Zalahaláp egy különleges múlttal rendelkező falu, a Balatontól 25 percnyire. Kanyargós utcáin a szőlőművelés és a település látképét is meghatározó bazaltbányászat emlékei találkoznak, a múltat, a balatoni mitológia alakjait és a jelent különleges szobrok kötik össze, a háttérben pedig a megcsonkított tanúhegy, a Haláp magasodik.

A Balatontól 20 km-re található település egy legendáról kapta a nevét. A történet szerint az utolsó óriás, akit Balatonnak hívtak, Badacsony környékén élt egyetlen lányával, Haláppal egy magas sziklavárban, akinek sírja a mai Haláp területén volt. A Zala előtag pedig azt jelezi, hogy a falu 1950-ig Zala megyéhez tartozott.

A falu létezéséről már egy 1243-ban kelt írásos feljegyzés is tanúskodik, de a környék sokkal régebb óta lakott: a bányászat nagy kiterjedésű őskori település nyomait fedte fel 1938-ban.


A falu lakóinak életét sokáig a szőlőművelés és a bányászat határozta meg, sok épülethez használtak bazaltkövet. A település közelében található Haláp hegy egykor a Szent György-hegy és a Badacsony méltó testvére volt, ma a 8 évtizeden át tartó bazaltbányászat következményeként egy különleges geológiai értékekkel és rendhagyó növény- és állatvilággal bíró tájseb, ahol néha úgy érezzük magunkat, mintha egy másik bolygó kietlen felszínén sétálnánk.

2019 tavaszán egy 3 km-es, két nehézségi fokú tanösvényt adtak át a tanúhegyen. Erről itt írtunk bővebben, a bányászatról pedig itt.

A parkot Szakonyi Sándor fafaragó szobrai díszítik. Balatont és Halápot, a balatoni mitológia óriásait is megörökítette. 

A barokk stílusú római katolikus templom 1770-ben épült. A templom oltárfreskóját a neves osztrák festő, Franz Anton Maulbertsch festette, akinek alkotásai megtalálhatók a sümegi Urunk mennybemenetele plébániatemplomban és a Püspöki Palotában is.

Zalahaláp korábbi tulajdonosa, a Halápi család három kastélyt is épített. Egyiket a faluban, a másik kettőt a településhez tartozó Ódörögdön és Újdörögdön. A faluban található, szintén barokk stílusú Bogyai-kastély (sok helyen tévesen Prónay-ként szerepel) volt már iskola és posta is, de néhány éve a Zalahaláp Értéktárnakegy különleges, retró gyűjteménynek ad otthont, amelyeket többek között korabeli enteriőrökben mutatnak be: egy hetvenes évekbeli vegyesboltban, vagy egy pártiroda falai között. (A kiállítás előzetes bejelentkezés alapján látogatható, ezen a számon lehet időpontot egyeztetni: 06305724724.)

2019 tavaszán egy 3 km-es, két nehézségi fokú tanösvényt adtak át a tanúhegyen. Erről itt írtunk bővebben, a bányászatról pedig itt.

A Haláp posztapokaliptikus hangulatú kráteréhez sétálva tűnik fel a Stonehenge-t idéző Ébredő Vulkán szoborpark. A nyolc bazaltemelvény a hegy és a táj geológiai múltjának állít emléket.

Címkék