Napokon belül első születésnapját ünnepli a Pántlika Bisztró – Egy falat Csopak. Kovács Alfréd és Kovács-Véninger Bianka házias ételeket és nápolyi stílusú pizzákat felsorakoztató helye egy stabil ponttá vált a környéken. Szájról szájra ment a hírük, akik pedig ajánlásra idelátogattak, később is visszatértek. Megnéztük, mi a titka a csopaki Pántlika Bisztrónak, de titok helyett finom pizzát és klasszikusokat találtunk.

Ha az elmúlt egy évet idézi fel Kovács-Véninger Bianka, csak pozitív tapasztalatokat tud felsorolni. A Pántlika Bisztró – Egy falat Csopak 2024. június 8-án nyitott meg, részben magyaros, részben olaszos kínálattal, és már nemcsak a helyieket, hanem messzebbről érkezőket is a törzsvendégeik között tudhatnak.

„A csopakiak nagyon nyitottan fogadtak minket, mellettük pedig már Tihanyról, Balatonfüredről és Almádiból is visszajárnak” 

– sorolja Bianka a Kossuth utca 101. szám alatti, szemet gyönyörködtető, hófehér parasztház udvarán.

A kertben és a házba lépve is erősen dominál a vidéki romantika, a gondosan kialakított terasz és belső tér otthonos, pár régi használati tárgy dekorelemként kapott új funkciót. A bisztró hangulata minden részletében Bianka és férje, Alfréd stílusát tükrözi, és azt is megtudjuk, hogy konkrétan abban az épületben járunk, amely az Év Balatoni Háza díjat is megnyerte 2021-ben.

Egy falat dolce vita

A kezdeti koncepció alapja saláták és a 48 órás kelesztésű, nápolyi stílusú pizzatészta volt, ezt Preyer Györggyel, a budapesti Vegazzi pizzaszakácsával tökéletesítették. Bár volt benne tapasztalatuk, nem szerettek volna fatüzelésű kemencét, így egy elektromos kemencében sülnek a bekészített tészták. Mi a prosciutto di Parma e rucolát (4290 forint) próbáljuk ki, ezen olasz San Marzano DOP paradicsom, fior di latte mozzarella, pármai sonka, rukkola és bazsalikom mellett mascarpone is helyet kap, ez egy plusz krémes textúrát ad a friss falatoknak.

A burrata caprese (4190 forint) alapját a bőséges, bazsalikomos-petrezselymes olajban pácolt paradicsomgerezdek adják, erre kerül a sajt, mellé pedig pár szelet ropogós pizzakenyér. Aki a pizzát és a capresét sem hagyná ki, kenyér nélkül is kérheti az utóbbit, a pizza héja tökéletes lesz helyette.

„Itt biztos nem lesz rántott hús” – és mégis lett

A pizzák mellett szeptember óta egy egylapos bisztrókínálatból lehet válogatni, tipikusan egyszerű, de nagyszerű fogások közül. „Mi abból indultunk ki, hogy nem szeretnénk rántott húst kínálni, hiszen azt mindenki megcsinálja otthon” – meséli Bianka. Ezt a kezdeti gondolatmenetüket azzal kommentálta, hogy nem lett igazuk, a vendégek többször keresték. Meglehet, hogy egy kiszámítható vasárnapi ebéd egyik alapja a rántott hús, de sokan nem szívesen készítik a rászánt munka vagy az olaj szaga miatt, cserébe étteremben gyakran választják. Hasábburgonyával, gyümölcsszósszal és csemegeuborkával kapunk két szeletet (4990 forint).

Húsfronton egy grillezett csirkemellet is megkóstolunk, amely édesburgonyával és egy mangós-fetás rukkolasalátával érkezik (5990 forint). A tányér gyönyörű, színes, a hús szaftos, nem száraz, a salátában még gránátalmát és céklát is felfedezünk, a lédús, színekben vibráló köret önálló fogásként is simán megállná a helyét!

A kínálatban a bolognai tagliatelle is megtalálható, ezek a vendégek igényeihez igazítva kerültek fel az étlapra, és ráadásul a gyerekeknek is bőven akad egy-két olyan fogás, amelyből garantáltan szívesen falatoznak. 

„Igazi love story a miénk

Bianka eredetileg közgazdászként diplomázott, és csak később, a vállalati világban jött rá, hogy bár nagyon élvezi a munkáját, úgy érzi, nem tud kiteljesedni benne. Alfréd szintén egy teljesen más területen dolgozott, modellként több világmárka nemzetközi arca volt. Milánóban ismerkedett meg a pizzakészítéssel, a modellszakma befejezése után éppen balatoni állásokat keresett, amikor jelentkezett egy siófoki pizzaszakács-hirdetésre. Így találkoztak Biankával, ugyanis ő vette fel csapatába, ezt követően pedig hamar egymásba szerettek. Közös álmuk volt, hogy átköltözzenek az északi partra, majd amikor rátaláltak erre a házra, megszületett az étterem koncepciója, amelyet a tulajdonos is szívesen fogadott, így szabad volt a pálya ahhoz, hogy megvalósítsák közös tervüket. A nagy döntések és a készülődés közben derült ki kislányuk, Janka érkezése is: „Végül két nagy közös szerelmünk lett, Janka és ez a hely.”

Az italkínálatban limonádék, almafröccs, a Tamás Pince szörpjei, sörök, gin-tonikok és borok sorakoznak. A borválaszték tekintetében azt már ők is látják, hogy a csopakiak kívülről ismerik a legtöbb helyi bort, így más balatoni bor is érkezik a kínálatba.

A Pántlika Bisztró egy olyan szerethető, családias hely, ahová a jól elkészített komfortételekért érdemes betérni. A választék három havonta változik, nyárra is új étlap készül. Nincsenek meglepetések, újragondolt ételek vagy épp olyanok, amiket ide megérkezve kell megismerni, és ezzel semmi gond nincs, itt csak a finom falatok kíséretében eltöltött közös idő számít. Sokszor előfordul, hogy nem is vágyunk másra, csak arra, hogy a kedvenceinket ehessük: így örülhetünk a házias ízeknek vagy a megpakolt pizzáknak, a frissítő limonádénak, a napsütésnek és annak, hogy

egy ilyen csodálatos környezetben ehetünk egy finomat.

Elérhetőség

Pántlika Bisztró  Egy falat Csopak

A cikkben feltüntetett árak a hely tesztelésekor voltak érvényesek.

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék