Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, vagy csak nyeregbe pattannának az enyhe napokon.

Aktív

Kilátók, kápolnák, tanúhegyek – Ide menj túrázni télen a Balatonnál!

Tavaszias idővel indul az új év, de a hidegben is érdemes túrabakancsot húzni és felfedezni a kevésbé ismert látnivalókat, az apró, szőlőhegyi kápolnákat, a Balaton új kilátóit és a Kéktúra útvonalait. Korábbi cikkeink alapján összegyűjtöttük, milyen útvonalakat ajánlunk az év első napjaira és akkor, ha a téli időjárás sem tart vissza titeket a kirándulástól.

Kezdd pozitív energiákkal az új évet!

Az év első napján sokan keresnek fel gyógyító, spirituális helyeket, hogy pozitív energiákkal töltekezve kezdjék az új esztendőt. A könnyű sétával elérhető szőlőhegyi kápolnák és a legendás kis templomok tökéletesen megfelelnek egy évkezdő kiránduláshoz. 

Szent György-hegy dűlőin hét kápolnát is találtok, ha bejárjátok az egész tanúhegyet (az egyik, az Ify-kápolna tornya egy hónappal ezelőtt összedőlt). A kis templomokat, amelyek éppúgy hozzátartoznak a hegy képéhez és történetéhez, mint a bazaltorgonák, egy túra keretében is felfedezhetitek.

A Csobánc, a közeli Bács-hegy és a Badacsony is oldalában is találtok kevésbé ismert, mesés panorámájú kis templomokat. 

A zalaszántói, 30 méter magas Béke Sztúpa a 316 méter magas Világosvár hegyre épült, erdővel körülveéve, különleges energiákkal bíró helyen. A Sztúpa Buddha szellemét, bölcsességét, s minden élőlényhez fűződő együttérzését és szeretetét jelképezi, és egyben a béke, a boldogság és a megvilágosodás jelképe is, ahová nem csak a buddhista tanok követői látogatnak el szívesen.

Keress egy könnyen bejárható útvonalat!

Ha még csak ismerkedtek a téli túrázással, egy rövidebb, könnyebb kirándulással kezdődjön a beavatás. Ez lehet egy könnyű séta egy vulkán kráterébe, kirándulás misztikus, ködön átsejlő romokhoz, barangolás a téli erdőkben

Hódítsd meg a tanúhegyeket!

A tanúhegyek egy része egy sétával bevehető, de vannak olyanok is, amelyek egy kicsit azért próbára teszik a kirándulókat, és ahová túrabakancs nélkül nem érdemes elindulni. A Tapolcai-medence nagy öregjeit már csak azért is jó megismerni, mert bármely balatoni borozás esetén óvatlanul előkerülhet a téma, hogy vajon melyik is a sok tanúhegy közül az ott, a távolban.

Fedezd fel a Balaton legújabb kilátóit!

Minden egyes kilátóból más és más arcát mutatja a táj, és biztosan van olyan épített magaslat, ahonnan még nem csodáltátok meg a tájat. Láttátok már a Balatont például a Tapolcai-medence nyugati csücskéből? És egy szovjet szemletoronyból? Az elmúlt időszakban megújult, mesés panorámát ígérő Balaton-környéki kilátókat is csokorba gyűjtöttük, a 22 méter magas, körpanorámás toronytól a lombkoronasétányig.

A mesés panorámából soha nem elég

Nem csak egyes kilátópontokon tárul elénk fergeteges látvány, vannak olyan útvonalak, ahol több km-en keresztül gyönyörködhetünk a téli erdők, az apró présházak és a Balaton kékjének látványában. Ezekből is csemegéztünk, az akarattyai Magasparttól a Keszthelyi-hegység kilátótúráján át egészen a déli part legszebb kilátást nyújtó helyéig.

Gyerekekkel is bevállalható útvonalak

Összegyűjtöttünk néhány könnyű, kisebb gyerekekkel is bevállalható útvonalat, ebben dr. Szentes Szilárd geotúra-vezető, a Túrafalók alapítója nyújtott segítséget. Arra is figyeltünk, hogy ne csak a kirándulásról szóljanak ezek az útvonalak, akad a túrák mentén állatsimogató, kilátó és játszótér is.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

Variációk balatoni randizásra – Valentin-nap a tónál

Egy tartalmas balatoni nappal, hétvégével február közepén sem lőhettek mellé. Adunk néhány tippet, hova menjetek randizni a tó körül!

Aktív

Télen csobbanni a Balatonban? – Vízparti szaunák a tó körül

Egy panorámás szaunából nézni a téli Balatont igazi testet és lelket is feltöltő program. Mutatjuk, hol van erre lehetőség a szállodákon kívül.

Aktív

7 könnyű balatoni túra a tél végére

Érdemes kihasználni a hétvégén még tartó februári tavaszt, és meghódítani néhány panorámás magaslatot, végigjárni egy tanösvényt.

Neked ajánlott

A