2023-ban a Balatoni Szövetség 20. alkalommal hirdette meg a Kék Hullám Zászló strandminősítést. Ebben az évben hat balatoni strand kapott fődíjat, 29 kapott ötcsillagos értékelést, 14 pedig négy csillagosat.

2023-ban 43 strand vállalta, hogy a bejárás során szigorú szempontrendszer alapján vizsgálja meg őket a Balatoni Szövetség által összeállított bizottság. Idén is egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezett strandok, ezzel is jelezve a fürdőhely szolgáltatásainak színvonalát, illetve választékát – írja a szövetség sajtóközleményében. 

A legmagasabb pontszámot Csopak Községi strand nyerte, mely 2021-ben is elvitte a fődíjat. 

20 éves a Kék Hullám Zászló

Mivel a minősítési rendszer idén 20 éves, ebben az évben hat strand kapott fődíjat (jubileumi díjat), melyek évek óta kiemelkedően szerepelnek a megmérettetésen. A Balatoni Szövetség szerint tehát a legjobb balatoni strandok a következők: 

A minősítés során – mint írják – a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, gyep állapota, meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyeltek. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

A helyszíni bejárások öt napon keresztül zajlottak a következő szervezetek képviselőinek részvételével: Balatoni Szövetség, Nők a Balatonért Egyesület, Balatoni Turizmus Szövetség, Balatoni Kör, Balaton-felvidéki Nemzeti Park, Magyar Turisztikai Ügynökség.

A különdíjasok

Számos különdíjat osztottak ki az idei megmérettetésen. A Somogy Vármegyei Önkormányzat különdíját a balatonszárszói Központi strand kapta, a Veszprém Vármegyei Önkormányzat különdíja a Balatonalmádi Wesselényi strandhoz került, a Zala Vármegyei Önkormányzat különdíját pedig a vonyarcvashegyi Lido Strand kapta.

2023-ban második alkalommal a Balatoni Kör különdíjat ajánlott fel a Balaton Gasztro-Strandja 2023. elnevezéssel, melyet a balatonboglári Platán Strand nyert el. Az itt levő vendéglátóhelyek példát mutatnak arra, hogy egész éves működéssel, minőségi kínálattal is lehet strandon üzemelni, írják.

A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját a Balaton kiváló négyévszakos strandja díjat a Szigliget Községi Strand kapta, mely egész évben programokat kínál az idelátogatók számára a négyévszakos Balaton jegyében.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Zöld levél díjat adományozott a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő Fonyód Bélatelepi strandnak, Zöld béka díjat adományozott a környezeti nevelésben kiemelkedő Balatonberény Községi strandnak, Zöld fészek díjat adományozott az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő gyenesdiási Diási Játékstrandnak

A jubileumi évben a Balatoni Szövetség létrehozta a Kék Hullám Zászló nevű honlapot, melyen megtalálható az összes – minősítésen részt vett – strand.

A tavalyi nyertes a vonyarcvashegyi strand volt. 

Címkék