Évek óta nem volt ilyen mozgalmas a július a Balatonnál, mint most. Rengeteg aktív, kulturális és gasztronómiai program és pezsgő éjszakai élet vár rátok. Ha az időjárás is kegyes lesz, sor kerül a Balaton-átúszásra és -átevezésre, nyit a Művészetek Völgye, Veszprémbe világsztárok és utcazenészek érkeznek, Zamárdiban pedig bemutatkozik egy teljesen új fesztivál. Ez a hónap a rendhagyó helyszínekről is szól: a Festetics-kastély parkjában és az elhagyatott inotai erőműben DJ-szettek lesznek, a Sabar dűlőjén mini bluesfesztivált, a salföldi Bányában underground fesztivált, a Szent Balázs-templomnál irodalmi romkoncertet rendeznek.

Sabar Blues 5., Káptalantóti, július 1-3.

Ötödik alkalommal találkozik a blues a balatoni borokkal a káptalantóti Sabar Borház birtokán. A minifesztiválra a szokásosnál több zenei előadó érkezik, fellép többek között a Blues Bell, az Ecseri János Blues Trupp, a Tenderfoot és Gabriel McCaslin. A szervezők sátrazási lehetőséget is biztosítanak. 

Jegyek: péntekre 6000 Ft, szombatra 8000 Ft, kétnapos bérlet 11. 500 Ft. A részleteket itt találjátok

Fonyód Meet&SUP, július 2.

A fonyódi kutyás strand lesz az Országos Bajnokság helyszíne, ahol 200 és 500 méteres sprint, valamint 4 km-es hosszútáv kategóriákban mérik össze erejüket és gyorsaságukat a SUP-osok. Lesz Open 4 km-es és Open technikai verseny is, ahol a deszkahosszúság tekintetében megkötés nélkül lehet indulni. A mentőmellény természetesen kötelező!

Részletek a honlapon

Kenyérlelke Fesztivál Veszprém 2022, július 2.

A Balaton mellett is egyre több a minőségi, hagyományos eljárással készülő kovászos kenyeret áruló hely, így itt az ideje, hogy jobban megismerjük őket. Erre tökéletes alkalmat teremt a veszprémi Óváros téren a másodszorra megrendezésre kerülő Kenyérlelke Fesztivál, ahol a balatoni és budapesti pékségek képviselői, az otthoni kenyérsütők, a profi mesterek és a kovászrajongók találkozhatnak, szakmázhatnak, kóstolhatnak. A rendezvény zenével, workshopokkal és gyerekprogramokkal is vár, de a legizgalmasabb eseménynek a kenyérsütők versenye ígérkezik, ahol a hobbipékek, a lelkes amatőrök és az otthon sütők mérhetik össze tudásukat.

További információt itt találtok.

NOS Pop up, több helyszínen és időpontban

budai vintage bolt és kávézó, a NOS a Balatonra költözik a nyáron, és minden héten más helyszínen bukkan fel. Lesznek vintage és dizájntárgyak, nippek, printek, könyvek, ékszerek, írott porcelánok és még egy csomó klassz dolog. Elsőként a badacsonytördemici SKIZO Borház új székhelyére, a Nefelejcs Borbárba hozzák el a NOS-hangulatot július 2-án és 3-án. A részleteket a Facebook-eseménynél találjátok. Július 9-én a NOS a Szent György-hegyre, a Borbolt a Völgyben udvarába települ ki, ide kattintsatok a részletekért! Július 16-én balatonalmádi Három Majom Bisztró ad otthont az eseménynek, 23-án a mindszentkállai Káli Kapocs lesz a házigazda, 24-én újra a Nefelejcs következik, 31-én pedig a szentbékkállai Pegazusban válogathattok a különleges tárgyak közül.

Borotvaélen (városi séta), Veszprém, július 2.

Az Imagine Budapest veszprémi sétáján egy 19. századi „kisember”, egy borbélylegény mindennapjain és naplórészletein keresztül bontakozik ki a hajdani város képe. Kiderül, milyen volt egy napfogyatkozást megélni, piacra járni, megházasodni vagy esetleg kirúgni a hámból és másnap kótyagosan ébredni, és milyen törvényei voltak a szerelemnek. 

Az Óváros térről, 17 órakor induló séta 2 órás. A jegy 4400 Ft-ba kerül, jelentkezni itt tudtok.

Beck@Grecsó – Hoztunk valamit magunkból, Balatonboglár, július 9.

Ha szeretitek a kortárs művészetet, irodalmat, zenét és ezek találkozásait, érdemes ellátogatnotok a balatonboglári Kultkikötőbe július 9-én, ahol Beck Zoli és Grecsó Krisztián közös pódiumestjükön hoznak valamit magukból” nektek. Az interaktív előadás során a két alkotó a közös gyökereiket, a múltat, a jelent és a barátságukat meséli el a zenén és az irodalmon keresztül. Beck Zoli énekes-gitáros, dalszerző, író, a 30Y zenekar alapítója, Grecsó Krisztián József Attila-díjas magyar költő, író, dalszerző.

Jegyek 4900 Ft-tól elérhetők. Részletes infót a Facebookon találtok. 

VeszprémFest, Veszprém, július 11–16.

Az idei felhozatal alapján garantáltan különleges, nemzetközi színvonalú koncerteken vehettek részt: fellép Jamie Cullum brit jazzművész, az ötszörös Grammy-díjas jazzénekes, zongorista és zeneszerző, Diana Krall, hallhatjátok a fado melankolikus, tradicionális portugál zenei műfaját méltán képviselő Ana Mourát és flamenco-popdalokra táncolhattok a spanyol Gipsy Kings koncertjén, de érkezik ZAZ és James Blunt is.

Részletes program és jegyinfó a VeszprémFest hivatalos weboldalán elérhető.

54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Balatonfüred, július 14–16.

Kékszalag idején az egész Balaton versenylázban ég, aki teheti, a partról vagy egy panorámás helyről szurkol a versenyzőknek, és csodálja a hajók heroikus küzdelmét. A versenyt figyelemmel kísérhetitek bármelyik BAHART-járatról, a kompról, a balatoni kilátókból – vagy ami a legkényelmesebb, panorámás borteraszokról.

Electric Garden 2022, Keszthely, Festetics-kastély, július 15–17.

Elektronikus zenei buli költözik a keszthelyi Festetics-kastély festői angolparkjába július 15–17. között. A tavaly elmaradt fesztivál piknikkel, pazar hangulattal, éjszakába nyúló bulizással tér vissza, egy nem szokványos helyszínen. A lemezlovasok között Guy J már biztosan ott lesz, a további fellépők bejelentésére még várni kell. 

Jegyek már kaphatók a fesztiválra, részletek a Facebook-oldalon

INOTA - [re]opening, Inotai hőerőmű, július 16.

Az első ötéves terv keretében felépült, hajdan nyüzsgő élettel teli iparváros mára elhagyott, romos, és a hétköznapi emberek elől elzárt területe végre megnyílik az érdeklődők előtt, és audiovizuális live szetteknek biztosít extrém helyszínt. 10 órakor és 15 órakor erőműsétákra nevezhettek be a Túrajó jóvoltából, utána pedig kezdődik a Pixel Magic képzenei expedíciója: a Žagar AV Experience, a Cloudhitects, a Nautis & Maruscsák Dávid és az Emphase valós idejű képalkotó technikákat elektronikus zenével ötvözve hív látványos és emlékezetes időutazásra.

Jegyek: 5000 Ft, gyársétával együtt 12000 Ft.
További információt itt találtok, a jegyeket itt tudjátok megvenni

Túra a Kőszikla-szurdokba, Nagybakónak, július 16.

A kb. 250 méter hosszú Kőszikla-szurdok Nagybakónak és Újudvar között, Keszthelytől nagyjából egy órányi autóútra található. A végén tátongó függőleges falú, mély vízmosásból létrák vezetnek felfelé, korábban mi is bejártuk a túra vezetőjével, dr. Szentesi Szilárddal az útvonalat. 17 km-es, előreláthatólag 6-6,5 órás, közepesen nehéz geotúrára készüljetek, ahol az út a szurdok oldalában vezet, és elég csúszós. Ide ne induljatok el túracipő nélkül, és a túrabot is hasznos lesz.  

Ár: felnőtt: 3000 Ft/fő; gyerek: 1000 Ft/fő. További információért és a jelentkezéssel kapcsolatos részletekért ide kattintsatok!
 

A túra mérsékelten kutyabarát, a szurdokban lépcsők és a képen levő létra nehezíti az ebek dolgát.  

Veszprémi Utcazene Fesztivál, július 20–23.

Veszprémi Utcazene Fesztivál már-már kultikus esemény, ahol pár napra minden sarok és tér koncerthelyszínné válik, ahol nem csak a hivatalos programok között szereplő előadásokat csíphettek el, ha jó helyen jártok. A fellépők nevét és a programot majd csak később teszik elérhetővé a szervezők (a napokban kezdődik az utcazenészek jelentkezése).

Friss infókért érdemes időnként ellátogatni a fesztivál honlapjára.

Művészetek Völgye 2022, Kapolcs, július 22–31.

A fesztivál több mint 2000 programmal vár a mesés Balaton-felvidéki falvakba. Szinte a teljes hazai könnyűzenei paletta megfordul itt, helye van a jazznek, a folknak, a világzenének és a komolyzenének is. Társulatok bútoroznak be egy-egy napra a Színház Színpadra és a Cirque du Tókert hatalmas cirkuszi sátrába, megszólal az irodalom a Kaláka Versudvarban és a POKET Udvarban, kiállítások várnak a tűzoltószertárban, a buszmegállóban vagy épp a templom kertjében, alkotó kezek tevékenykednek a különféle workshopokon, a Hagyományok Háza FolkUdvar programjainak középpontjában az idén 50 éves táncházmozgalom áll majd. 

Korábbi cikkünkben részletesen írtunk a várható programokról és a legizgalmasabb helyszínekről. 

A programokat a fesztivál weboldalán találjátok, de érdemes letölteni a Művészetek Völgye saját applikációját is, ahol a kedvenc programjaitokat be is jelölhetitek!

Pont Csopak 2022 | több mint kertmozi, Csopak, július 22–23.

Reneszánszát éli a kertmozizás a Balatonnál, a Pont Csopakban azonban nem a filmvetítéssel kezdődnek és érnek véget a programok: beszélgetések és izgalmas kiegészítő események kísérik a filmeket. A rendezvénysorozaton, aminek egy működő vízimalom kertje ad otthont, ezúttal a női szerepek lesznek a fókuszban

A részleteket még nem tették nyilvánossá a szervezők, a Facebook-oldalukon tudjátok figyelemmel kísérni az eseményt. 

Balaton-átúszás 2022, Révfülöp, július 23.

A 40. alkalommal megrendezett össznépi sportünnepen a Révfülöp–Balatonboglár közötti, 5,6 km-es távon kívül jelentkezhettek a 2,8 km-es féltávra, illetve tavaly óta már SUP-pal is átevezhetitek a tavat. Ha szükségetek van egy kis iránymutatásra, feliratkozhattok a havonta megjelenő, Garas Attila triatlonedző által összeállított ingyenes edzéstervre, ami a sikeres célba érésre készít fel titeket. A megfelelő egészségi állapotról igazolást szükséges vinni, vagy helyben is kérhettek alkalmassági vizsgálatot 1000 Ft-ért.

A szervezők felkészültek a kiszámíthatatlan időjárásra, ezért több esőnapot is kijelöltek júliusban és augusztusban. További infókat a rendezvény hivatalos oldalán vagy a Facebookon találtok.

Szezon 2022, Veszprém, július 26.

A februári Holtszezon után Veszprémben a Szezon nevű nyáresti programot is megszervezik: július 26-án, kedden a veszprémi Színházkert árnyas ligetében beszélgethetünk az olvasásról, hallathatjuk a hangunkat és lépegethetünk a zenére. Olyan fellépőkre számíthatunk mint például az Analog Balaton vagy a Platon Karataev duó, utóbbi zenekar esetén kötetbemutatóra is sor kerül. Lesz könyv- és bakelitbörze az Utas és Holdvilág Antikvárium jóvoltából, de 15 és 20 óra között a POKET legaktuálisabb kötetivel is megismerkedhetünk. Italokkal a TEREM és a Borkas készül.

Az esemény ingyenesen és regisztráció nélkül látogatható, mely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében jött létre. Még több infó itt.

ZamJam 2022, Zamárdi, július 28–30.

Zamárdi új fesztiválját a város több helyszínén, többek között a pazar panorámájú Kőhegyi kilátónál rendezik meg. A Balaton partján napközben jazzkoncertek lesznek, az éttermek teraszain DJ-k zenélnek, a színpadokon többek között Lovasi Andrást, Járai Márkot, a Kool & the Ganget, a Random Tripet és Shaggyt láthatjátok majd. A fesztivál idejére Zamárdiba költözik a budapesti WAMP vásár, valamint szabadtéri, képzőművészeti kiállítások is várhatók.

Napijegyet, két- és háromnapos bérletet is válthattok. A jegyekért és a részletes programért kattintsatok a fesztivál honlapjára

MINE Fesztivál, Bánya, Salföld, július 29–31.

A Balaton-felvidék tavaly debütált kulthelyszíne, a salföldi homokbánya régóta nem használt területe adja a különleges díszletet a kétnapos, a budapesti underground aktív tagjai által életre hívott MINE fesztiválnak. Nemcsak koncertek lesznek, a zenészek workshopok és előadások során teremtik meg a lehetőséget a közönség számára, hogy kipróbálják vagy fejlesszék zenei tehetségüket. A fellépők között olyan neveket találunk, mint a Metrosection, A Bence Kalandjai, Muriel és Solére. 

A teljes programot itt nézhetitek meg, itt tudjátok megvenni a jegyeket, a helyszín GPS-koordinátáit pedig itt találjátok

Balaton-átevezés, Zamárdi, július 30.

Ahogy tavaly, most is Zamárdiból vághattok neki a küldetésnek, hogy Tihany érintésével oda-vissza keresztezzétek a Balatont. A táv 8 km, amit bármilyen, kézzel hajtható vízisport-eszközzel lehet teljesíteni, legyen szó kajakról, kenuról, SUP-ról, sárkányhajóról vagy olyan evezős eszközről, amelyet két oldalán evezőlapáttal lehet meghajtani. Tavaly 4200-an szelték át a tavat, a partra mintegy tízezer ember látogatott ki. 
 
Nevezni a balatonatevezes.hu oldalon lehet, ahol az eseménnyel kapcsolatos tudnivalók folyamatosan frissülnek. 

Bagossy Brothers Company, Viviera Beach, Keszthely, július 30.

A 2013-ban alakult indie rock, alternatív rock, folk-rock stílusú zenét játszó, erdélyi magyar zenekar visszatér a keszthelyi vízparti koncerthelyszínre, és megtáncoltatja a várhatóan több ezres közönséget. A z esemény a balatoni nyár egyik fesztiválon kívüli nagy koncertjének ígérkezik.

További információt itt találtok, a jegyekre pedig itt csaphattok le

Irodalmi romkoncert, Szent Balázs templomrom, Balatoncsicsó, július 31.

A Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Romkoncert-sorozatához Balaton-
felvidéki vagy veszprémi romok adják a hátteret, az előadók kis közönség előtt és
minimális hang- és fénytechnika igénybevételével játszanak. Július 31-én, 18 órától a balatoncsicsói Szent Balázs templomromnál a Szűcsinger nevű formáció lesz hallható Szűcs Krisztián zenész (HS7, Budapest Bár) és Szálinger Balázs költő szereplésével. A közös dalok, tinédzserkori versek, megjelenés előtt tesztelendő slágerek mellett Beatles és Petőfi is szerepel a műsorban.

További információt itt találtok.  

Címkék