A balatoni szállóhelyek már rég nem számítanak szitokszónak, az igényes vendégházak pedig egyre jobban uralják a piacot. Korábban már két részben összeszedtük a legjobb versenyzőket, de idén nyáron pontosan tíz újabb stílusos felújított szállásba botlottunk, amelyek akár egy őszi elvonulás, vagy késői nyaralás helyszínei is lehetnek. Somogyi falvak rusztikus helyei, északi part dekadensen szép panziói, szevasztok!

A klasszikus, utcáról betévedős zimmer frei-rendszer már régen leáldozott a Balatonnál. Vendégházból persze továbbra is rengeteg van, közülük pedig szerencsére egyre több kifejezetten igényes megoldást találunk. Már tavaly is két cikkben állt ketté a fülünk a rusztikus vagy épp modern berendezésű, igényes kivitelezésű szállóhelyektől, a folyamat pedig nem állt le: 12 olyan helyről írunk most, amik a tavalyi szórásban nem voltak benne, déllel kezdve, majd az északi parton befejezve.

Páskom Vendégház, Lajoskomárom

Tavaszi hadjáratunk során ostromoltuk meg a csöppnyi sváb falut a somogyi-tolnai határvidéken. Lajoskomáromban egy igazi lokálpatrióta, Mosberger Mihály épített fel a festői pincesorral szemközt a semmiből egy több épületből álló vendégházegyüttest. Elképesztő igényesség jellemzi a berendezést, minden szobának más a padlólapja, a közös ebédlőhelyiségbe pedig gigászi ablakok öntik a fényt. Az ételek is hibátlanok, és egy külön kis wellnesskunyhó is tartozik a telekhez, kültéri úszómedencével, halastóval, fűszerkerttel. A szobák ára 20 400 forint/éj, a lakrészek 34 200–45 600 forint közötti áron, a teljes vendégház pedig 204 000 forintért bérelhető ki, reggelistül. Az egyik épületben négy lakrész, a másikban ugyanennyi szoba található.

VillaBogart, Alsóbogát

A modern grófoknak lett kitalálva az eldugott somogyi faluban található VillaBogart, amit egy megszállott pár működtet. Óriási tervet vettek a fejükbe: az elhanyagolt Festetics–Inkey-kastélyt, a hozzá tartozó épületeket és a kastélyparkot/-erdőt is felújítják.
Blaskovich Tamás és Szelényi Orsolya jó úton haladnak, ottjártunkkor az egyik vendégház már kész volt, a másik épült, a kastély pedig statikailag és beázásilag már rendbe lett hozva. A kastéllyal nagy és iszonyatosan költséges terveik vannak (szállodává alakítanák, fém-, illetve üvegtetőt húznának rá egy új szinttel), de a főintéző házában már kész a hét szoba, vendégeket is fogadnak. A vendégházban 9 darab kétágyas szoba található rusztikus berendezéssel (24 ezer Ft/éj) és egy négyfős apartman (26 ezer Ft/éj) is, de a közeli halastónál is van három házikó, amik 8000–12 000 forintos éjszakánkénti áron is kibérelhetők. Még egy magtár (rendezvényhelyszín) és egy hosszúkás épület (bérelhető veterán autók garázsa és szintén rendezvényhely) is található a telken, de a legjobb a kipucolt kastélypark, ahol vadregényes utakon lehet terepsegwayezni.

Tarka rét Vendégház, Gölle

Fekete István szülőfaluja az abszolút álmos és vidéki Gölle, ahol gyönyörű és barátságos rusztikus vendégházat sikerült kialakítani. Kutyik Katinka az összes családi ereklyét és képet összegyűjtötte, és a felújított ház helyiségeibe szórta szét. Egy klasszikus, de modernizált parasztházban lakhatunk, amihez a régi istállót is hozzácsapták, itt újabb szobákat építettek ki. A cél a minél nagyobb belső terek kiépítése volt, de odakint is igyekeztek az igényeket kielégíteni: saját gyümölcsösük és fűthető fürdődézsájuk van, szóval télen is nagyot lehet itt élvezkedni a hulló hópelyhek közt. Egy szoba 11 ezer forintos áron vehető ki, a környék lehetőségei pedig végtelenek: itt van Kaposvár egy köpésre, kirándulni is lehet, meg bérelni biciklit. Ha kell, környékbeli termelők termékeiből és saját terményekből készítenek ételeket is, a nagyi szalagos fánkját például folyton kérik a visszatérő vendégek. Aki sátrazni akar, az megteheti 2000 forint per éjszakás áron a kertben.

Kristinus Borbirtok, Kéthely

A déli part, sőt talán az egész Dunántúl egyik legmodernebb borbirtoka a Kristinusé. Ún. Vinotelt is létesítettek a birtokon, hogy a borozásban megfáradt vendégeknek legyen hova ledőlniük. Az épülethez méltóan futurisztikus, de mégis barátságos a tíz darab franciaágyas szoba belső tere. Esküvőket is vállal a Kristinus a borkészítő bemutatók és borkóstolók mellett, így a nászéjszakát is el lehet tölteni ezekben az ágyakban. A la carte reggeli is kapható, sporteszközök bérelhetők és még bormoziban is elüthetjük az időt. Mindezt 26 600 forintos szobánkénti áron.

MANOR House Inn, Csopak

Csopakon is sikerült a vendégházak ügyét jól megoldani, a MANOR House Innt pedig mi sem hagyhattuk ki a harmadik vendégházas összeállításunkból. Az igényes berendezés nem közhely itt, még a berendezés színére is figyeltek. A konyha nagy és közös, a nappali ultrakényelmes, ráadásul a közelben van strand és sok borospince is. A szobák egy villaépületben és egy vendégházban vannak, mindegyik a színe után kapta a nevét, 20-30 ezer forint között mozognak az éjjelenkénti árak. Jó pont még, hogy üdvözlő fröccsel fogadják a vendéget, aki amúgy korlátlan kávé- és teafogyasztásra van buzdítva.

Fészek Étel és Hotel, Zánka

Nyár elején jártunk az idén nyitott Fészekben, ahol fiókák helyett szépen felújított szobákat találtunk. A zánkai strandhoz nagyon közel a Hilltop Borászat egyik alapítója vett kezelésbe egy épületet, ahol helyi legendák szerint régen jégverem volt. A földszinten találjátok az éttermüket, többek között az általuk kitalált kétkezes szendviccsel, az épület többi részében pedig kétágyas és négyágyas szobákban lehet megszállni. Jelenleg őszi akcióik vannak, így a képeinken is látható prémium szoba két főre összesen 20 ezer forintba kerül éjszakánként.

Kő és Kavics Vendégházak, Köveskál

A Kővirág étteremhez kapcsolódó fejlesztés történt Köveskálon, ahol Zakar Katáék úgy döntöttek, "a legjobb szomszéd a saját szomszéd" alapon megveszik az utca túloldalon található két házat. Ezekből aztán minden igényt kielégítő, hűthető-fűthető, téliesített, jól felszerelt konyhával ellátott apartmanházakat hoztak létre. Az egyik négyfős (29 960 forint éjszakánként), a másik kétfős (24 990 Ft/éj), és mindkettőnek van terasza, na meg egy közös, füves udvar. Pozitívum, hogy ha reggelizni akarunk, nem kell főzőcskézni, a Kővirágból is kérhetünk ennivalót. Fontos még megjegyezni, hogy az apartmanok profilja miatt tíz év alatti gyerekkel és/vagy kutyával nem tudunk itt megszállni.

Mi a Kő, Köveskál

Mi a kő van akkor, ha egy képzőművésznél enni, inni és aludni is lehet? – tettük fel a kérdést még tavasszal, amikor Köveskálon jártunk Trombitás Tamáséknál. A gasztrofalu egyik legalapvetőbb, kihagyhatatlan éttermének tulajdonosai végre megszerezte a szomszéd házat, és alaposan kicsinosították. A végeredmény 3 charmant szoba, plusz egy közös helyiség lett. A szobák éjszakánkénti ára 12–16 ezer forint között mozog, és aki a háborítatlan nyugalmat keresi, annak érdemes idejönnie. Éppen emiatt ez nem az a szállás, ami gyerekes családoknak lett kitalálva, de persze őket se kergetik el seprűnyéllel. A kapcsolódó pazar étterem mellett meg kell még említeni, hogy a Káli-medence szinte összes bora megvásárolható itt.

Borbarátok, Badacsonytomaj

A badacsonytomaji Borbarátok annyira komplex hely és annyira családias, hogy azt leírni is nehézkes. Az 1920-ban indult történet mára számtalan indát eresztett, a családi borászkodást leválasztották a családi vendéglátásról, sőt – ami cikkünk szempontjából az elsődleges – panziót is létesítettek. Modern, de meghitt belsőt rendeztek be, minden színes ajtó mögött egy kényelmes – és különböző szőlőfajtákról elnevezett – szoba lapul. Az egyágyas szobájuk 12 500, a kétágyas 16 500 forintba kerül, kérhető teljes és félpanziós ellátás is.

Válibor, Badacsonytomaj-Badacsonyörs

Váli Péter és Bogi 2000-ben vették az első szőlőjüket Badacsonyörs felett, a hegyen, és kis birodalmuk mára akkorává nőtte ki magát, hogy három épület is áll rajta, kettőben pedig szállásokat is berendeztek. A fentebbi vendégház az újabb, itt 8-10 ember is ellehet (sőt egy baba is, mivel van babaágy). A környék szenzációs, a kert rendezett, és szép, saját sütögetőhely, sőt harangláb-kilátó (!!!) is található a dombtetőn, császári kilátással. Reggelit adnak, de van téli és nyári konyha is, ahol a vendégeknek sem tilos a főzés. A lenti házban, ahova a borterasz vendégei is érkezhetnek, 2 szoba található, ezek értelemszerűen a nagyobb pezsgést kedvelő vendégeknek jók. Bónusz a sok vicces utcanévtábla (például Gyalázatos dűlő), ami szerte a birtokon megtalálható Váli Péter vicces kedvű barátai jóvoltából.