A kéknyelű Badacsony tradicionális, különleges borfajtája, amelynek termesztését régen csak a jómódú gazdák engedhették meg maguknak. Az Istvándy Birtok több mint két évtizede kiemelt figyelmet fordít erre a fajtára, és elkészítette az első kéknyelűpezsgőt is. Istvándy Gergő borász a jövő borászaira is gondol, ezért a legjobb kéknyelűborok számára egy „ízbankot” hozott létre, amelynek tételeit egy vakkostolón választották ki egy hónappal ezelőtt. Aki jobban megismerné ezt a bort, részt vehet a IV. Kéknyelű Piknik sétálókóstolón, 2022. május 14-én.

Az Istvándy Birtok Káptalantótitól délre, a Tóti-hegy délnyugati dűlőin terül el. A család több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel, borászkodással, és az utóbbi tíz évben vendéglátással is. A kéknyelűre, erre a titokzatos és ezerarcú fajtára több mint két évtizede kiemelt figyelmet fordítanak. Hisznek abban, hogy a fajta olyan lehetőségeket rejt magában, amelyek hozzájárulhatnak a Badacsonyi borvidék ismertségének növeléséhez, meséli Istvándy Gergő borász.

Először felkutatták a kéknyelűlelőhelyeket a borvidéken a Badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel együttműködésben, majd készítettek hozzá szaporítóanyagot, az első saját, egyhektáros kéknyelűültetvényüket 2000-ben telepítették. Ma összesen három hektáron termesztik a fajtát:

„Amikor a kéknyelű nemesítésébe kezdtünk, még nem ismertük igazán, milyen is ez a fajta. A nagyapám is borász volt, és tőle tudtuk, hogy már a szövetkezetben is készítettek kis mennyiségben kéknyelűt, és ez komoly sikereket ért el nemzetközi borversenyeken. Ez volt az érzelmi alap.”

„Amikor a kéknyelű nemesítésébe kezdtünk, még nem ismertük igazán, milyen is ez a fajta. A nagyapám is borász volt, és tőle tudtuk, hogy már a szövetkezetben is készítettek kis mennyiségben kéknyelűt, és ez komoly sikereket ért el nemzetközi borversenyeken. Ez volt az érzelmi alap.”

A kéknyelű arcai

Így köszöntött be náluk a „Kék-korszak”, ami arra is utal, hogy a hagyományos alapokból kiindulva kísérleteznek a fajtával. Eleinte úgy gondolták, a karakteres ízvilág elérése érdekében fahordóban kell érlelni a kéknyelűt. Teljesen új vizekre eveztek, amikor egy kilenc évig fahordóban érlelt, szemelt kéknyelűdesszertbort készítettek.

Aztán a fahordós szabály megdőlt, amikor 2015-ben olyan jó minőségű, zamatos szőlőt szüreteltek, hogy nem volt szükség a hordó aromájára. A Kékderű már acéltartályban készült. Az első kéknyelűpezsgőt 2012-ben mutatta be a pincészet, és bebizonyosodott, hogy a magas savakkal rendelkező fajta a hosszabb érlelésű pezsgőkhöz is ideális alapanyag.  

Badacsony különleges fajtája, a kéknyelű

A Badacsonyi borvidék tradicionális szőlőfajtája levelének kékes-lilás nyeléről kapta nevét. Egyedül a Balaton-felvidéken termesztik. Különleges fajta, csak nővirágú, így a beporzásához szükség van egy másik fajtára is, emiatt legtöbbször budai zölddel együtt telepítik. Régen „úri szőlőnek” hívták, mert nemes fajta, nem terhelhető, mennyiségre nem kényszeríthető, csak a jómódú gazdák engedhették meg maguknak a termesztését, hiszen nem ígért biztos hozamot. Ugyanezért a nagyüzemi bortermelésben sem volt helye.

A kéknyelűből készített bor magas savtartalmának köszönhetően hosszan érlelhető, nem öregszik. Újborként halványsárga, érettebb állapotában mélyebb sárga tónusú, visszafogott, kissé fanyar aromavilágú. Elsődleges értékei a szép savszerkezet, amihez a badacsonyi borokra jellemző ásványos jegyek társulnak.

Palackok a jövőnek

Istvándy Gergő létrehozott egy Kéknyelű Ízbankot is, ami a legjobb kéknyelűborok ízélménykészletét hivatott megőrizni a jövő badacsonyi borásznemzedékei számára. A Kéknyelű Ízlelő vakkóstolón badacsonyi kéknyelű-bortermelők és országos borszakértők választották ki 28 tételből azt az 5 bort, amely a leadott tételekből a legmeggyőzőbb ízélményt nyújtotta. Ezek az alábbiak: Borbély Kéknyelű 2019, Szászi Kéknyelű 2019, Sabar Kéknyelű 2020, Pláne Kéknyelű 2020 és Éliás Kéknyelű 2020.
A megőrzésre szánt mennyiség 5x50 palack.

„Kóstoltunk már nagyon szép, muzeális kéknyelűtételeket, és fontos, hogy tudjuk, mit tudnak ezek a borok majd 10 év múlva. Ezért gondoltam arra, hogy jó lenne ezeket eltenni és megőrizni” – mondja a kezdeményezésről a borász.

„Kóstoltunk már nagyon szép, muzeális kéknyelűtételeket, és fontos, hogy tudjuk, mit tudnak ezek a borok majd 10 év múlva. Ezért gondoltam arra, hogy jó lenne ezeket eltenni és megőrizni” – mondja a kezdeményezésről a borász.

A borokat egy borszéfben, egy klimatizált helyiségben fogja tárolni. Időnként újrakóstolják a palackokat, és feljegyzéseket készítenek. Ha kiderül, hogy ezek a borok sok év múlva is élvezhetők, akkor az komoly presztízs- és értéknövekedést hoz a fajtának nemzetközi szinten is, vallja Istvándy Gergő. A hozzájuk látogató borszakértők is érdeklődnek a fajta iránt, és ebből vásárolnak. „Ez elegáns, letisztult bor, kiváló pezsgőalapanyag, úgy érzem, ezzel még egy nagyobbat fogunk dobni a jövőben.”

Egyre több borászat fedezi fel ennek a különleges fajtának az értékeit, és sokan egyetértenek abban, hogy

a kéknyelű a borvidék persztízsterméke lehet. 

A badacsonyörsi Csendes Dűlő Szőlőbirtok 2006-os kéknyelűje például Michelin-csillagos éttermek borlapjára is felkerült (a borászat más tételeivel együtt), Földi Bálint és Bencze István borászok pedig kéknyelű-műhelymunkába kezdtek. 

Így lesz „kék" a naplemente

A kéknyelűt népszerűsíti az Istvándy Pincészet már hagyományosnak számító kéknyelűízlelő programja, a IV. Kéknyelű Piknik sétálókóstoló is, amire 2022. május 14-én kerül sor, a Káptalantóti határában található Istvándy Ligetben. Az eseményre mintegy 10 badacsonyi pincészet több mint 30 kéknyelűtétellel érkezik.

A kóstolót két mesterkurzus kíséri majd, a szervezők természetesen gasztroélményről is gondoskodnak, a naplementéhez DJ Ernő Piaf keveri majd a zenét.

Címkék