Megjelent a 2023-as Michelin-kalauz magyar kiadása. Megőrizte a korábban is méltatott négy balatoni étterem – a balatonszőlősi Casa Christa, a balatonszemesi Kistücsök, a balatonfüredi Mór24 és a Bistro Sparhelt – a kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand minősítést. A szigligeti Villa Kabala Zöld Michelin-csillagot kapott és a legjobb szerviznek járó elismerést is kiérdemelte.

Szeptember 14-én jelent meg a Michelin Guide Hungary 2023-as kiadása. Megőrizte a Bib Gourmand minősítéstCasa Christa (Balatonszőlős), a Kistücsök (Balatonszemes), a Mór24 (Balatonfüred) és a Bistro Sparhelt (Balatonfüred). Ezzel a díjjal a mérsékeltebb ár mellett is magas minőségű ételt kínáló vendéglátóhelyeket, jellemzően a kiváló bisztrókat és családias vendéglőket tünteti ki az étteremkalauz.  

A kalauzba bekerülő további ajánlott éttermek a Tányér jelzést kapják. Ezek közé bekerült a csopaki Resti by Laurel és a balatonfüredi LUA Resort étterme, a NOON Restaurant & Lounge is.

Zöld Michelin-csillagot kapott a Villa Kabala

A szigligeti Villa Kabala a fenntartható éttermeknek járó Michelin Green Star elismeréssel gazdagabb, a Fölföldi Péter és Terjék Petra által vezetett étteremmel kapcsolatban a saját pörkölésű kávét és a saját kertben termő alapanyagokat, a saját készítésű tányérokat méltatták. Ők kapták a kiváló kiszolgálásért adott Welcome and Service Award díjat is. A kalauz így fogalmaz

A kiszolgálás beszédes és barátságos, ugyanakkor profi – és érezhető büszkeséggel mutatják be a házi készítésű termékeket. Emellett szívesen mutatják meg a vendégeknek a terepet, üdvözlik őket a szálláshelyen, amelyet az otthonuk kiterjesztésének tekintenek.

A kiszolgálás beszédes és barátságos, ugyanakkor profi – és érezhető büszkeséggel mutatják be a házi készítésű termékeket. Emellett szívesen mutatják meg a vendégeknek a terepet, üdvözlik őket a szálláshelyen, amelyet az otthonuk kiterjesztésének tekintenek.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a Villa Kabalát és a csopaki Resti by Laurelt is meglátogatták a Michelin ellenőrei idén februárban, a tesztelésről az étteremkalauz a Twitteren adott hírt. 

A csillagok maradtak

A Guide idén összesen 75 éttermet ajánl, amelyekből 28 Budapesten található, 47 pedig vidéken. Ezekből 2 a kétcsillagos, 7 az egycsillagos, 7 a Bib Gourmand minősítéssel rendelkező étterem – utóbbiak közül egy most került először a kiadványba –, és 59 az egyéb ajánlott étterem, melyekből 14 első alkalommal kerül bemutatásra, írja testvéroldalunk, a We Love Budapest. A Michelin Green Star minősítést a Villa Kabala mellett még 4 étterem nyerte el.


A tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand megtartotta két-két Michelin-csillagát 2023-ban. Mindkét étterem a tavaly első alkalommal megjelent Michelin Guide Hungary kiadványban nyerte el kétcsillagos minősítését. Mind a hét hazai – egy Michelin-csillagos – étterem megtartotta csillagjait erre az évre is.

A Michelin 2022-es novemberi kiadásában került fel először a Balaton a francia étteremkalauz térképére.

Címkék