aktív

szerkesztés

10 könnyű téli túra Balaton-függőknek

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2020. 12. 30. 18:54

Könnyű séta egy vulkán kráterébe, kirándulás misztikus, ködön átsejlő romokhoz, barangolás a téli erdőkben – a Balaton és környéke télen is rengeteg felfedeznivalót tartogat. Hoztunk néhány túraötletet arra az esetre, ha a 0 fok közeli hőmérséklet sem tart vissza titeket a kirándulástól.

Egy téli túra több előkészületet igényel, például nagyon fontos, hogy lőjétek be reálisan, mi való nektek. Gondoljátok végig, milyen az állóképességetek, a hidegtűrésetek, és ismerkedjetek meg előre a tereppel térképek, túraleírások alapján. Korábbi cikkünkben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tippjei és saját tapasztalataink alapján összeszedtük, hogyan érdemes felkészülni és mire érdemes figyelni, ha hidegben indultok balatoni túrára. Ha minden megvan, és az időjárás is megfelelő, túrabakancs a csomagtartóba, tea a termoszba, és kezdődhet a kaland!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kereki vár

1/10

8618 Kereki, Amáliapuszta

Több Infó

Címkék

Ahogy a rendhagyó téli bakancslistánkban is írtuk, feltöltő téli program a misztikus, naplemente fényeiben fürdő romok látványa. A Kereki községtől délnyugatra található középkori vár önmagában is az Instára kívánkozik, de a kilátás is pazar a Balaton és a Kőröshegyi völgyhíd, mind pedig a Somogyi-dombság vonulatai felé. Bár a 283 méteres Várhegy aljából induló ösvény rövidebb, a ködös-párás, fagyos téli időszakban inkább a hosszabb, de kevésbé csúszós útvonalat ajánljuk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Ámos-hegyi pihenőerdő, tanösvény és kilátó

2/10

8413 Eplény, Ámos-hegy

Több Infó

Ha nem síelni mentek Eplénybe, vagy a csúszás után kirándulnátok egy kicsit, vegyétek az irányt az 525 méter magas Ámos-hegy és a hozzá tartozó pihenőerdő felé! A faluból megközelíthető tanösvény igazi téli mesevilágba vezet, és még egy kilátóból is körülnézhettek. Nem csak a sípályák, hanem a Bakony magaslatai is beláthatók innen, és még a Balaton is keleti része is látszik.

Fontos! A táblák nem mindig egyértelműek, ezért a Margit élelmiszerboltnál balra, a molinóval és táblával hirdetett tanösvény felé induljatok el, ne a Gyöngyvirág utca végétől!

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Zádorvár

3/10

8245 Pécsely, Zádor-dűlő

Több Infó

Címkék

A ködös erdők és a kissé hátborzongató helyek rajongóinak Zádorvár is bakancslistás helyszín. A 14. században épült gótikus erődítmény sok szempontból kilóg a középkori várak sorából: eleve nem saját földjén, hanem a veszprémi káptalan területén építtette fel a Vezsenyi-család, soha nem látott csatát, és pusztulni kezdett, mielőtt ténylegesen elkészült volna.

Tipp: A várrom Pécsely felől a piros, Barnag felől pedig a kék jelzésen haladva közelíthető meg.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Halom-hegyi Vulkán tanösvény

4/10

8271 Mencshely, Halom-hegy

Több Infó

A közel 400 méteres magasságba épült Kossuth-kilátóhoz vezető út inkább egy laza fél órás séta, mint túra, nagyon gyorsan és könnyen teljesíthető, ezért gyerekekkel is bátran nekivághattok. De ez a 2 km is tartogat izgalmakat: A kék T-vel jelzett tanösvény célja a földtörténeti korszakok bemutatása, és a kirándulás közben egy igazi krátert is láthattok, amit nagyjából 50-70 méteres kanyonszerű úton lehet elérni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fekete-hegy

5/10

8274 Köveskál, Fekete-hegy

Több Infó

A Fekete-hegy sokféle lehetőséget tartogat, a néhány órás túrától az akár fél napos barangolásig. Ha több időtök van, érdemes a szentbékkállai kőtengert is útba ejteni, mielőtt felsétáltok a mesés panorámát ígérő Eötvös Károly-kilátóhoz az Országos Kéktúra jelzésén. A hegyoldalban félig összedőlt présházakat láthattok, a fennsíkon pedig hat olyan tavat csodálhattok meg, amelyeknek keletkezése a mai napig rejtély.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Balatoni Kéktúra, Badacsony-Salföld szakasz

6/10

8261 Badacsony, Hajóllomás

Az Országos Kéktúra (OKT) balatoni, Keszthelytől Nagyvázsonyig vezető szakasza mellett a Balaton-felvidék saját, szintén kék sávval jelzett túraútvonalát is érdemes kipipálni egyszer. Ehhez jó kis kedvcsináló lehet a valójában befejező szakasz, amit egyszer mi is végigjártunk, visszafelé, Badacsonytól Salföldig. Ha hosszabb kirándulás is belefér, ejtsétek útba a salföldi páloskolostor-romot, ha pedig szorít az idő, induljatok közvetlenül a Csönge-hegy lábától, Badacsonyörsről.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Csobánc vára

7/10

8286 Gyulakeszi, Csobánchegy

Több Infó

Címkék

Akár Gyulakeszi, akár Káptalantóti felől hódítjátok meg a tanúhegyet, a túrabakancs kötelező. A csúcs felé közeledve meredekebb a terep, amikor havas és csúszós az ösvény, vigyázni kell nagyon. Mi egyszer a vár romjai mellől néztük meg a napfelkeltét: bár még télen is viszonylag korán kell kelni ehhez az élményhez, megéri!

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Haláp

8/10

8308 Zalahaláp, Haláp

Több Infó

Könnyű terep, maga a tanösvény másfél óra alatt és gyerekekkel is bejárható, viszont számos geológiai különlegességet tartogat. A tanúhegy sapkáját szinte teljesen eltüntette a bazaltkitermelés, így egy kietlen, szeles kráterben sétálva csodálhatjátok meg a 6 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység eredményét, az 5 és 6 szögletű, 20-80 cm oszlopos elválasztású bazalttömböket. A „csúcson” 360 fokos a panoráma, a kilátás nemcsak a Balatonra, hanem a Káli-medencére és a Tapolcai-medencére elképesztő: az összes tanúhegy ott lesz előttetek, sőt, jó időben még a Somló körvonalai is láthatóak innen.

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Balaton

Pele apó ösvénye

9/10

8312 Balatonederics, Balatongyörök határán

Több Infó

Ez valójában nem is egy tanösvény, hanem több, rövidebb és hosszabb körútból álló, összesen 8,5 km hosszú és 38 állomásos kirándulóút, amelyre az Afrika múzeumtól, a Szépkilátótól, vagy a Csodabogyós-barlang bázispontjáról és a balatongyöröki Bélap-völgyből is becsatlakozhattok. Több erdei pihenőhely, a Batsányi-kilátó és a Bél Mátyás-kilátó is útba esik, így az utat követve több pontból is meg lehet csodálni a Balaton nyugati medencéjének legszebb panorámáját.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kitaibel tanösvény

10/10

8478 Somlójenő, a Szent Margit-kápolna keleti oldala

Több Infó

A kilenc állomásból álló önmagába visszatérő tanösvény a Szent Margit-kápolnától indul, a Kaszálóréten át vezet fel a Szent István-kilátóhoz és Somló várához. Útközben kitérőt tehettek a rompincékhez is, bár évről évre kevesebb látható az eredeti épületekből, egyre inkább visszaveszi az uralmat felettük a természet. Bár nagy a kísértés, hogy a bazaltperemekről csodáljátok a tájat, ez nagyon rossz ötlet, mert a Somló bazaltja könnyen mállik, könnyen megindulhat a lábatok alatt.

Hasonló tartalmak

Admin mode