9. alkalommal hirdeti meg a Balatoni Kör az Év Strandétele versenyt. Az idén azt is külön értékeli a zsűri, ha elérhető áron, egészséges és lehetőleg helyi alapanyagokból készül a nevezett étel.
A Balatoni KÖR azért indította el sok évvel ezelőtt a
BeachFood-kampányt, hogy a Balaton büfékultúrájának megújulását felgyorsítsák.
Ma már számos olyan vendéglátóhelyet találunk a tó körül, ahol minőségi,
könnyed, könnyen fogyasztható ételt találunk.
A versenyen és annak
zsűrizésében a We Love Balaton szerkesztősége is aktívan részt vett az elmúlt
években.
![](https://welovebalaton.hu/i/0e/evstrandetele-tikki-1.exact1980w.jpeg)
Az idén a húsmentes ételeket is díjazzák
Az Év Strandétele versenyen 2022 óta külön díjazzák a
strandbisztró és a strandbüfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból,
komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel
ebben a kategóriában is már egyre erősebb a balatoni kínálat.
Az idén újdonság, hogy vegetáriánus, illetve vegán különdíj is lesz, ezért a balatoni Kör tagjai külön biztatják a nevezőket, hogy ebben a műfajban is nevezzenek ételt, hiszen ezen a téren kiemelten fontos erősíteni a balatoni kínálatot.
Az idén díjazott kategóriák:
1. a fődíj, az Év strandétele
(büfé vagy bisztró kategóriában)
2. a büfé vagy bisztró kategória legjobbja (attól
függően, hogy a kettő közül melyik nyeri a fődíjat, a másik kategória
legjobbját is díjazzuk)
3. az Év felfedezettje (ha lesz ilyen)
4. az Év
jóárasított strandétele (ha lesz megfelelő)
5. az Év legjobb vegetáriánus vagy
vegán strandétele
![](https://welovebalaton.hu/i/9a/evstrandetele-tarrow.exact1980w.jpeg)
Azok az ételek esélyesek a győzelemre, melyeket bármelyik strandbüfében vagy tóparti bisztróban el lehet készíteni, mert a végső cél, hogy a receptet máshol is átvegyék, ezzel megújítva a strandgasztronómiát. Nevezni továbbra is lehet levessel, főétellel és desszerttel egyaránt. Ezek alól természetesen a klasszikus strandételek (pl. sült kolbász, palacsinta) sem kivételek, amennyiben valahol máshogy, illetve sokkal jobban készítik a megszokottnál.
Kritériumok
- Az étel egészséges, jó minőségű, lehetőleg környékbeli vagy regionális alapanyagokból készül,
- egyszerű, de kreatív, nyárias,
- gyorsan és akár büfékben is elkészíthető (bisztró kategóriában idén már lehet nevezni különlegesebb ételeket is)
- elvitelre is alkalmas,
- szerepel a vendéglátóhely kínálatában.
A versenyen bármelyik part menti büfé vagy étterem is
indulhat, vagyis nem kell közvetlenül strandon lennie, elég, ha a parthoz
közeli hely. A szervezők idén is a balatoni gasztrotrendek megítélésére
leginkább hivatott zsűrit kérnek fel. A zsűri
tagjai minden helyszínen több ételt is megkóstolnak majd, hogy teljes képet kapjanak
a büfé kínálatáról, és az egyes helyszíneken döntik el, hogy mely ételek
lesznek esélyesek az Év Strandétele címre.
2022-ben a balatonboglári Bundi Bijó Bárjának Bundi sós kürtős nevű étele lett, a legjobb bisztróétel a zamárdi Tiki Beach Bisztró malacfülsalátája, a vegán különdíjat pedig az aligai Tarow Bisztró borsófőzi-dimsumja nyerte.
Az ételekkel július 15-ig lehet nevezni, a Balatoni KÖR augusztus 3-án osztja majd ki a díjat, miután július 25-ig előválogatással kiválasztják azokat, akik a döntőbe jutnak a benevezett ételek közül. További információt itt találtok a nevezéssel kapcsolatban.