Kövy Mátyás nem szemesi lakos, mégis igazi „balatoni gyerek” – a családjának a környéken volt panziója, rengeteg nyarat töltött itt, és az első munkaadója is a balatoni vendéglátás volt, és bár sokfelé megfordult, ebben a közegben szeretett volna valami maradandót, értékeset létrehozni.
A nápolyipizza-láz már tartott Budapesten, sőt a Covid első felvonásán is túl voltunk, amikor öt évvel ezelőtt megnyitotta a Kisnápolyt Balatonszemesen, a kikötő mellett.
A Kisnápoly egy érdekes és kifejezetten egyedi szempontból közelíti meg az oly népszerűvé vált nápolyi pizzát: nem az az egyetlen cél, hogy leutánozzák a műfajt, a szellemiségét is át akarják venni. Az igényesebb, újhullámos nápolyi pizzák esetében ugyanis nem kérdés, hogy helyi alapanyagokat használnak. Itt nem feltétlenül csak arra gondolunk, hogy az AVPN-minősítés (Associazione Verace Pizza Napoletana, azaz a Valódi Nápolyi Pizza Szövetsége) konkrét alapanyagokat kíván, hanem azt is, hogy az ilyen pizzázók tulajdonosai ezen túl is előnyben részesítik a helyi alapanyagokat, legyen szó olasz szalámiról, mortadelláról, zöldségekről vagy sajtról.

A Kisnápolyban ugyanez volt a cél: kiváló minőségű olasz alapanyagokból készült, nápolyi stílusú pizza környékbeli kistermelők feltéteivel. Mátyás szerint egyébként ha lenne megfelelő minőségű hazai liszt, akkor azt is szívesen lecserélné, de egyelőre ott még nem tartunk. A füstölt áru viszont Káptalantótiból, a mozzarella a Zilda tejüzemből érkezik, és a zöldségeket is nagyrészt helyi termelőktől szerzik be.

A tésztát szintén nagyon komolyan veszik, a 48 órán át, hidegen kelesztett tészták az első lisztszórástól a kemencébe vetésig emberi kezek által formálódnak: nem használnak se kelesztőt, se dagasztógépet,
így van, hogy napi 270 pizzát készítenek kézzel.
Noha a Balatonnál nem könnyű munkaerőt szerezni, Mátyásék könnyedén feltöltik a létszámot, olyan sokan akarnak náluk dolgozni, hogy tanulhassanak. A csapat egyik oszlopos tagja Halász Kristóf, ő a kezdetektől segít a Kisnápolyban. A szemesi étterem tavasztól őszig van nyitva, mellette pedig Balatonlellén van még egy egységük – itt is ugyanaz a filozófia uralkodik, a pizza, bor, kávé szentháromságában hisznek.

A pizzakínálat egyébként nincs túlgondolva: 5 különböző pizza közül választhatunk, ebből 4 fix, egy pedig minden nyáron más, emellett pedig van egy gourmet-pizza is, amit hetente-kéthetente cserélnek.

Az olasz dolce vita nemcsak az ételekben mutatkozik meg: délután fél 4 és fél 6 között sziesztáznak – ha messzebbről érkezünk, ezt érdemes szem előtt tartani. A Kisnápoly külsőségeiben laza és nyárias, a mögötte lévő munka és elhivatottság viszont véresen komoly, akárcsak a minőségbe vetett hit, vendégként viszont csak a profizmussal összerakott pizzákat, a szíves vendéglátást és a jéghideg buborékokat kell élveznünk.
Elérhetőség
Kisnápoly Pizzéria
(Borítókép: Halász Kristóf – Kisnápoly)