Balatonalmádi az északi part egyik legnépesebb városa, ahol télen sem áll meg az élet. Valami azonban mégis hiányzott: egy hely, ahová reggeltől estig bármikor betérhetünk, ha szeretnénk egy finom villásreggelit, egy kemencés nápolyi pizzát vagy meginnánk néhány izgalmas italt. A decemberben nyílt Három Majom már most egy kulthely, amit elsőként tesztelhettünk és legnagyobb meglepetésünkre (Spoiler alert!) ahelyett a klasszikus reggeliző helyett, amire számítottunk, egy világ körüli utazást kaptunk.

Az almádi vasútállomással szemben található nagy parkoló és a mögötte álló hatalmas épület olyan régóta a városkép részei, hogy az is biztosan fel tudja idézni magában a látványt, aki csak átutazóban szokott keresztülhaladni a városon. A Pannónia Kulturális Központ és Könyvtárnak otthont adó ingatlannál decemberben feltűnt három vállalkozó szellemű fickó, és megnyitották a Három Majom névre keresztelt, a szó legjobb értelmében multikulti vendéglátóhelyet. Az egyébként elsőre nem annyira szembetűnő egységhez a kultúrház lábánál található – szintén a bisztróhoz tartozó – kék foodtruck vezetett el minket, és máris az események sűrűjében találtuk magunkat.

Dzsungelhangulat és déli vibrálás

Ahogy felérünk a lépcsőn és bekukkantunk a bejáraton, rögtön annyira beszippant minket az eklektikus enteriőr, a retró, romkocsmás hangulatot rengeteg zöld növénnyel ötvöző beltér, hogy először nem is vesszük észre az ajtó fölött díszelgő, majomfejet ábrázoló cégért. Szerencsénkre épp ott találjuk a teljes csapatot, akik egytől egyig olyanok, mintha egy Rejtő Jenő regény karakterei lennének. Elképesztő melegséggel fogadnak minket (ekkor még nem sejtik, hogy honnan és miért jöttünk – a szerk.) és máris az az érzésünk támad, hogy a Három Majom zizegő atmoszférája nem csak hívogat, de azonnal rabul is ejt.

A világ tőlünk melegebb pontjain tapasztalható izzás és a dzsungel vibe nem véletlenül jelenik meg a belső térben és az étel- és itallapon. A Három Majmot megtestesítő három tulajdonos, mint egy olvasztótégelybe, úgy pakolták bele a világban szerzett tapasztalataikat. A koncepcióban jól megfér egymás mellett a közel-keleti, a mediterrán, az olasz, a közép-amerikai és a klasszikus bisztrókonyha is. Ebből a sokféleségből adódóan a vega és vegán fogások sem hiányoznak az étlapról, és az sem marad éhesen, aki inkább az egészséges ételeket preferálja.

A majmok jönnek-mennek

A Három Majom egyesülésének története egészen a 90-es évekig nyúlik vissza, amikor Balatonalmádi a Méj'víz nevű kultikus szórakozóhelytől volt hangos. A helyet vezető Teplán Zsolt itt kötött barátságot akkori törzsvendégével, Csali Balázzsal. A szórakozóhely futtatását egy közös izraeli út, majd néhány évtizednyi világ körüli kalandozás követte, egy-két rövidebb magyarországi pihenővel.

Zsolt szinte az összes kontinensen járt és több mint tíz országban élt. Aztán beütött a pandémia, ami miatt kénytelen volt hazatérni. Csali Balázs ekkor már egy ideje itthon tevékenykedett, így végül a járványnak köszönhetően a két barát újra egyesülhetett a világ közepén: Almádiban. 2021. decemberében egy harmadik társsal kiegészülve meg is nyitották a saját magukra utalva Három Majom névre keresztelt bisztrót. A harmadik „majom” hamar leforgácsolódott, és ekkor jött a képbe Vajas Balázs.

„Feltűnt, hogy ez egy elképesztően jó közeg, nagyon közlékeny és nagyon befogadó a társaság. Szubkulturálisan is abszolút tudtam azonosulni azzal, ami itt van. A gyerekeket le lehetett tenni a sarokba, csináltak egy jó meleg kakaót, miközben mindig nagy mosollyal vártak. Egy-kettőre törzsvendéggé váltam, és ezen a ponton elkezdtünk Zsolttal és Balázzsal mocorogni”– emlékszik vissza Vajas Balázs, aki a Három Majom mellett a VinoPiano, a Pancs csomagolásmentes bolthálózat és a Pancs-Gasztroplacc tulajdonosa.

„Feltűnt, hogy ez egy elképesztően jó közeg, nagyon közlékeny és nagyon befogadó a társaság. Szubkulturálisan is abszolút tudtam azonosulni azzal, ami itt van. A gyerekeket le lehetett tenni a sarokba, csináltak egy jó meleg kakaót, miközben mindig nagy mosollyal vártak. Egy-kettőre törzsvendéggé váltam, és ezen a ponton elkezdtünk Zsolttal és Balázzsal mocorogni”– emlékszik vissza Vajas Balázs, aki a Három Majom mellett a VinoPiano, a Pancs csomagolásmentes bolthálózat és a Pancs-Gasztroplacc tulajdonosa.

Reggelik a nagyvilágból

Eklektikus konyhát vinni nem könnyű feladat. Mindig magában hordozza a veszélyt, hogy a választék túlzsúfolttá válik és ez gyakran a minőség rovására megy. A Három Majomban valahogy mégis sikerült úgy összerakni az étlapot, hogy körbeérjen a történet. A Török tojás (két tükörtojás görögjoghurttal megkent, pirított lepénykenyéren, pirospaprikás vajjal meglocsolva – 1850 Ft) éppúgy megfér a választékban, mint a klasszikus brunchételnek mondható Kecskesajtos spenótos omlett rukkola salátával (1950 Ft) vagy a Francia almatorta (950 Ft).

A legnagyobb teret azonban talán a közel-keleti konyha kapta. A Vegán hummuszos wrap (2650 Ft) és a Falafel (2650 Ft) mellett Mezze válogatás (1950 Ft) is kapható, ami hummuszt, padlizsánkrémet, labneh-t és kalamata olívabogyót tartalmaz – legalábbis a jövőben tartalmazni fog, mert ottjártunkkor éppen kifogytak belőle és helyette egy kevésbé különleges változatot kaptunk. Ezért és a labnehról hiányzó fűszeres olajért kárpótol minket a tulajdonosok építő kritikára való nyitottsága. De persze azt sem szabad elfelejteni, hogy nagyon fiatal helyről van szó – még ki kell tapasztalniuk a gyerekbetegségeket.

Ebédidő? Irány Nápoly!

A Három Majom legnagyobb újítása a csupán néhány hete a lépcső aljában parkoló, kék foodtruck. Ha a reggelinél eltelítődtünk a Közel-Kelet és a mediterráneum ízeivel, ebédre átugorhatunk Olaszországba, ugyanis 12:30-tól igazi, fekete buborékos szélű Nápolyi pizza vár minket az alsó szinten.

„A nápolyi pizza menet közben került képbe, és ebben a kérdésben nagyon inspiráló volt számomra Balázs (Vajas – a szerk.) lelkesedése. Álltunk a pultnál és kicsúszott a számon, hogy pizza, mire ő teljesen fellelkesült. Mondta, hogy van már tapasztalata kovászos pizzával, úgyhogy mindenképpen csináljuk. Akkor nagyon megerősített engem abban, hogy kezdjünk el pizzát sütni és azon belül is nápolyi pizzát” – meséli nekünk Zsolt.

„A nápolyi pizza menet közben került képbe, és ebben a kérdésben nagyon inspiráló volt számomra Balázs (Vajas – a szerk.) lelkesedése. Álltunk a pultnál és kicsúszott a számon, hogy pizza, mire ő teljesen fellelkesült. Mondta, hogy van már tapasztalata kovászos pizzával, úgyhogy mindenképpen csináljuk. Akkor nagyon megerősített engem abban, hogy kezdjünk el pizzát sütni és azon belül is nápolyi pizzát” – meséli nekünk Zsolt.

A kovászt végül elengedték, mert nagyon nehéz vele ilyen körülmények között dolgozni, de a pizzakemence, a minőségi alapanyagok és a szakértelemmel végzett munka így is meghozza gyümölcsét. Akárhol és akármilyen stílusú pizzát kóstolunk, a margherita az első, amit általában kipróbálunk, ugyanis a kevés összetevőből álló klasszikussal nehéz csalni. A Három Majom Margherita pizzája (2150 Ft) abszolút megállja a helyét, és nem csak helyi viszonylatban.

A pizzaválaszték pont akkora, hogy meg tudja őrizni autentikusságát, de mindenki megtalálja a saját szájízének valót. A margherita mellett izgalmas vega alternatíva a Spinaci (2650 Ft), amin a feltét ricotta és spenót, de gondoltak a vegánokra is: a Marinara (1950 Ft) tetején nincs sajt, csak paradicsom, fokhagyma és oregánó. A húsos választékot az olaszfűszeres-szalámival megpakolt Piccante (2500 Ft) és a pármai sonkás, ruccolás Pármai (2950 Ft) teszi ki, aminél több nem is kell, hogy boldogan távozzunk.

Meleg délutánok, forró éjszakák

A nagy meleg elől a szomszédos platánfák alá is menekülhetünk, ugyanis az ott található függőszékek és gyékényszőnyegek szintén a bisztróhoz tartoznak. A pultnál rendelhetünk piknikkosarat, amibe egy üveg bor, egy üveg szóda és egy doboz pizza kerül. A borkínálatot a balatoni régióból származó, többnyire natúr borok teszik ki. Ezen a placcon időnként akusztikus koncerteket tartanak, a hétvégi estéken pedig Zsolt és barátai DJ-znek. Ilyenkor egészen felforrósodik a hangulat és a Spice Girls-től a Nirvana-n át a dél-amerikai műfajokig mindennel lehet találkozni. Ezeket a „sikítozós, táncolós bulikat” szeretnék megtartani a téli hónapokban is.

A Három Majomban a munkaerőhiány miatt egyelőre nem tudnak egyszerre reggelit és pizzát készíteni, de a rövidtávú tervek között szerepel ennek a hiányosságnak a megoldása, ugyanis a tulajdonosok nagyon szeretnék, ha az is ehetne egy rántottát náluk, aki délután kívánja meg a reggelit. További terveik közt szerepel, hogy visszahozzák a menüztetést, amivel tavasszal már megpróbálkoztak, és sikeresnek is bizonyult. Őszre szeretnének kialakítani egy komoly házhozszállítási rendszert és nagyobb konyhát, hogy a vendégek télen is élvezhessék a környéken egyedülálló nápolyi pizzát.

Címkék

Elérhetőségek

Három Majom Pizzéria és Bisztró 8220 Balatonalmádi, Városház tér 4. Facebook-oldal