9. alkalommal hirdeti meg a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt. Az idén azt is külön értékeli a zsűri, ha elérhető áron, egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból készül a nevezett étel.

A Balatoni KÖR azért indította el sok évvel ezelőtt a BeachFood-kampányt, hogy a Balaton büfékultúrájának megújulását felgyorsítsák. Ma már számos olyan vendéglátóhelyet találunk a tó körül, ahol minőségi, könnyed, könnyen fogyasztható ételt találunk.

A versenyen és annak zsűrizésében a We Love Balaton szerkesztősége is aktívan részt vett az elmúlt években.

Az idén a húsmentes ételeket is díjazzák

Az Év Strandétele versenyen 2022 óta külön díjazzák a strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat.

Az idén újdonság, hogy vegetáriánus, illetve vegán különdíj is lesz, ezért a balatoni Kör tagjai külön biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, hiszen ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot.  

Az idén díjazott kategóriák:
1. a fődíj, az Év strandétele (büfé vagy bisztró kategóriában)
2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória legjobbját is díjazzuk)
3. az Év felfedezettje (ha lesz ilyen)
4. az Év jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
5. az Év legjobb vegetáriánus vagy vegán strandétele

Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát. Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.

Kritériumok

  • Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
  • egyszerű, de kreatív, nyárias,
  • gyorsan és akár büfékben is elkészíthető (bisztró kategóriában idén már lehet nevezni különlegesebb ételeket is)
  • elvitelre is alkalmas,
  • szerepel a vendéglátóhely kínálatában.


A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz közeli hely. A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére leginkább hivatott zsűrit kérnek fel. A zsűri tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.

2022-ben a balatonboglári Bundi Bijó Bárjának Bundi sós kürtős nevű étele lett, a legjobb bisztróétel a zamárdi Tiki Beach Bisztró malacfülsalátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Bisztró borsófőzi-dimsumja nyerte.  

Az ételekkel július 15-ig lehet nevezni, a Balatoni KÖR augusztus 3-án osztja majd ki a díjat, miután július 25-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül. További információt itt találtok a nevezéssel kapcsolatban. 

Címkék