Mi is lehetne jobb program tavasszal, mint nyakunkba venni a Balaton környéki kirándulóhelyeket, és túrázni egy nagyot? Ilyenkor ideális az idő, nincs se túl meleg, se túl hideg, a zöld ezer árnyalatában ragyognak a fák, miközben a Balaton kékjei is felsejlenek a háttérben. Az elmúlt 10 évben felfedeztük a legjobb túraútvonalakat, kilátókat és tanösvényeket, amit fotósaink rendre meg is örökítettek, most ebből hoztunk nektek egy csokorra valót.

Festetics-kilátó - Gyenesdiás

A Keszthelyi-hegység környékén kirándulva, és a tetejére felmászva lelhetünk rá a csodálatos panorámára néző Festetics-kilátóra. A Gyenesdiástól nem messze fekvő Nagymezőnél kiépített parkolóban érdemes kiszállni a kocsiból és a kilátó előtt egy pillantást vetni a Keszthelyi-hegység védett növényritkaságaira. A kilátót tavaly újították fel, melyről itt találjátok részletes beszámolónkat.

Bauxit tanösvény - Halimba

„A Balatontól kicsit több mint 30 km-re van egy sci-fibe illő, a bányászat nyomait őrző, vörösben játszó táj, ahol úgy érezzük, nem is a Földön járunk”írtuk korábbi cikkünkben, a Bakony délnyugati lábánál fekvő Halimba egyik túraútvonaláról. A kőfejtés során megsebzett tájban utat talált az élet, így a fák zöldjei között járva, kicsit mégis olyan, mintha a Marsra léptünk volna.

Balaton-felvidéki túra

Az Országos Kéktúra (OKT) balatoni, Keszthelytől Nagyvázsonyig vezető szakasza mellett a Balaton-felvidéknek saját, szintén kék sávval jelzett túraútvonala van. Pétfürdőtől indul, Balatonalmádit, Csopakot, Balatonfüredet érintve halad Szentantalfán át a Káli-medencébe, majd a badacsonyi hajóállomáson ér véget. Az összesen 103 km-es útvonal 6-14 km-es szakaszokból áll, amelyek teljesítését pecsételéssel bizonyíthatjuk, az OKT-hoz hasonlóan.

Kű-völgy túra

Dörgicse mindössze négy kilométerre fekszik a Balatontól, egy gyönyörű, szőlőhegyekkel körülölelt medencében, a Kű-völgyben, ahol remek túraútvonalak szelik át a tájat. Utunkon nemcsak a közel 1000 éves templomromot és az egylyukú barokk kőhidat csodáltuk meg, de az erdő szélén legelésző kecskékkel is találkoztunk. 

Kab-hegy túra

Egy méter híján hatszáz, tehát 599 méter magas a Déli-Bakony kialudt pajzsvulkánja, a Kab-hegy. Ez egyfelől izzasztó túrát, másfelől egyedülálló panorámát is tartogat, a magaslatra Nagyvázsonyból és Úrkútból is el lehet jutni az Országos Kéktúrán, a hegyet pedig hatalmas erdőség borítja, így fából nem lesz hiány utunk során.

Buruczky Ferenc tanösvény

A Vindornyaszőlős és Nagygörbő határán található Kovácsi-hegy tíz állomásos sziklaösvénye 2010 óta Zala megye hét csodájának egyike. Az összesen 8 kilométeres ösvény legizgalmasabb része a Bazaltutcának nevezett, a néhai bányászat miatt már csupán 800 méteres szakasz, amely néhol 15 méter magas bazaltoszlopok között halad.

Címkék