Könnyű séta egy vulkán kráterébe, kirándulás misztikus, ködön átsejlő romokhoz, barangolás a téli erdőkben – a Balaton és környéke télen is rengeteg felfedeznivalót tartogat. Hoztunk néhány túraötletet arra az esetre, ha a 0 fok közeli hőmérséklet sem tart vissza titeket a kirándulástól.

Egy téli túra több előkészületet igényel, például nagyon fontos, hogy lőjétek be reálisan, mi való nektek. Gondoljátok végig, milyen az állóképességetek, a hidegtűrésetek, és ismerkedjetek meg előre a tereppel térképek, túraleírások alapján. Korábbi cikkünkben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park tippjei és saját tapasztalataink alapján összeszedtük, hogyan érdemes felkészülni és mire érdemes figyelni, ha hidegben indultok balatoni túrára. Ha minden megvan, és az időjárás is megfelelő, túrabakancs a csomagtartóba, tea a termoszba, és kezdődhet a kaland!

1/10

Kereki vár

Ahogy a rendhagyó téli bakancslistánkban is írtuk, feltöltő téli program a misztikus, naplemente fényeiben fürdő romok látványa. A Kereki községtől délnyugatra található középkori vár önmagában is az Instára kívánkozik, de a kilátás is pazar a Balaton és a Kőröshegyi völgyhíd, mind pedig a Somogyi-dombság vonulatai felé. Bár a 283 méteres Várhegy aljából induló ösvény rövidebb, a ködös-párás, fagyos téli időszakban inkább a hosszabb, de kevésbé csúszós útvonalat ajánljuk.

2/10

Ámos-hegy

Ha nem síelni mentek Eplénybe, vagy a csúszás után kirándulnátok egy kicsit, vegyétek az irányt az 525 méter magas Ámos-hegy és a hozzá tartozó pihenőerdő felé! A faluból megközelíthető tanösvény igazi téli mesevilágba vezet, és még egy kilátóból is körülnézhettek. Nem csak a sípályák, hanem a Bakony magaslatai is beláthatók innen, és még a Balaton is keleti része is látszik.

Fontos! A táblák nem mindig egyértelműek, ezért a Margit élelmiszerboltnál balra, a molinóval és táblával hirdetett tanösvény felé induljatok el, ne a Gyöngyvirág utca végétől!

3/10

Zádorvár

A ködös erdők és a kissé hátborzongató helyek rajongóinak Zádorvár is bakancslistás helyszín. A 14. században épült gótikus erődítmény sok szempontból kilóg a középkori várak sorából: eleve nem saját földjén, hanem a veszprémi káptalan területén építtette fel a Vezsenyi-család, soha nem látott csatát, és pusztulni kezdett, mielőtt ténylegesen elkészült volna.

Tipp: A várrom Pécsely felől a piros, Barnag felől pedig a kék jelzésen haladva közelíthető meg. A Zádorvárnak átmenetileg nem minden területe bejárható építési munkálatok miatt.

4/10

Halom-hegy

A közel 400 méteres magasságba épült Kossuth-kilátóhoz vezető út inkább egy laza fél órás séta, mint túra, nagyon gyorsan és könnyen teljesíthető, ezért gyerekekkel is bátran nekivághattok. De ez a 2 km is tartogat izgalmakat: A kék T-vel jelzett tanösvény célja a földtörténeti korszakok bemutatása, és a kirándulás közben egy igazi krátert is láthattok, amit nagyjából 50-70 méteres kanyonszerű úton lehet elérni.

5/10

Fekete-hegy

A Fekete-hegy sokféle lehetőséget tartogat, a néhány órás túrától az akár fél napos barangolásig. Ha több időtök van, érdemes a szentbékkállai kőtengert is útba ejteni, mielőtt felsétáltok a mesés panorámát ígérő Eötvös Károly-kilátóhoz az Országos Kéktúra jelzésén. A hegyoldalban félig összedőlt présházakat láthattok, a fennsíkon pedig hat olyan tavat csodálhattok meg, amelyeknek keletkezése a mai napig rejtély.

6/10

Balatoni Kéktúra, Badacsony-Salföld szakasz

Az Országos Kéktúra (OKT) balatoni, Keszthelytől Nagyvázsonyig vezető szakasza mellett a Balaton-felvidék saját, szintén kék sávval jelzett túraútvonalát is érdemes kipipálni egyszer. Ehhez jó kis kedvcsináló lehet a valójában befejező szakasz, amit egyszer mi is végigjártunk, visszafelé, Badacsonytól Salföldig. Ha hosszabb kirándulás is belefér, ejtsétek útba a salföldi páloskolostor-romot, ha pedig szorít az idő, induljatok közvetlenül a Csönge-hegy lábától, Badacsonyörsről.

7/10

Csobánc

Akár Gyulakeszi, akár Káptalantóti felől hódítjátok meg a tanúhegyet, a túrabakancs kötelező. A csúcs felé közeledve meredekebb a terep, amikor havas és csúszós az ösvény, vigyázni kell nagyon. Mi egyszer a vár romjai mellől néztük meg a napfelkeltét: bár még télen is viszonylag korán kell kelni ehhez az élményhez, megéri!

8/10

Haláp

Könnyű terep, maga a tanösvény másfél óra alatt és gyerekekkel is bejárható, viszont számos geológiai különlegességet tartogat. A tanúhegy sapkáját szinte teljesen eltüntette a bazaltkitermelés, így egy kietlen, szeles kráterben sétálva csodálhatjátok meg a 6 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység eredményét, az 5 és 6 szögletű, 20-80 cm oszlopos elválasztású bazalttömböket. A „csúcson” 360 fokos a panoráma, a kilátás nemcsak a Balatonra, hanem a Káli-medencére és a Tapolcai-medencére elképesztő: az összes tanúhegy ott lesz előttetek, sőt, jó időben még a Somló körvonalai is láthatóak innen.

9/10

Pele Apó tanösvény

Ez valójában nem is egy tanösvény, hanem több, rövidebb és hosszabb körútból álló, összesen 8,5 km hosszú és 38 állomásos kirándulóút, amelyre az Afrika múzeumtól, a Szépkilátótól, vagy a Csodabogyós-barlang bázispontjáról és a balatongyöröki Bélap-völgyből is becsatlakozhattok. Több erdei pihenőhely, a Batsányi-kilátó és a Bél Mátyás-kilátó is útba esik, így az utat követve több pontból is meg lehet csodálni a Balaton nyugati medencéjének legszebb panorámáját.

10/10

Kitaibel Pál tanösvény

A kilenc állomásból álló önmagába visszatérő tanösvény a Szent Margit-kápolnától indul, a Kaszálóréten át vezet fel a Szent István-kilátóhoz és Somló várához. Útközben kitérőt tehettek a rompincékhez is, bár évről évre kevesebb látható az eredeti épületekből, egyre inkább visszaveszi az uralmat felettük a természet. Bár nagy a kísértés, hogy a bazaltperemekről csodáljátok a tájat, ez nagyon rossz ötlet, mert a Somló bazaltja könnyen mállik, könnyen megindulhat a lábatok alatt.

Ezt a cikket 2020-ban publikáltuk először.

Címkék