Az elmúlt pár hétben több nagy kört is mentünk a Balaton körül, hogy teszteljük az Év Strandétele verseny jelentkezőit. Idén fordul elő először, hogy heten is bekerültek a döntőbe, közöttük pedig egyaránt vannak régi ismerősök és kellemes meglepetést hozó újoncok is. Levesekkel, főételekkel és desszertekkel egyaránt neveztek a Balatoni KÖR-rel közösen szervezett versenyünkre, amelynek célja a balatoni vízparti gasztronómia új lehetőségeinek felfedezése. Íme a 2019-es strandételverseny döntősei!

1/8

A Konyhám, Balatonfenyves

A rejtélyes, Gombósza nevű desszert Zala hagyományos édessége, a kukoricadarából készült prósza és a túrógombóc egymásra találásából született. A eredeti recepthez képest fontos különbség, hogy a Konyhámat vezető Szikra Gabi nem megsüti, hanem megfőzi a kukoricalisztet. A desszert tésztájához szilvalekvárt és kefirt is ad, a gombócokat pedig pirított, sós tökmagba forgatja. A gombócok, amikből három tesz ki egy adagot, könnyű tejszínes szilva- és tejfölhab-ágyon ülnek, a tetejükre pedig savanyított szilva kerül. Langyosan érdemes fogyasztani. A desszert eleve gluténmentes, de tejmentes változatban is elkészíthető. (A Konyhám csapata készítette a tavalyi győztes strandételt, a Gofcsit is, amit röviden egy gofri és egy tócsni szerelemgyerekeként tudnánk jellemezni.)

Nevezett étel:

  • Gombósza (Ár: 1290 forint)

2/8

Málna Büfé, Balatonlelle

Az ígéretes Málna Büfét Balássa Bernadett és Dolbert Ferenc mesterszakács alapították idén májusban, sokéves balatoni és külföldi vendéglátós tapasztalattal a hátuk mögött. Bisztró színvonalú alternatívát adnak a lellei szabadstrand vendégeinek: a klasszikusok mellett találunk itt BBQ-oldalast és grillezett fogasfilét is. A versenyre a mexikói ízeket idéző, és a nagy melegben is jóleső Tex Mex salátával neveztek. A friss kevert salátára grillezett csirkemellcsíkok kerülnek, a savanyított zöldségek - a lilahagyma, a a retek és a sárgarépa - izgalmas ízeket adnak az ételhez, az egészet pedig a házi dresszing koronázza meg egy szelet sült bacon társaságában.

Nevezett étel:

  • Tex Mex saláta (Ár: 1950 forint)

3/8

Pinyó – Több mint büfé, Keszthely

Ha valaki azt mondja nekünk, a romantika kihalt a világból, annak szóljunk, hogy Keszthelyen még van remény. A nagypapától megörökölt büfét újította fel két lelkes fiatal, a mindössze 24 éves Pacsai Martin és párja, a 26 éves Horn Tamara. A keszthelyi, mólóhoz közeli büfésor hátsó udvarában meg akarják ismertetni a magasabb gasztronómiát a hekkhez-lángoshoz szokott emberekkel. Három étellel neveztek: hortobágyi palacsintájuk csirke egész combból készül, odafigyelnek a teljes folyamatra, és tagadják, hogy ez egy megúszós étel lenne, amit ne lehetne igényesen elkészíteni. Nyári lecsójukat háromféleképp is kérhetjük: zöldségesen, tojáslepénnyel és kolbásszal. Érdekessége, hogy a zöldet (kapor, petrezselyem) a saját kiskertjükből hozzák, illetve hogy a tojáslepény kemencében sül. Végül egy levessel, egy vegyes erdei gyümölcslevessel is indultak, ami laktózmentes, nem főzve, hanem sűrítve készül, házi bodzaszörppel édesítve, bogyós gyümölcsökkel és müzlivel megspékelve.

Nevezett ételek:

  • Hortobágyi palacsinta (Ár: 1890 Ft)
  • Lecsó (zöldségesen vagy tojáslepénnyel vagy kolbásszal) (Ár: 1590 Ft)
  • Erdei gyümölcsleves (Ár: 1290 Ft)

4/8

Port Burger, Balatonmáriafürdő

Rutinos induló a Máriafürdő csatornapartján lévő Port Burger, ami minden évben próbál egyet csavarni valamelyik ismert ételen. Most azt használták ki, hogy sikerült egy green egget szerezniük, azt a nagy, zöld, rücskös tojásra emlékeztető sütőt, melyben 8 órán át tudják 80-100 fokon füstölni a fenyvesi Angus-marhaszegyet. Ez lesz a pastrami-szerű ételük, a marhaszegyes ciabatta alapja, amit cheddar sajttal és házi dijoni mustárszósszal egészítenek ki, ciabattába töltenek, azt pedig kettévágják. A végeredmény egy relatíve könnyed, nem megterhelő, ízletes beach food.

Nevezett étel:

  • Marhaszegyes ciabatta (1690 Ft)

5/8

Rock Burger, Balatonlelle

Már kétszer is jártunk az egykori borozóban, ami 2016 óta Rock Burgerként szolgálja ki a hamburgerre és rock'n'rollra éhes látogatókat. Elsőre némileg kakukktojás a többi nevező mellett, hiszen a 7-es főút mentén, a parttól 10 percre találjuk, de Szívós Zsigmondék idén olyan ötlettel álltak elő, ami remekül passzol a beach food koncepciójába. A Gipsy King nem meglepő módon a "cigánypecsenye burgerbe álmodva", ahogy ők fogalmaznak, és tényleg elérik a célt: amikor az ember beleharap egy hamburgerbe, a szokásos ízvilág helyett a cigánypecsenye fűszeres miliője jön a képbe. Ezt a sertéspogácsa, a sok fokhagyma, a tejfölös-fokhagymás-uborkás-pirospaprikás alapszósz, és a buci tetejére tűzött kovászos uborka, valamint szalonnataréj teszi maradandóvá.

Nevezett étel:

  • Gipsy King (Ár: 2290 Ft)

6/8

Tiki Beach Bisztró, Zamárdi

A tavalyi év egyik kellemes meglepetése volt Zamárdi gigastrandjának egyik pazar helye, ami a hawaii-i életérzést hozta be a déli partra. Rögtön a 2018-as Év Felfedezettje lett a Tiki, ami idén ismét beadta nevezését. A Tiki alapból a kovászos uborkás levessel nevezett. Kellemesen fanyar, kifejezetten sűrű, a tetejére kerülő lazac, rukkola és csírák pedig remekül kiegészítik. Másik jelöltjük pedig egy - híradónkban korábban megírt - zalakarosi ötletre adott reakció: bringásoknak megfelelő ételt készítettek Tiki Bike and Roll néven. Kukorica tortillalapra rostlapon cheddar sajtot olvasztanak, melyre pulled porkot (magyarosabban: tépett malacot), házi BBQ-szószt, kovászos uborkát, tzatzikit, friss salátát és paradicsomot tesznek, majd ezt feltekerve-csomagolva a vendégnek adják.

Nevezett ételek:

  • Kovászos uborka leves (Ár: 1490 Ft)
  • Tiki Bike and Roll (Ár: 2090 Ft)

7/8

Villa Strandbisztró, Balatonlelle

Az idei év nagy felfedezettje maga Balatonlelle, hiszen három nevező is döntőbe jutott a városból. A tavalyi év egyik üdvöskéje volt a Villa, amit bécsi családregényként írtunk le az Ausztriából hazajött, a Balatonon vendéglátást vállaló família miatt. A családi vonal megmaradt, sőt a szomszédos, régi vágású büfét is átvették Novotniék. Idén a Stick Mix fedőnevű ételükkel neveztek, amely egy könnyed mártogatós étel, a "stickek" rétestésztában, tökmagos és szezámmagos panírban vannak megsütve. Két rúd csehi csirkemellfilét, egy rúd Máté Zoltántól érkező szürkeharcsát és egy rúd bálványosi kecskesajtot kapunk, melyhez jön egy-egy fokhagymás és mangós-chilis mártogatós. A Villa Strandbisztrósok azt is elárulták, hogy a névre több ötletük is volt, majdnem Strudlinak nevezték el.

Nevezett étel:

  • Stick Mix (Ár: 1290 Ft)

8/8

A versenyről röviden

Az Év Strandétele versenyt a Balatoni KÖR és a We Love Balaton közösen bonyolítja le évről évre. A We Love végzi az előselejtezőt, kialakítva a döntő mezőnyét, melyet végül egy fontos nevekből álló zsűri tesztel. A nevezett ételnek egészségesnek, jó minőségű alapanyagokból készültnek, kreatívnak, nyáriasnak, gyorsan elkészíthetőnek, elvitelre is alkalmasnak kell lenni, és persze elvárás, hogy szerepeljen az étlapon. A cél dióhéjban, hogy egy bármely strandbüfében, bonyolult konyhai eljárásoktól mentesen előállítható étel kerüljön a középpontba. Újítás lesz, hogy idén több ételt is megkóstol a zsűri egy helyen (egyes helyek többel is neveztek már), így módosíthatnak is azon, hogy a nevezett ételt értékelik vagy valami más fogást.

A versenyt 2015-ben a fövenyesi Kalóz nyerte a Harcsa & Krumplival, amely a balatoni fish&chips-nek felelt meg, 2016-ban a Kishableányban és a Palettában kapható Big MEKK-et választotta ki győztesnek a zsűri, 2017-ben pedig ismét a Paletta étele, a Pulled Ponty győzött. 2018-ban a balatonfenyvesi Konyhám jött be az első helyre: ők a gofrit és tócsnit ötvöző Gofcsival győztek.