A Balatonfüredtől 19 km-re található Tagyon Birtokra kanyargós út vezet Zánkáról. A sokadik kaptató és kanyar után egyszer csak olyan panoráma tárul elénk, amitől azonnal egy másik világban érezzük magunkat. Már csak azt kell eldönteni, hogy a diófák alatti nyugágyakba vagy a borteraszra kérjük a birtok finom borait.
A műfaj: baráti társaság
A Tagyon Baráti Társaság név alatt étterem, borterasz, pincészet, több felújított présházból álló szálláshely és egy nagy konyhakert működik. A „baráti társaság” részt azonnal megérti, aki megérkezik: Kartaly Attila, a hely tulajdonosa és házigazdája már azelőtt hatalmas mosollyal fogadja a vendégeket, hogy helyet foglalnának a romantikus olasz filmbe illő teraszon. A tegezés alap, és az is, hogy itt minden stressz a birtokon kívül marad. A Hogy vagy? és a Mit kérsz inni? kérdések után pedig már mindenki otthon érzi magát.
Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a birtok hobbinak indult, és életcél lett belőle. A birtokot Attila hívta életre: először csak egy nyaralót akart, ahol bort készíthet és hétvégén lecsót főzhet. Aztán egy nap, amikor valamilyen bográcsos étel készült,
egy erre kiránduló társaság helyet foglalt a teraszon, mert azt gondolták, ez egy vendéglátóhely.
egy erre kiránduló társaság helyet foglalt a teraszon, mert azt gondolták, ez egy vendéglátóhely.
Attila természetesen megkínálta őket, előkerültek a borok is, és így született meg egy közvetlen, laza hely gondolata, ahol mindenkit barátként kezelnek.
A birtok azóta óriási fejlődésen ment keresztül. A központi présház alatt látványkonyhás éttermet alakítottak ki, ahol a zöldségek és a fűszerek egyenesen a konyhakertből kerülnek az asztalra. De a borteraszon vagy a hatalmas birtokon piknikezve is elfogyaszthatjuk az ebédet vagy a vacsorát, miközben a Tagyon-hegyről nyíló kilátásban gyönyörködünk.
Grillételek és gourmet-fogások
A Tagyon Birtokra érkezőket azonnal megcsapja a faszénen sülő ételek illata. Fejes Péter séf mindennap a kertből válogatja össze az alapanyagokat, amelyek az ízletes húsokkal együtt a grillre kerülnek. Pácolt csirkecomb, fonott sertésszűz, brassói aprópecsenye képviselik a hagyományos grillvonalat.
Augusztus 20-ig a hétvégéken Pallag Dávid, a budaörsi Rutin bisztró séfje is főz a birtok vendégeinek, ő a budaörsi hely ikonikus fogásait és a kéthetente változó menü ételeit hozza magával. Dávid egyébként jól ismeri a környéket, és elmondása szerint „szerelmes is” a térségbe, franciaországi munkái után a monoszlói Liszkay-kúriában és a zánkai Fügekertben is főzött, a Tagyon Birtokra pedig barátként járt évekig. Először egy pop-up kitelepülést terveztek Attilával, de aztán úgy döntöttek, a séf minden hétvégén gourmet-fogásokat varázsol a birtok vendégeinek.
Az egyik ikonikus fogás a csirkepaprikás, amit Budaörsön képtelenség levenni az étlapról, a másik pedig a húsmentes, a házi lilahagyma-ecettel és snidlingolajjal felturbózott sült cékla. Worchester-szósz, lime-lé, füstölt zellerkrém és sült hagyma is kerül az ételbe, ami vegán verzióban is elkészíthető – és amit a húsevők is imádnak.
A kacsamájganache már a szabályos gömb formával is hódít, és már az első falat után érezzük, hogy ezt a fogást, pontosabban ezt az ízélményt még sokszor szeretnénk a tányérunkon látni. A séf elárulja, hogy az egyik fontos összetevő a marcipános ízért felelős szilvamagolaj és a sárgabarackcsatni. Az omlós, mennyei kalácshoz tonkababos vajat kapunk.
A sáfrányos halleves nem feltétlenül balatoni történet, mert grönlandi laposhal kerül bele, de az alaplé balatoni süllőből készül. Mindez francia pörköltalappal (mirepoix) és az úzóval találkozik az ételben.
A tökfőzelék – ami valójában kaporecetben savanyított vajtökszalag – szintén egy sor házi fűszerkeveréknek és savanyított összetevőnek köszönhetően nyit új dimenziókat a műfajban. Annak is nagyon ajánljuk, aki alapvetően nem rajong a tökfőzelékért, a fermentált medvehagymahajtás, a kaporolaj és a faszénen grillezett mangalicaoldalas miatt egy egészen más ízvilág az eredmény. A savanyítás egyébként a budaörsi étteremben alap, kell a nehéz ételekhez a könnyítés, az egyensúly. És amit lehet, faszén felett is megsütnek, meséli a séf.
Már nem is csodálkozunk azon, hogy a cézársaláta sem a szokásos ízeket hozza, hanem az egykori Urban Tiger által inspirált, ázsiai ízekre hangolt, miszópasztás, szardellás, tempurás ételt kóstolhatunk. A desszertek a séf saját cukrászdájából érkeznek. Mindig más a kínálat, amiben olyan édességek szerepelnek, mint a mákos guba, a vegán étcsokoládés maracuja, a gluténmentes málnás mogyorómousse.
A laza rizlingtől a HegyBorig
A birtok szőlőterülete 4 hektárt tesz ki, a Balaton közelsége, a szőlőtőkék fekvése és az, hogy a hegy elzárja
az erős szelek útját, a szakértelemmel együtt kitűnő borokat eredményez. Egy
laza fröccshöz a reduktív technológiával
készült, bodzás aromákat hordozó RSZ és a könnyed BalatonBor, az estébe nyúló borozáshoz a Szürke nevű száraz szürkebarát lehet jó választás.
A hegybor kategóriába sorolt TagyonHegy már egy komolyabb alkalomra szóló, komolyabb tétel, ami a terroir értékeit mutatja be, egyik fele tartályban, másik fele 5 hónapig fahordóban érlelődött. A borokat a házigazda kérésre egy pincetúrán is bemutatja, rengeteg sztorival együtt, és az sem kizárt, hogy előkerül a pince mélyéről néhány olyan féltett kincs is, ami nem szerepel a borlapon.
Présház panorámával
A Tagyon vendégeinek körében egyre gyakrabban merült fel az igény, hogy az éjszakát is itt tölthessék, aztán az, hogy több napig is élvezhessék a hely hangulatát. Így idővel szálláshelyekkel is bővült a birtok. Az első, ahol mi is megszálltunk, a központi részen található Royal Apartmanház volt. Az 1870-es években épült présház eredetileg Attila nyaralója volt, később minden évszakban kibérelhető, hatfős apartmanná alakult, korhű parasztbútorokkal és egy 20 négyzetméteres, mediterrán hangulatú fedett terasszal. Ez a szálláshely azoknak ideális, akik szeretnek az események középpontjában lenni, és akiket nem zavar, ha egy szombat este esetleg tovább tart a borteraszon a lazulás.
Aki tökéletes nyugalomra és több intim térre vágyik, választhat a hatalmas birtok területén elszórt, az étteremtől kissé távolabb eső, 2-6 fős apartmanházak közül. Minden háznak külön egyénisége és hangulata van, az egyikből teljes balatoni panoráma nyílik, míg a másik teraszáról egyenesen a szőlőtőkék közé sétálhatunk. A házakba a házi kedvenceinket is magunkkal hozhatjuk, és kérésre reggelit is kapunk az étteremben.
A Tagyon Birtok sokkal több, mint étterem, borászat és szálláshely: igazi élménybirtok, ahonnan kisimulva távozunk, akár néhány órát, akár egy hetet töltünk el. A házigazda időnként akusztikus koncerteket szervez, kérésre vitorlázni is elviszi a vendégeket, és amikor a második alkalommal járunk a birtokon, emlékszik arra is, hogy mit ittunk először.