A barbecue-teraszt három séf és barát, Kállai Csaba, Szőllősi Imre és Putz Lajos nyitotta meg Balatonfüreden, mert úgy gondolták, hiányzik a városból egy street foodot kínáló hely, ahol minden füstön, szmókerszekrényben készül.

Füred fancy, kikötői hangulatától egy nyugalmas sorral hátrébb, az Écsy László utcában nyitották a fiatalos teraszt nyár elején a srácok. Szájról szájra terjedt a híre, nem költöttek marketingre, mert a jó termék úgyis eladja magát. Olyan jó hangulatú, közvetlen helyet raktak össze – igazán finom kínálattal –, amire ezen a környéken már régóta nagy igény volt.

Csaba, Imre és Lajos közel 20 éve ismerik egymást, még a pesti Gundelben is együtt végeztek anno. Sok éves francia, német, luxemburgi és magyar fine dining tapasztalattal a hátuk mögött útkeresésbe kezdtek, amit egy hirtelen jött BBQ-szerelem zárt le. Szerintük (is) a street foodé a jövő, és meg akarják mutatni, hogyan lehet ezt igen magas szinten csinálni. Minőségi alapanyagok, saját szószok, receptek és sok beszélgetés a vendégekkel. Erről szól ugyanis a vendéglátás.

Semmi kötöttség, észjátszás, csak barátságos hangulat és vagány BBQ-ízek. Minden szendvicsükkel meglepnek minket, hiszen a marhás szendvicset savanyított meggyel kínálják, de a savanyított faeper és a kimchi is felhasználásra kerül. A barbecue amúgy egy zárt rendszerben, faszénen vagy gázzal, alacsony hőmérsékleten (jellemzően 110-125 °C) történő és hosszan tartó hőkezelési eljárást takar, egyedi és gazdag ízvilágot létrehozva. 

A jelenleg divatos – és környezetbarátként engedélyezett –, pici, eldobható faevőeszközöket legfeljebb díszként tudjuk használni, de nem is villásreggelizni érkeztük a Manufaktúrába. Vérbeli gitáros szendvicsekkel van dolgunk, készüljünk fel előre!

Boston butt pulled pork (2800 forint) pirított dióval és szuper házi Waldorf-salátával is egy igazi klasszikus, de az igazi kedvencünk a Chuck flat szendvics (marha, dijoni mustár, jalapeno, cheddar, marinált lilahagyma – 3100 forint) mellett a 300 grammos oldalas füstös kukoricasalátával és szmókerben készült tejfölös burgonyával (3700 forint), aminek már most komoly rajongótábora alakult ki a környéken.

Fiatalok, középkorúak, idősek, menjetek barbecue-zni és sörözni a Manufaktúrába, amíg még tart a szezon! Reméljük azért még utána is elérhetőek lesznek, mert a "fíling" és a szendvicsek igencsak hiányoznának. A magunk részéről sok sikert kívánunk nekik, mert a környék gasztropalettája egy újabb minőségi és emberközeli hellyel bővült általuk.

Címkék

Elérhetőségek

Manufaktúra 8230 Balatonfüred, Écsy László utca 5. Facebook-oldal