aktív

szerkesztés

10 meseszép hely, ahol garantáltan tudsz magányosan túrázni

Szerzők

  • Chilembu Krisztina

2020. 03. 31. 10:39

Egyedül, távolságtartással és a higiéniai szabályok betartásával nyugodtan elindulhatunk egy-egy feltöltő, a bezártságérzetet enyhítő túrára vagy hosszabb sétára, amíg nem lesznek a mostaninál szigorúbbak a koronavírus miatti rendelkezések. Most főleg olyan vadregényes helyeket gyűjtöttünk össze, amelyek nincsenek túl messze a lakott településektől, egy rövidebb sétával elérhetők. Ezeken a helyeken nehéz eltévedni, a tavasz szépségeire viszont már az első lépéseknél rácsodálkozhatunk.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Töreki Tavak tanösvény

1/10

8600 Siófok, Töreki utca

Több Infó

Siófokról a legtöbbször a tömeg és a nyüzsgés jut az eszünkbe (a mostani társadalmi távolságtartás időszakában természetesen nem), de itt is létezik zöld menekülőút a természet csendjébe. És nem is akármilyen: a Cinege-patak mellett vezető Töreki-tavak tanösvényen sétálva a vadonban érezhetjük magunkat, főleg, ha ritkán van lehetőségünk kimozdulni a természetbe. A tanösvény vonalán elhelyezett táblák folyamatosan tájékoztatnak minket, hogy hol kuruttyol a levelibéka, hol fészkel a bakcsó, és hogy hogyan alakult ki a Cinege-patak völgye.

Hogy jutsz ide?
Közúton érdemesebb az M7-esről a Zamárdi kelet csomópontnál lehajtani, de a Siófok centrumot is választhatjuk. A 7-es főúton kell elindulni Széplak felé, és menni, amíg ki nem írja a tábla, hogy Töreki, illetve a kereszteződésnél van egy benzinkút is.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nezde szoborpark

2/10

8625 Szólád, Kültelek 35.

Több Infó

Címkék

A hagyomány szerint a hegytetőn mágikus erők is munkálkodnak, és ide temették Koppány vezért. A hely szellemét emiatt meghatározzák az ősmagyar motívumok. Ha továbbsétálunk a túraútvonalon, Somogy megye legmagasabb pontjáról, az Alman-tetőről gyönyörködhetünk a szőlők és pincék uralta tájban, szédítő 317 méteres magasságból.

Hogy jutsz ide?
A Nezde szoborpark hivatalosan Kerekihez tartozik, de Szólád irányából lehet megközelíteni a turistaúton.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Balaton

Somogyvámosi pusztatemplom

3/10

8699 Somogyvámos, Ihász dűlő

Címkék

Csopak nevű települése a Balaton déli partjának is volt, az 1200-as években ugyanezen a néven jegyeztek egy községet a mai Somogyvámos közelében. Ez a falu a török háborúk alatt teljesen elnéptelenedett, és ma már csak híres pusztatemplomából maradt romjai emlékeztetnek a létezésére. 1968-ban végeztek ásatásokat itt, és kiderült, hogy a téglatemplomot az évszázadok során többször is átépítették. Hátborzongató legendával is szolgál a hely, miszerint valaha ez az épület volt Koppány székhelye is, akinek gyermekét, Kupát befalazták a templom egyik oldalába.

Hogy jutsz ide?
A templomrom Somogyvámostól délnyugatra, a Dunajka-fennsíkon (azon belül az Ihász-dűlőn) elterülő kukoricás közepén található. Turistaút is vezet ide, Somogyvámosból a sárga sávon lehet idesétálni.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Padkűi kilátó

4/10

8316 Vállus, Padkűi kilátó

Több Infó

Címkék

Ezt a túrát akkor ajánljuk, ha egy fél napot is rá tudsz szánni a terápiás kirándulásra, mert oda is, vissza is több mint 5 kilométert kell gyalogolni. Itt tényleg el lehet merülni a tavaszi erdő varázsában, egy idő után a főút zaját sem hallod. A kilátóhoz, ahonnan a Keszthelyi-öbölben és a somogyi partokban is gyönyörködhetsz, időben le kell térned jobbra a zöld kereszttel jelölt útról. Ha egyenesen sétálsz tovább, a Büdöskút-pihenőhelyhez jutsz, ami a Keszthelyi-hegység kiránduló útvonalainak csomópontja, és ahonnan a padkűin kívül még hat kilátóhoz el lehet jutni.

Hogy jutsz ide?
A főúttól két utcával feljebb található Vonyarcvashegyen a Csereze utca, ahonnan rátérhetsz a zöld kereszttel jelölt túraútvonalra.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Haláp

5/10

8308 Zalahaláp, Haláp

Több Infó

A tanúhegy sokáig nem volt legálisan túrázható, de 2019 tavaszán egy 3 kilométeres, két nehézségi fokú tanösvényt adtak át az egykori bazaltbánya területén. A Haláp könnyű terep, maga a tanösvény másfél óra alatt bejárható, viszont nagyon változatos és számos geológiai különlegességet tartogat. Megdöbbentő szembesülni azzal, hogy mit művelt a bányászat az egykor a Badacsonyhoz, vagy a Szent György-hegyhez hasonló tanúheggyel, ami eredetileg 358 méter magas volt, most pedig csak 291. A szeles kráter területén olyan lávakifolyásokat is láthatunk, mint a Hegyestűn, de itt a lávaoszlopok nemcsak függőlegesek, hanem vízszintes és ferde irányban is megfigyelhetők.

Hogy jutsz ide?
A Tapolcától néhány kilométerre található Zalahalápot Nyirád (Devecser) felé hagyjuk el, a temetőn túl „bánya út” feliratú tábla jelzi, hol kell jobbra kanyarodnunk. Szőlők és présházak között, kanyargós úton sétálunk felfelé a bányához. Elhaladunk a sorompó melletti kis ösvényen, és nem sokkal később már kiszúrjuk a tanösvény első tábláját.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kopasz-hegy

6/10

8282 Mindszentkálla, Kopasz-hegy

Több Infó

Egy kilátó nélküli kilátóhely, valójában egy kopár dombtető, ami ideális magányos szemlélődéshez. Ide még akkor sem özönlöttek a kirándulók tömegei, amikor nem korlátozta az utazást a felelősségteljes otthonmaradás. Emlékezetes kilátás nyílik innen, 330 méteres magasságból a tanúhegyekre és Mindszentkállára is.

Hogyan jutsz ide? 
Mindszentkállán a Rákóczi utca felől lehet felsétálni, eleinte földúton, majd 365 lépcsőfokon.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Fekete-hegy

7/10

8274 Köveskál, Fekete-hegy

Több Infó

A Fekete-hegy egy kb. 12 négyzetkilométeres vulkáni komplexum, Szentbékkállától Kapolcsig húzódik. Meghódítása könnyű, tetejéről az egész Káli-medence belátható, és még a Balaton is feltűnik tiszta időben. Az útvonal az Eötvös Károly-kilátó mellett rengeteg természeti és épített izgalmat is rejt magában: a hegyoldalon még mindig található néhány félig összedőlt présház, míg a fennsíkon hat olyan tavat csodálhatunk meg, amelyeknek keletkezése a mai napig rejtély.

Hogy jutsz ide?
A kilátó a híres-neves szentbékkállai kőtenger közelében lévő kőkereszttől a szőlősorok mentén, az Országos Kéktúra jelzésén haladva érhető el. Az Eötvös-kilátótól vissza is lehet fordulni, a sárga háromszöget követve pedig a tavakhoz jutunk el.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Emberi komédia szoborcsoport

8/10

8254 Kővágóörs, Kornyi-tó

Több Infó

Címkék

A Káli-medence egyik legfurcsább helyszíne ez. A Kővágóörs melletti Kornyi-tó partján Veszprémi Imre acélból és mészkőből készült szoborcsoportjának alakjait látjuk. Az emberszerű, 2-3 méteres figurák Jancsó Miklós rendezőt is többször megihlették: a szoborcsoport a Szörnyek évadja, az Égi bárány és az Életünket és vérünket című filmjeiben is látható.

Hogy jutsz ide?
Köveskálról és Kővágóörsről egyaránt megközelíthető a hely a két falut összekötő úton. De a Kékkútról induló Theodora-tanösvényt követve is idetalálsz.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Kab-hegy

9/10

8291 Nagyvázsony, Kab-hegy

Címkék

Ha meg szeretnéd hódítani az 599 méter magas hegyet, izzasztó túrára, de álmodozós sétára készülj. Ráadásul nem lesz végig romantikus az út: az ikonikus és hatalmas adótornyairól ismert magaslatra jutáshoz nemcsak erdőkön át vezet a túraösvény, hanem sokat kell aszfaltúton is talpalni. A Kinizsi Pál-kilátóból viszont tiszta időben a Balatont és a Badacsony tetejét is láthatod.

Hogy jutsz ide?
Úrkútról a Kéktúra vonalán (részletek a ebben a cikkben), Nagyvázsonyban pedig a vártól indul a Kéktúra és a kék kereszt útvonal is, ami két különálló, de párhuzamos, és a hegycsúcs előtt összeolvadó útvonalon visz fel 599 méterre.

Fotó: Heim Alexandra - We Love Balaton

Hubertlaki-tó (Bakonyi Gyilkos-tó)

10/10

8564 Ugod, Hubertlaki-tó

Több Infó

A Bakonybél közelében található, mesterségesen felduzzasztott tavat a „bakonyi Gyilkos-tó” néven is emlegetik, mert az erdélyi nagytestvéréhez hasonlóan itt is fák csonkjai állnak ki a vízből. Az útvonalat gyakorlottabb túrázóknak ajánljuk, vagy azoknak, akiknek már ismerős egy kicsit a környék. A Balaton-felvidék dombjai szelíd lankáknak tűnhetnek a Bakony vadregényes szurdokai mellett.

Hogy jutsz ide?
A Bakonybéltől kb. 3,5 kilométerre található Emil-réttől kiindulva csodaszép és könnyű útvonalon közelíthető meg a kirándulóhely.

Hasonló tartalmak

Admin mode