A meglévő kulturális programok, színházi előadások és koncertek mellé Michelin-csillagos éttermek is költöztek a Szigliget Várudvarba. A szezonális pop-up helyek és események a nyár végeztével állandó éttermi kínálatra és alkalmi programokra váltanak majd át.

A tavalyi évben egy zenei minifesztivállal (Várudvar Fesztivál) kezdődött a Szigliget Várudvar története. Kovács Anna, a Szigliget Várudvar vezetője azt mondta: „Úgy láttuk, hogy van igény a régióban egy ilyen kulturális központ létrehozására, ezt pedig magas minőségű gasztronómiával szerettük volna kiegészíteni.”

Nemcsak az volt a céljuk, hogy az éppen átmenő vagy a várba érkező forgalmat kielégítsék, hanem gasztronómiai célponttá is szerettek volna válni. Ez pedig, úgy tűnik, sikerült is. A Várudvarba jelenleg a Michelin-csillagos Costes települt ki hamburgereivel és grillételeivel a nyári szezonra, de megtalálható a szintén Michelin-csillagos Rácz Jenő új street foodja, a Nem rossz, valamint a Nudli, a Digó pizza, Kató Néni kürtőskalácsa és az Unicone télifagyija is.

Palágyi Eszter a Costes konyhája után hamarosan a nevével fémjelzett új étterem konyhájába fog megérkezni: az egész éves nyitvatartásra tervezett Palágyi Eszter – Szigliget Várudvar Étterem kapui a tervek szerint néhány héten belül megnyílnak.

Júliusban pedig nemcsak az ételek, de a Nespresso első balatoni Mini Boutique-ja is debütált. Most már a környékbeliek és az arra nyaralók is beszerezhetik a kedvenc kapszuláikat, kávégépüket és a kiegészítőket. A kávérajongók természetesen kávékülönlegességeket és jegeskávékoktélokat is kóstolhatnak a Nespresso kávézójánál.

A Szigliget Várudvaron a nyár végéig szinte minden hétvégén lesznek koncertek és színházi előadások is. A koncerteket később szeretnék átvinni a megnyíló étterembe is. A gasztrohelyek szintjén lévő kisebb térzenei produkciókra pedig szintén szeretnének ráerősíteni a jövőben: ezek már ingyenes akusztikus komolyzenei vagy népzenei esteket jelentenek, két-három fős előadásban, minimális hangosítással.

Jön még pop-up a nyárra

Kovács Anna azt is elárulta, hogy a meglévő helyeken túl a budapesti Pastrami Étterem is biztosan eljön még egy két-három hetes kitelepüléssel a Várudvarba, valamint a Rost is, mely egy teljesen új kezdeményezésként valósul meg. Kizárólag zöldségekkel, rostokkal, gyümölcsökkel foglalkoznak, és fenntartható étkezést szeretnének biztosítani.

A meglepetés erejében bízva persze az is előfordulhat, hogy újabb helyek kitelepülését is bejelentik még a nyáron, és tervben van, hogy a szezonon túl, év közben (az éttermen kívül) is lesznek akcióik egy-egy hétvége erejéig – avatott be Anna.  

A kitelepült gasztrohelyek a tervek szerint legalább szeptember 30-ig elérhetőek lesznek, de valószínű, hogy októberben is látogathatók lesznek még. 

Címkék