gasztró

szerkesztés

Ahol mandulafák között élheted át a balatoni mediterránt – A balatonszőlősi Casa Christa birtokon jártunk

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2023. 08. 25. 14:24

A Pécsely és Tótvázsony között, a meseszép panorámájáról híres Kis Gella-dombon található Casa Christa öthektáros, hangulatos szálláshelyeket kínáló birtok, amelynek étterme elnyerte a kiváló ár-érték arányú éttermeknek járó Bib Gourmand-jelölést a Michelin-kalauztól. A történetet, ami egy sorsszerű találkozással és egy romos présházzal kezdődött, a Casa Christa tulajdonosai, Forrai Miklós és Kriszta mesélték el nekünk. Szerepel benne egy hajnalban már szorgosan dolgozó római kőfaragómester, kétezer mandulafa és egy valóra vált álom is.

Présházak, szőlők, apró pincészetek között vezet a kanyargós út a Casa Christa-birtokig, ahol nem túlzás azt mondani, hogy romantikus filmekbe illő látvány fogad. Körülöttünk a zöld száz árnyalata, a fák mögött diszkréten megbújó házikók, mandulafák sora, ameddig a szem ellát, a távolban pedig a Balaton kékje és a Kőröshegyi völgyhíd pillérei. A központi épület, vagy ahogy a tulajdonosok, Forrai Miklós és Kriszta hívják, a „klubház” teraszáról csodáljuk a kilátást, 

és nem hisszük el, hogy ez a valóság.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Miklós régi motorosnak számít a vendéglátásban. A budapesti Alessio étterem egyik tulajdonosaként a magas színvonalú gasztronómia mellett kötelezte el magát. Kriszta korábban is rendezvényszervezéssel foglalkozott, és multiknál volt marketingmenedzser. Ahogy mesélik, Kriszta az „excel”, Miklós az álmodozó, de így csodás az együttműködés. Igazi házigazdái a helynek: minden vendég asztalához többször is odamennek, és szinte véleményt kérnek.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Casa Christával egy 20 éves álom vált valóra

A Casa Christa az agriturismo koncepcióját valósítja meg: az Olaszországból útjára indult műfaj olyan falusi vendéglátást jelent, ahol egy farm vagy gazdaság területén szállhatnak meg a vendégek, külön szobában vagy különálló házban, és ahol igény esetén a házigazdák teljes ellátást kínálnak saját termékeikből, illetve a környékről származó alapanyagokból. A Casa Christa úgy mutatja meg a táj és a gasztronómia egységét, hogy a mediterrán hangulat ellenére 


nincs túltolva a BalatonToszkána párhuzam.

„A koncepció – házak elszórva egy nagy területen és egy központi épület – 20 éve a fejemben van, de eredetileg nem volt köthető a Balatonhoz, Tokaj vagy a Tisza-tó is felmerült” – meséli Miklós.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kriszta és Miklós 20 éve ismerik egymást, de 7 évvel ezelőtt, egy kiállításmegnyitón kezdődött el a közös történetük. Kiderült, hogy már a találkozás előtt mindketten bejárták a Balaton-felvidéket, hogy nyaralót keressenek, előfordult, hogy ugyanazt az ingatlant is megnézték, egymástól függetlenül. Együtt folytatták a keresést, míg rátaláltak a jelenlegi birtok alapjára, a nyaralóhelynek szánt, 8 ezer négyzetméteres telekre. Kriszta csak ennyit mondott: 

„Egyet kérek: ebből ne legyen biznisz!”

Nem sokkal ezután, egy római utazás során Miklós reggel 6-kor sétára indult a városban. Mivel esélye sem volt, hogy ilyen korán találjon egy nyitva tartó kávézót, végül egy hajnalban már serényen dolgozó kőfaragómesterrel kezdett beszélgetni a műhelyében. 

Egy faragott kővel tért vissza a szállodába, amelyen ez állt: Casa Christa.

Így született meg a birtok, ami időközben 5 hektárosra nőtt, és 2022-ben készült el teljesen. A birtok „lelke” az étterem lett, ami borvacsoráknak, rendezvényeknek is otthont ad, ezenkívül hét felújított, 2-6 fős présház várja a vendégeket, de ültettek 2000 mandulafát is. 

Miklós és Kriszta

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ha már van reggeli, legyen konyha is

Amikor eldöntötték, hogy ebből mégiscsak biznisz lesz, akkor azt is elhatározták, hogy magas színvonalú szolgáltatást adnak, és ennek az egyik alapköve a reggeli, ami benne van a szállások árában. Ehhez kellett egy külön épület és egy konyha, mert a hidegtálak és a granola mellett saksuka és többféle tojásétel, például Eggs Benedict szerepel a kínálatban. És amikor elkészült a konyha, már nem volt kérdés, hogy nem csak reggelit fognak adni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A séfek, Kovács Edit és Gerstmayer Benjámin főznek itt nyitás óta, a konyhát pedig talán „balatoni mediterránként” lehetne jellemezni: minden ételben találkozik a magyaros vonal valamilyen mediterrán csavarral. És, ahogy ez jellemző a déli vidékekre Olaszországtól Franciaországig, a Casa Christa konyhája is a helyi alapanyagokra támaszkodik

A birtoknak saját fűszerkertje és veteményese van, és tervezik, hogy állatokat is tartanak majd. A környéken veszik a marhahúst, a kecskesajtot, a csirkéket. Ehhez jönnek a tengeri halak, az egzotikus fűszerek – Miklós azt vallja, hogy ezek gondos vegyítése harmonikus ételeket tud eredményezni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

"A Balaton számunkra nem a feszes, merev gasztronómiáról szól"

Mindez a Michelin-ellenőrök tetszését is elnyerte, az étterem három másik balatoni vendéglátóhellyel – a balatonszemesi Kistücsökkel, a balatonfüredi MÓR24-gyel és a Bistro Sparhelttel együtt – Bib Gourmand-minősítést kapott. Miklósék nem tudják felidézni, mikor lehetett a tesztelés, és csak a díjátadón tudták meg az eredményt. 

Az eredményhirdetéskor aztán „repültek a székek”, ahogy felugrottak örömükben, meséli, és az eufória azóta is tart. Azóta egyértelműen érezhető, hogy megnőtt az érdeklődés a birtok étterme iránt, sok olyan gasztrotúrázó vendégük van, akik szeretik kipróbálni a Michelin által ajánlott éttermeket. Miklós szerint azonban

„a Balaton számunkra a minőség megtartása mellett nem a feszes, merev gasztronómiáról szól, sokkal lazábban kellene kezelni ezt a dolgot, hogy legyen teljesen természetes, hogy akár lazán felöltözve beülhetünk egy jó minőségű étterembe. A Bib Gourmand telitalálat nekünk. Büszkék vagyunk arra is, hogy megkaptuk a Dining Guide Az Év Szerethető Étterme különdíját is”

Magyar és mediterrán együtt

Az étlapon három leves, két hideg és egy meleg előétel, kb. 10 főétel és két desszert található, és a kínálatot úgy állították össze, hogy egy vegán vendég is végig tudjon enni akár öt fogást.

Hideg előétel: sült paradicsomsaláta, szardella, pácolt, olívaolajos garnéla (3700 Ft).

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Hideg kapros vajtökkrémleves almaforgácson, füstölt pisztrángfilé (2800 Ft). A fogás, amely a legmelegebb nyári napot is lehűti.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A chorizo, grillezett tintahal, koriander nevű, meleg előételben (4300 Ft) szokatlan hozzávalók találkoznak, de érdemes elég bátornak és nyitottnak lenni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A nem hétköznapi párosítások folytatódnak: rosé kacsamellfilé, sáfrányos karfiolkrém, rózsaborsos, sós ananászrétes (6200 Ft).

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Egy tökéletes nyári vacsora: konfitált pirított császárhús, friss nyári lecsó, lecsókrém, kecsketúrós tarhonyarizottó (5500 Ft).

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A zöldséges paella (3900 Ft) vegán fogás, de a húsevőknek sem lehet hiányérzetük.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az étkezést a desszertek koronázzák meg (házi citruskrémes, 2700 Ft és madártej, sós karamell, pirított birtokmandula, 2600 Ft).

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A borválasztásról Miklós órákig tudna mesélni – 27 éve szervez telt házas borvacsorákat. Az első oldalon balatoni borok szerepelnek (egy-egy pohárral is lehet kérni), a vendégek is keresik ezeket. De más hazai borvidékeket is bemutatnak: hogy ha jön egy vendég, aki nem annyira kötődik a Balatonhoz, tudjon választani, így Etyektől a Mátráig, Tokajtól Villányig több mint 20-féle tételből áll a kínálat. Külön lapot szentelnek az ó- és az újvilági boroknak, de champagne-nyal is lehet koccintani.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Elbújni a zöldben

A 7 ház egymástól elég messze található ahhoz, hogy a vendégek ne zavarják egymást. Minden háznak külön egyénisége és hangulata van, mégis beleillenek az összképbe a fehér, a fekete és a natúr árnyalatokkal, a rusztikus kiegészítőkkel. Minden házban van infraszauna, a 6-os és a 7-es számú ház alatt egy közös, az egyik ház pincéjéből kialakított wellnessrészleg is található, szaunával, káddal, pihenősarokkal.

A házak között és az étterem mellett ún. spotokat alakítottak ki, hogy aki szeretne egy kicsit különvonulni vagy külön vacsorázni, megtehesse egy asztalnál a mandulafák között, egy privát teraszon, vagy lazíthasson egy hintában, nézhesse a tájat egy szaletliből a dombon. A gyerekeket, akik esetleg unatkoznak, amíg a felnőttek vacsoráznak, pétanque-pálya várja.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

A Casa Christa egy olyan hely, ahol heteket el lehet tölteni a gasztronómia, a kilátás és a nyugalom bűvöletében, de akár egyetlen étkezésre is érdemes meglátogatni. Erre sok időt kell szánni, mert utána még jó üldögélni a teraszon vagy a kertben, egy kávé vagy egy pohár bor mellett. A tulajdonosok a szálláshelyek terén még terveznek bővítést, az étterem azonban nem lesz nagyobb. Mert ez mégiscsak egy agriturismo, ahol nem cél, hogy tömegek forduljanak meg. 

Az étterem nyitvatartása  nyáron: mindennap, ősztől tavaszig: csütörtöktől vasárnapig.

Hasonló tartalmak

Admin mode