Szívesen élveznéd egy árnyas teraszon, a Balaton partján a kemencében sült ételek gazdag ízét? Innál egy finom specialty kávét, kortyolgatnál balatoni borokat vagy koktélokat? Meghallgatnál egy remek előadást a Balatonról vagy egy irodalmi-zenés koncertet? Kicsit elvonulnál a nyári nyüzsgéstől távolabb, és olvasnál egy jó könyvet? Akkor irány a Scruton Pelso, Révfülöp legújabb közösségi tere!

Hagyomány és értékek

A Scruton már jól ismert név Budapesten, hiszen az V. kerületben két helyszínen, a Zoltán utcában és a Veres Pálné utcában, a budai oldalon pedig a Tas vezér utcában várják a vendégeket. Nyáron pedig újabb taggal bővültek, a Scruton Pelsóval, és egészen szeptember végéig a Balaton partjára, pontosabban Révfülöpre is elhozzák a legjobb programokat és ízeket. Ahogy már budapesti helyeiken megszokhattuk, itt is központi szerepet kap majd a természetközeliség, a közösségépítés és az igényes irodalmi és zenei programkínálat, de a Balaton kerül a fókuszba.

„Missziónk, hogy teret adjunk olyan közösségi programoknak, előadásoknak és társadalmi kezdeményezéseknek, melyek hasonló értékeket képviselnek, és amelyek az intellektust, a kultúra ápolását és a fenntarthatóságot helyezik előtérbe” – vallják a Scruton vezetői.

„Missziónk, hogy teret adjunk olyan közösségi programoknak, előadásoknak és társadalmi kezdeményezéseknek, melyek hasonló értékeket képviselnek, és amelyek az intellektust, a kultúra ápolását és a fenntarthatóságot helyezik előtérbe” – vallják a Scruton vezetői.

A Balaton sokféle szemszögből – előadások és koncertek

A programok összeállításakor is szembetűnő az a koncepció, egyben misszió, hogy a Balatont többféle nézőpontból is megmutassák a vendégeknek. Például augusztus 8-án a balatoni hajózás történetével ismerkedhetünk meg, augusztus 17-én a balatoni turizmusról hallgathatunk előadásokat, de lesznek még augusztus 16-án környezetvédelmi percek, illetve a magyar lovaskultúrával és a sporthorgászattal is közelebbi kapcsolatba kerülhetünk. Érdekes programnak ígérkezik a 2 vitorlás  2 kaland című előadás is augusztus 2-án,

amikor Fa Nándor és Méder Áron lesznek a vendégek, akik utazásaikról mesélnek a közönségnek.

amikor Fa Nándor és Méder Áron lesznek a vendégek, akik utazásaikról mesélnek a közönségnek.

Ami pedig a zenei felhozatalt illeti, a Petőfi bicentenárium kapcsán egy különleges előadással készülnek július 26-án, Juhász Anna irodalmár, Oliver From Earth és Heincz Gábor Biga zenészek közreműködésével. Július 27-én régi slágerekkel érkezik Kamarás Iván, július 29-én Bolba Éva és barátai jazzkoncertjét hallgathatjuk meg, augusztus 11-én zenés borkóstolón vehetünk részt, In Musica Veritas címmel, Szűts István és Vadkerti Imre Kormorán-dalokkal, Lili & Miki akusztikus esttel érkezik a Balaton partjára. Augusztus 25-én pedig a Pedrofon együttes vidám, energikus rock and roll csapata búcsúztatja a nyarat. A programokkal kapcsolatos részleteket és a kezdési időpontokat itt éritek el.

Specialty kávé, balatoni borok és kemencés ételek

Az Impresso saját pörkölésű brazil kávéiból készítik a feketét, amelyet kérhetünk laktózmentes, illetve rizs- vagy mandulatejjel is, de akár az egyszerre frissítő és hűsítő eszpresszó-tonikot is megkóstolhatjuk. A csodás balatoni kilátásban gyönyörködve válogathatunk balatoni borok és koktélok között is. Ha alkoholmentes italra vágyunk, bodzás, levendulás, uborka-lime-os, eper-mentás vagy klasszikus limonádéval olthatjuk a szomjunkat.

Ha pedig megéheznénk, előételként érdemes megkóstolni a magyaros gourmet-tálat vagy a mártogatósválogatást. Emellett kemencében készülnek a jobbnál jobb fogások, illetve a szmókerben sülnek a BBQ-ételek. Választhatunk például roston sült süllőt, csirkemellsteaket, konfitált sertéstarját, de akár pankomorzsás rántott csirkemellet vagy sajtot, köretként pedig többek között zöldfűszeres jázminrizst vagy marinált hagymás burgonyasalátát. A tésztaételek kedvelői sem távoznak majd éhesen, hiszen csirkemelles, garnélás vagy húsmentes tagliatellét is rendelhetnek. Ha az étkezést szeretnénk egy finom desszerttel megkoronázni, vaníliafagylaltot kérhetünk házi karamellöntettel és nyári idénygyümölcsökkel, vagy crème brűlée-t.

Cathyvel a madarak nyomában

A környezet védelméhez és tiszteletéhez kapcsolódó, különleges szolgáltatásuk a Scruton Kult Boat, amely a Cathy nevet kapta, Szent Katalin, a filozófusok, a könyvtárosok és a diákok védőszentje után. Ezzel a 8 személyes hajóval minden csütörtökön 18 és 19 órától vezetett madártúrákon vehetünk részt, amelyre előzetes bejelentkezés szükséges

A hajót akár ki is bérelhetjük egy naplementetúrára vagy egyéb eseményre.

A hajót akár ki is bérelhetjük egy naplementetúrára vagy egyéb eseményre.

Bringával, vonattal, hajóval, autóval

A Scruton Pelso könnyen megközelíthető. Mellette halad el a Balatoni Bringakör, így nem véletlen, hogy csatlakoztak a BalatonBike 365 programhoz, ezért a bringások ingyen feltölthetik náluk a kulacsukat, és a mosdót is használhatják. A közelben található a révfülöpi vasútállomás, ahonnan egy gyalogoshídon keresztül pár perc alatt elérjük őket, de akár a déli partról, Balatonboglárról is könnyen eljuthatunk ide a menetrend szerinti hajójáratokkal, és természetes parkolók is rendelkezésre állnak.

Egy biztos: a Scruton Pelso meghatározó találkozópontja lesz a környéknek a nyári időszakban, egészen szeptember 30-ig várják a vendégeket 

a mesés, fákkal övezett, csodás panorámájú teraszukra vagy hűs éttermükbe, ahol a finom italok és ételek mellett szellemileg is feltöltődhetünk.

a mesés, fákkal övezett, csodás panorámájú teraszukra vagy hűs éttermükbe, ahol a finom italok és ételek mellett szellemileg is feltöltődhetünk.

A környék látnivalói


A Scruton Pelsóból kisebb túrával, de meredek útvonalon elérhetjük a Fülöp-hegyi kilátót vagy egy könnyű sétával a fülöpi templomromot, és csak néhány km-re találjuk a Salföldi Majort, a kékkúti Theodora-forrást és tanösvényt vagy a Hegyestűt.

Címkék