Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

10 eldugott balatoni borterasz, ahol különleges tételeket is találsz

A kánikulában nemcsak a strandok, hanem az árnyas, panorámás borteraszok is gyorsan megtelnek. Olyan eldugott, hangulatos helyeket ajánlunk most, amelyeket megéri felkutatni, mert kitűnő borok, különleges ételek várnak, mégsem kell tömegekre számítanotok.

1/10

Söptei Pincészet,

UPDATE: A Söptei Étterem bezárt. 

A Csopak és Arács közötti, az útról láthatatlan pincészethez egy 2 perces utat kell gyalogosan megtenni, de megéri. Lugasos terasz, rabul ejtő panoráma, díjnyertes borok és a családi borászat vendéglőjében készülő finom fogások fogadják azt, aki bevállalja ez említett miniexpedíciót. A Jazz Dűlő elnevezésű, élő zenés és DJ-s eseményeken a grillt is megpakolják. 

Tipp: Érdemes megkóstolni a május végi, bordeaux-i Challenge International du Vin nemzetközi borversenyen is díjazott tételeiket, az aranyérmes 2019-es, Hangulat nevű száraz sárga muskotályt és az ezüstérmes 2019-es Varázslat, illetve a 2015-ös, Illúzió elnevezésű olaszrizlingeket.


2/10

Strommer Pincészet

A Pécsely közelében található borterasz lélegzetelállító panorámával és behűtött boraival várja a kikapcsolódni vágyókat. Sauvignon blanc, olaszrizling, harapható rozé és egy könnyed vörös cabernet franc kerül a poharakba a 2016-ban alapított, 3,5 hektáros családi birtokról. Megéri a kitérőt az élmény!
 

Tipp: A pincészet táblájánál térjetek le a Pécselyt és Tótvázsonyt összekötő főútról, akkor is, ha a Google mást mond!

3/10

Tagyon

A Hegyestű közelében fekvő Tagyon Birtok nehezen sorolható egy kategóriába, nem véletlen, hogy „Baráti Társaságnak” nevezik a megálmodói. Itt mindenkit barátként kezelnek, a stílus közvetlen, és nem csak a diófa árnyékára és a borkínálatra alapoznak: a birtok éttermében házias ételek készülnek, amelyekhez a zöldségek az 1500 nm-es konyhakertben teremnek. Akusztikus koncerteket, bringatúrákat és vitorlázós-piknikkosaras élménynapokat is szerveznek. 

Tipp: Érdemes megkóstolni a Tagyon Birtok BalatonBorát és a VinAgora-aranyérmes Hegyborukat is!

4/10

Sipos Borház, Titkos pince

A badacsonyörsi Sipos Borház és Vendégház külsősök számára is megnyitotta panorámás teraszát csütörtöktől vasárnapig. Itt garantáltan nem lesz tömeg, ide el lehet menekülni a nyári délutánokon és estéken a nyüzsgés elől, a borkóstoláshoz pedig a Badacsony és a Balaton látványa adja a bónuszt. A házigazdák a kilátás élvezetéhez, a baráti összejövetelekhez és a nagy beszélgetésekhez is tudnak az összesen héthektáros szőlőterületükről borokat ajánlani, hétvégén pedig kemencés vacsorákat tartanak, omlós kacsacombok és házi sütemények főszereplésével. 


A Titkos pincét a 71-es útról induló Szőlő utcában találjátok. Először a borház parkolóját fogjátok megtalálni, innen pár száz méter a bejárat. Keressétek a csuhás alakot!

5/10

Sabar

A Balaton helyett a Káli-medence dombjai hullámzanak a háttérben, de mindez másodlagos, amikor felejthetetlen rajnai rizlingekkel és dűlőszelektált tételekkel kerülhettek közelebb a badacsonyi borvidék kevésbé ismert oldalához. Itt akkor is nyugalom van, amikor a Káli-medencére már régen kikerült a „Megtelt” tábla.


6/10

Angyal Pince

A Szent György-hegyen, a Lengyel-kápolna felett, a tanúhegy legfelső „utcájában” található a hófehér pince apró terasza, ahonnan a szigligeti várat és a Balaton nyugati medencéjét csodálhatjátok borozgatás közben. Az Angyal Pincében organikus olaszrizlingeket, chardonnay-kat és cuvée-ket kóstolhattok, de kávét és szendvicset is készítenek.

Tipp: Itt be tudod szerezni Varju Kata A Vulkán Mágusai című fotókönyvét is, ami a hegy mikrotársadalmának jellegzetes szereplőit, elkapott pillanatait mutatja be.

7/10

Borbolt a völgyben


A Szent György-hegy egyik zsákutcájában, egy árnyas kertben nyílt meg a világ valószínűleg legkisebb borboltja. „Kis lépték, csend, madárcsicsergés és a kedvenc boraim egy titkos kertben egy zsákutcában” – írja a helyről a tulajdonos-ötletgazda, Budavári Dóra, aki kedvenc borai mellett más borvidékekről érkező „vendégborokat” is kínál itt. 30-40 tételből lehet választani, olyan pincéktől is, amelyek egyébként nincsenek nyitva vagy kevésbé ismertek. A borokkal le lehet ülni a hangulatos kertbe piknikezni, vagy a teraszra panorámát nézni, ha helyben kibontanád, és mindig van kóstolásra is lehetőség. A nyitvatartás random, általában hétvégén, mindig tájékozódjatok a hely Facebook-oldalán, mielőtt útnak indultok! 

A Borboltot itt találjátok


8/10

A zöld ajtós ház

A balatonlellei Kishegy egyik kevésbé ismert borteraszán közvetlenül a szőlők között gyönyörködhettek a naplementében. A zöld ajtós ház Irsai Olivér és kis királylányka házasításával készült gyöngyözőbora és az olaszrizlingje mellett a részben hordós érlelést kapott fűszeres chardonnay-t ajánljuk, hűvösebb nyári napokon pedig jó választás a 2019-es kékfrankos. A családi borászat vendégházzal is rendelkezik.

9/10

Mimi Étterem és KÉSA Birtok

Konyári Bori és Kvák Emil az IKON és a Konyári borászatok mellett a borászati kísérletezésről szóló KÉSA Birtokot is működtetik. Fontos volt számukra, hogy személyesen tudják bemutatni a vendégeiknek a különleges tételeiket, és mivel a látogatóik enni is kértek, megnyitották a birtokon a Mimi nevű éttermüket, ahol a minimális étlapon szigorúan helyi alapanyagokból készített, egyszerű ételeket kínálnak. A birtok csúcsborát, a Pegazus névre keresztelt vörös házasítást mindenképp érdemes kikérni.

10/10

Kékajtó Borászat és Szőlőbirtok

Németh Miklós a birkózószőnyegről került a szőlőbe, természetesen több kitérő és karrierváltás után, ahogy korábbi interjúnkban is megírtuk. A palackos borok közül érdemes odafigyelni az olaszrizlingekre, a kékfrankosra, aki pedig nyitott a natúr vonalra, az értékelni fogja az olaszrizlingből készült narancsbort. Németh Miklós szívesen mesél a terveiről, amelyek között két régi magyar fajta, a tihanyi és a tarcali kék telepítése is szerepel.
 
Állandó nyitvatartás nincs, mindig jelentkezzetek be! 

Mivel eldugott, kisebb borteraszokról van szó, indulás előtt mindig tájékozódjatok a nyitvatartásról, és jelentkezzetek be, ha szükséges!

Cimkék

Hasonló tartalmak

Gasztró

Balatonfüredre költözik a csopaki Szomszéd Kertje

Balatonfüredre, a Füredi Malomház épületébe költözik a csopaki Szomszéd Kertje. A helyszín változik, de a gasztrokínálat és a sajátos hangulat marad.

Gasztró

Itt voltak a legjobb olaszrizlingek! – Csopaki sétálókóstolón jártunk

Egy finom bort lötyögtetve élvezzük a kora tavaszi napsütést és a Balaton látványát egy dűlő mellől – nekünk ezt jelentette az Olaszrizling szerintünk, és alig várjuk, hogy újra részt vegyünk rajta!

Gasztró

Balatoni helyek, ahova eddig nem látott programokkal várnak márciusban

Nyolc olyan, Taste Balatonhoz csatlakozó helyet ajánlunk, amelynek programjaiból mi magunk is kaptunk egy kis ízelítőt.

Neked ajánlott

A