A világon már szinte mindenhol nagyon népszerű az Airbnb, egy alternatív szálláskereső oldal: vendéglátással nem feltétlenül foglalkozó emberek feltöltenek képeket a saját házukról, beárazzák, hogy mennyibe kerül egy éjszakára, és várják azokat a nyaraló turistákat, akik megunták a hotelek egyenszobáit. Kicsit Zimmer Feri-érzés a XXI. században. A Balatonnál is rákerestünk a lehetőségekre, és az északi part után most a déli parton nézünk körül a siófoki legénybúcsús helytől a szóládi elvonulós hétvégéig.

Siófok

Ennél siófokibb apartman ma már nem lesz. A Petőfi sétánytól egy utcára, az Aranyparttól 300 méterre van egy ház öt hálószobával, nyolc ággyal, két fürdőszobával, internettel, mindennel. Azért a siófoki Project X-bulit valószínűleg nem itt fogják rendezni: a tulaj a leírásban kiköti, hogy este 10 után már nem kéne teljes hangerővel előadni a siófoki Balaton Sound 2.0-át. Pláne mert a tulajdonos is ott él az ingatlan területén. Ez a ház arra van kitalálva, hogy nagy társaság töltsön itt néhány napot, mert 4-5 emberre teljesen horror a bérleti díj.

  • Hányan fértek el? Nyolc ágy, tizennégy vendég.
  • Mennyire jön ki személyenként, ha tizennégyen vagytok? 7400 Ft/éjszaka
  • Mit kell még tudni? A tulaj a leírás alapján csak a békésebb legénybúcsús csapatokat tűri.

Balatonszárszó

Ez a hely a balatoni airbnb bestbuy-opciója. Ránézésre egy teljesen átlagos kockaház, de a belső térről vagy nagyon jól sikerült a képek, vagy tényleg Lakáskultúra-címlapra is esélyes lenne. Az első gyanúnk sem igazolódott be: ugyan nem közvetlen a parton van a ház, mégsem kell 10 km-es gyalogló olimpikonnak lenned ahhoz, hogy leérj a strandra. Tény: Balatonszárszó nem a legpörgősebb balatoni hely, de egy családnak József Attila Emlékházzal, strandolással, vacsorával a Kistücsökben egy elég komplett hosszú hétvégét adhat. Érdemes minél gyorsabban foglalni, mert ha a tulajok meglátják, máshol mennyibe kerül egy-egy zimmer feri, biztosan árat emelnek.

  • Hányan fértek el? Három ágy, hat vendég.
  • Mennyire jön ki személyenként, ha négyen vagytok? 6600 Ft/éjszaka
  • Mit kell még tudni? Értékelés még nincs a helyről, de ez idén nyáron biztosan változni fog.

Szólád

Ennél a helynél jobbat elvonulós hétvégére a barátokkal nehéz lenne találni. Adott egy hatalmas ház még hatalmasabb tetőtérrel, nagy kert és olyan békés közeg, amit még egy lakatlan sziget is megirigyelne. A ház egy klasszik régi parasztház tornáccal, de a beltér ízlésesen felújított, és még az internetért sem kell a szomszédba menni. Az elvonulásnak persze megvannak a hátrányai: strandért, lángosért, korrekt vacsoráért kicsit többet fogunk autózni. Igen, autózni, mert a tömegközlekedésre a környéken inkább ne bízzuk magunkat, ha nem szeretünk több órát várni a Volán szolgáltatásaira.

  • Hányan fértek el? Három ágy, hat vendég.
  • Mennyire jön ki személyenként, ha négyen vagytok? 5300 Ft/éjszaka
  • Mit kell még tudni? Azt nem értjük, hogy a beépített tetőtérben miért ne férne el még legalább egy középiskolai osztály.

Balatonlelle

A déli parti házaknál nem találtunk annyi értékelést, mint északon, de Andrea háza erre az egyik kivétel. Kilenc nagyon pozitív visszajelzést kapott (egy kivételével csak külföldiektől), amelyek felváltva dicsérik a meglepően sok konyhai eszközt, a modern lakást, Andrea angoltudását vagy a lakóparkkal együtt a gyerekeket is védő őröket. Nyaraló szempontból a lakás elhelyezkedése kiváló (közel a kikötő és a strand), a berendezés mintha egy menő IKEA-katalógusból lépett volna elő, de a Balaton-életérzést kérdés, hogy mennyire adja át az egyenlakás-hangulat.

  • Hányan fértek el? Két ágy, négy vendég.
  • Mennyire jön ki személyenként, ha négyen vagytok? 8000 Ft/éjszaka
  • Mit kell még tudni? A közeli BL Bavaria Yachtclubban tilos kihagyni a hamburgert.

Fonyód

Tavaly a sok pénzből felújított fonyódi strandon hadiállapotok fogadtak minket, ezért kíváncsiak leszünk idénre mennyire sikerült rendezni a helyzetet. Akárhogy is, szabad strandhoz közel nem rossz ötlet házat bérelni, akkor pedig ez különösen igaz, ha árban ennyire jól jön ki a dolog. A házban minden van, amire egy nyaralás során szükség van, esetleg az internet hiánya lehet kicsit kényelmetlen azoknak, akik nem tudnak meglenni az aktuális kisállatos videós trendek követése nélkül. A bútorok rendben vannak, a nappali fölött lévő belmagasság elsőre elég meglepő, egyedül a ház halvány Telekom színe véleményes, de szerintünk ez még megbocsátható.

  • Hányan fértek el? Öt ágy, hat vendég.
  • Mennyire jön ki személyenként, ha négyen vagytok? 4600 Ft/éjszaka
  • Mit kell még tudni? Júliusra és augusztusra már esélytelen foglalni, de június még szóba jöhet.

+1 Siófok