített, hajó formájú bárját, a Fresh Torviscast a sziget legjobbjának választották a Tripadvisor felhasználói.

A két szál akkor ért össze, amikor Marcsiék felfedezték Balázs bárját.

 „Ősvendéglátósként nagyon élvezték azt, hogy hasonló szintű kiszolgálásban lehetett részük, mint amilyet ők is nyújtanak a vendégeiknek. Hogy mindenkit ismerek, mindenkit a nevén szólítok, és az apróságokra is figyelek.” 

 „Ősvendéglátósként nagyon élvezték azt, hogy hasonló szintű kiszolgálásban lehetett részük, mint amilyet ők is nyújtanak a vendégeiknek. Hogy mindenkit ismerek, mindenkit a nevén szólítok, és az apróságokra is figyelek.” 

Marcsiék törzsvendégekből barátokká váltak, és minden évben magukkal vittek valamit a tenerifei koktélbárból – egy ötletet, egy kis életérzést. Bevezették az étteremben például a Balázsnál látott különálló, báron kívül elhelyezett ginpolcot is, ami forgalomnövelő változtatásnak bizonyult.

A Kikötő étterem tulajdonosai aztán arra jutottak, hogy Szigligeten is helye lenne egy koktélbárnak, nincs ilyesmi a környéken. Közben Balázsnak a pandémia és a turisták elmaradása miatt el kellett adnia a bárját, és úgy döntött, visszatér Magyarországra. Igent mondott Marcsiék felkérésére, és elfogadta a szigligeti bár kialakításáról és vezetéséről szóló ajánlatot.

Novemberben kezdődött a bár építése, Balázs tavasszal csatlakozott a csapathoz, és a betonozástól a belső tér megtervezéséig mindenben részt vett. Természetesen a névadásban is: a spanyolos neveket gyorsan elvetették a közös ötleteléskor, mert úgy érezték, nem illene a környékhez. Így esett a választás a Mércére, ami minden bár tartozéka.

Gin-tonikok mindenféle ízlésre

Kezdjük a ginekkel, hiszen a koktélbár fő profilja a ginőrület, és persze a kísérletező kedvű vendégek kiszolgálása. A ginek választéka széles, és szinte az egész világot lefedi, Belgiumtól Indiáig, Írországtól Japánig. Minden üvegnek külön története van, és a divatos ginek mellett kevésbé ismert ritkaságok is sorakoznak a ginpolcon. Mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelő italt, és összekóstolhatja különféle tonikokkal. A személyzet ebben készségesen segít, Balázs nagy hangsúlyt fektet a munkatársak képzésére.

A ginek mellett természetesen konyakok, rumok, vodkák, whiskyk is szerepelnek az itallapon, és olyan koktélok is készülnek, amelyekkel nem találkozhatunk máshol. Ilyen például a ház ikonikus itala, a sötétpiros színű, ginalapú Berries & Bubbles, ami Balázs saját kreációja. Még az óceánjárós munkája során készítette valakinek egy véletlen folytán, és azóta mindenhol felteszi az itallapra. Az erdei gyümölcsökkel, eperpürével, citrommal, feketeribizli-likőrrel és pezsgővel készülő koktél elég ütős, de erre Balázs figyelmeztet is minket.

A Mérce koktéljai talán furcsának és merésznek tűnhetnek azoknak, akik eddig nem mertek kísérletezni a sex on the beach – piña colada – mojito univerzumon kívül. Persze találunk régi vágású, a 80-as évek koktéltrendjeit képviselő klasszikusokat is, de érdemes kipróbálni a modernebb italokat is, amelyekhez a bartender licsit, chilit, passiógyümölcsöt, uborkát, bodzát vagy fűszernövényeket használ, és amelyek egészen más irányt mutatnak, mint amit az eddig megszokott gyümölcsös italok.

„Amikor leadtam a nagykereskedőknek az italrendelésemet, először azt kérdezték, hogy ezekből mit fogok készíteni, ilyet nem rendel tőlük senki. Meglepődtem, az elmúlt 15 évben külföldön éltem, és ott ezek az italok teljesen megszokottnak számítanak” – mondja Balázs. A koktélbár küldetése a vendégek ízlésének formálása is: ahogy a ginek kóstolása, a koktélok megismerése is egy ízutazás. Voltak olyan vendégek, akik az első nap még nem szívesen mozdultak ki a komfortzónájukból, és egy piña coladát kértek, a harmadik hétvégén pedig már egy maracujás-chilis El Diablót kóstoltak, meséli Balázs.

A tépett kacsától a tengeri herkentyűkig

A koktélok mellett Marcsiék a kedvenc tapasbárjaikból is szerettek volna egy szeletet a Balaton-partra hozni. Így került fel az étlapra a salchicha con mango y chili (fűszeres kolbászkák mangóval és csilivel), a gambas al ajillo (pácolt garnélarák fokhagymás-chilis olajban), a mediterrán halleves, a tépett kacsa és többféle tradicionális spanyol szendvics. A látványkonyhában Zoltán a séf, így nemcsak a koktélok, hanem az ételek készítését is figyelemmel kísérhetjük.

A kínálatot, amit folyamatosan továbbfejlesztenek, úgy állították össze, hogy a vegák számára is legyen opció, legyen lehetőség egy-egy falatot enni, nassolni, de akár egy komplett vacsorát is elfogyasztani itt. Kaphatók a Kisbolt számára készült sütemények és fagyis turmixok is, az alkoholmentes ginből készült koktélok pedig igazi ritkaságnak számítanak. 

A cél az, hogy mindenki tudjon kóstolgatni, kísérletezni, ezért a Mérce Szigliget a jövőben szeretné megoldani azt is, hogy a vendégek számára transzfert biztosítsanak a hely 20 km-es körzetében, hogy senkinek ne kelljen magára vállalnia a sofőr szerepét. Mert most már ez is hozzátartozhat egy Szigliget környéki nyaraláshoz.

Címkék