Május 1-jén nyitotta meg Veszprémben a Fricska csapata a Nyomda Pizzát! pizzázót a szomszédos épületben. A pizzához a kemence egyenesen Nápolyból érkezett, az olasz fogásokat és italokat pedig egy olyan helyen fogyaszthatjuk el, ahol minden részlet a kollektív magyar nosztalgiát és a retró hangulatot erősíti. Meglátogattuk a Nyomda Pizzát! csapatát.

A veszprémi Fricska az elmúlt években stabil gasztroponttá vált a helyiek és a környéken nyaralók számára, ahová a megszokott tépett húsos fogásokért és hamburgerekért térnek be. A Séd patak partjánál most új funkciót kapott az egyik szomszédos épületük, ahol a régi betűnyomók stílusában olvashatjuk az új hely nevét: Nyomda Pizzát!

Nyomdászok, úttörők, blokkolóóra

A megjelenéshez és az elnevezéshez több gondolat is kapcsolható, a fekete betűnyomó szalagok egyébként is reneszánszukat élik, a hely pedig régebben nyomdaként üzemelt, most egyfajta üdítő időkapszulaként őrzik emlékét. Ennek nyomait azonnal látjuk, ha belépünk a belső vendégtérbe, ahol május 1-jei plakát, úttörőtabló és régi asztalok fogadnak, a pultot pedig egy régi hintalóból átalakított lámpa világítja meg. A blokkolóóra pontosan 8-ra van állítva, amire a 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás felirat is ráerősít, de régi mentőmellénytáskák is vannak a falon.

A magyar retró hangulatot egyetlen részlet töri meg:

a sarokban található fatüzelésű pizzakemence egyenesen Nápolyból érkezett.

Napi kapcsolatban álltunk a nápolyi kemencekészítő mesterrel, így mindig tudtuk, éppen hol tart a munkafolyamat. Előre ismertük a méreteket is, így már fel voltunk készülve arra, hogy ki kell bontani az egyik ablaknál a falat. Addig ezt a részt nem is tudtuk kialakítani, egy targonca segítségével emelték be a helyére, és csak ezt követően építhettük ki a pultot

– avat be a részletekbe Holdinger Ildikó menedzser.

A vendégtér mellett három további beltéri egység vár felfedezésre – szó szerint. A hátsó kerthelyiségből egy régi, Iroda feliratú ajtón léphetünk be a másik épületbe. Az egyik szobában egy retró házibuliba csöppenhetünk, a régi bútorok mellett egy hajszárító búrát, egy tévét, egy diszkógömböt, de még Korda Gyuri bácsit is megtaláljuk, ami egyáltalán nem túlzás. A szobában található hangfalra bárki csatlakoztathatja a telefonját egy személyre szabott, rögtönzött buli érdekében.

A hátsó épület szobáit érdemes kihasználni, és akár itt tölteni egy hosszabb délutánt, de ha csak egy rövid pizzázásra ugrunk be, akkor is megéri körülnézni, hiszen egy kiállítással ér fel az egész hely. A szobán kívül egy kisebb pingpongterem is van, itt a világbajnok Simon Ágnes ütőjét is megtaláljuk. A harmadik szoba, a Balaton beach – ahol egykor a nyomdagép is volt egy asztalokkal, székekkel teli helyiség, amely régi SZOT-üdülők világát idézi, ez 10-20 fős rendezvényekhez is jól jöhet.

Ildikó azt meséli, hogy minden tárgyat külön-külön szereztek be, találunk itt lomtalanításról megmentett, licitálás során megszerzett és internetes oldalakról vadászott régiségeket is.

Pizzák és régi ízek

A kínálatból nem hagyjuk ki a Nyomdász pizzát, és egy fehéret is választunk, azaz a mascarponés alapú Tartufót, mindkettő 3700 forint. Míg készülnek a pizzák, Fülöp Gergely pizzaszakács azt meséli, hogy a kemence kiégetése után hetente pár alkalommal próbasütéseket végeztek, ezeken a napokon 30-35 tesztpizza készült. A nyitás óta naponta átlagosan 180 pizza készül, de május 1-jén

240 adag tésztát gyúrtak be, ez még aznap el is fogyott.

Geri eredetileg a Fricskában dolgozott, és Rácz Krisztián üzletvezető kreatív séffel kísérletezték ki a tökéletes pizzatésztát, amely úgy felel meg a magyar ízlésnek, hogy közben a legközelebb áll a nápolyi hagyományokhoz. Mint mondja, a tesztelős napokon tapasztalt pizzakészítők is megfordultak itt, és legfeljebb építő jellegű kritikát fogalmaztak meg, nem érte őket negatív tapasztalat. „Minimum 24 órán át kel a tészta, és sütés előtt fél órával vesszük ki a hűtőből” – teszi hozzá.

Minden alapanyag Olaszországból érkezik, a piros alapú pizzákra San Marzano DOP, a fehérekre mascarpone kerül. A Nyomdász pizza egy kiadósabb típus, lila hagyma, kolbász is van rajta, amolyan „tisztességes” fogás. A Tartufo alapja egy olasz szarvasgombapesztóval bekevert mascarponekrém, amin a sajtok és körte párosa egyszerűen telitalálat, aki szereti a sós és édes ízek kombinációját, kötelező megkóstolnia!

A Nyomda Pizzát! önkiszolgáló módon működik. A rendelést a pultnál kell leadni, magunknak vehetjük el a poharainkat és – ha szükségünk van rá – a balzsamecetet, az olívaolajat és a chiliolajat, és miután elfogyasztottuk a választott ételt, egy szekrény polcaira tudjuk pakolni a tálcákat, az evőeszközöket, mellette pedig többféle hulladékgyűjtő is adott arra, hogy a szemetünket kidobjuk.

Ha már ennyire magával ragadott a hely hangulata, nem hagyhattuk ki a Bambit és a saját készítésű Ovis teát, ami tényleg az óvodai-iskolai menzás teára emlékeztet. Azért persze olasz italokból sincs hiány, Peroni sör, San Pellegrino és Acqua Panna vizek vannak, de kaphatunk Negronit és olasz kávét is.

Annak ellenére, hogy a Nyomda Pizzát! egy különálló hely, nem lehet kihagyni a Fricskával közös lehetőségeket: a kerthelyiségek egymás közvetlen szomszédságában vannak, és ha például egy társaság vagy egy család tagjai BBQ-fogásokat és pizzákat is szívesen ennének, arra is van lehetőség, csak az adott ételeket az érintett helyeken kell kikérni.

Elérhetőség

Nyomda Pizzát!

(Borítókép: We Love Balaton)

Címkék