Keresés EN

Ez is érdekelheti

Aktív

20 tipp egy szuper balatoni tavaszhoz – Bakancslista

Sorra nyitnak a vendéglátóhelyek, és egy új gasztrokulturális fesztivál csábítja a tóhoz a finom ízek és a rendhagyó programok rajongóit.

Aktív

7 ok, amiért nagyon várjuk a tavaszt a Balatonnál

Mutatunk néhány okot, amiért érdemes időt tölteni a tó környékén, ráadásul három hosszú hétvége is lesz a következő időszakban.

Aktív

A bereki betyároktól az elbányászott hegycsúcsig – 7 izgalmas vezetett téli túra a Balatonnál

A tél a legjobb időszak a balatoni hosszú sétákhoz és az izgalmas történetekhez. A vezetett városi sétákon és túrákon megismerheted a reformkori Balatonfüred legjobb sztorijait, profi vezetőkkel járhatod be a két legtitokzatosabb tanúhegyet, a Szent György-hegyet és a Halápot, szarvasgombára vadászhatsz a Pécsely környéki erdőkben, és kenuval csoroghatsz le az elvarázsolt Hévíz-patakon.

1/7

Túra a Halápon és csónakázás Tapolcán

A Haláp régen a Szent György-hegy és a Badacsony méltó testvére volt, ma egy különleges geológiai értékekkel és rendhagyó növény- és állatvilággal bíró tájseb, ahol néha úgy éreztük magunkat, mintha egy másik bolygó kietlen felszínén sétálnánk. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park túráján először a télen is sokszínű tanúhegyet fedezhetitek fel, és sok érdekességet megtudhattok a Balaton-felvidéki vulkánosságról, a bazalt tanúhegyek különleges élővilágáról és a környéket meghatározó bazaltbányászatról. Zalahalápra visszasétálva a falu gazdag történelmi múltjának emlékeivel találkozhattok, a kirándulás második részében pedig lehetőségetek nyílik csónakázni a Tapolcai-tavasbarlangban.

A túra időpontja: 2022. január 22. 10 órától, ára felnőtteknek 1500 Ft, gyerekeknek 800 Ft. A túrára legkésőbb január 21. 16 óráig jelentkezhettek az itt található elérhetőségeken. 

2/7

Szarvasgomba-kereső túra a Pécselyi-medencében

Aki rajong a téli erdőkért, és kíváncsi, milyen egy szarvasgomba-vadászat, az Erdőkerülő Barnagról induló vezetett túráin profi vezetőkkel és örökmozgó gombakereső kutyákkal járhatja be a Pécsely környéki erdőket, közben pedig rengeteg infót megtudhat a környéken elterjedt gombafajokról és természetesen a szarvasgomba gasztronómiai felhasználásáról. A kirándulás a Hét kenyér zarándokpékségben ér véget, ahol frissen sült kenyérrel és szarvasgombás finomságokkal várnak a házigazdák. 
 
A túra időpontjai: január 15. és 29. (ebben a szarvasgombaszezonban utoljára), a részvételi díj 9500 Ft/fő, gyerekeknek 13 éves kor alatt féláron, 6 éves kor alatt ingyenes. További infót a szervezők Facebook-oldalán találtok.

3/7

Kenutúra a Hévíz-patakon

A hévízi termáltóból induló patak sosem fagy be, legyen bármilyen farkasordító hideg, jégtáblák helyett tündérrózsák között evezhettek. A késő ősztől kora tavaszig tartó időszakban több kalandtúra-szervező cég és egyesület is indít hétvégén túrákat a kezdeti szakaszán 20 fokos „kifolyón”. A kb. 3 órás túrát kezdőknek is ajánlják, de ez nem jelenti azt, hogy nem várnak rátok kalandok: vannak olyan szakaszok, ahol bedőlt fákon és vízinövénykupacokon kell átküzdeni magatokat. És hogy miért nem tavasztól őszig szállnak vízre itt a túrázók? Hogy ne zavarják meg az itt élő állatvilágot és a rendkívül gazdag madárvilágot.

Ha a jelentkezés előtt részletesebben is megnéznétek, milyen ez a túra, olvassátok el élménybeszámoló cikkünketTovábbi infót és elérhetőséget a szervezőkhöz itt találtok

4/7

Szent György-hegyi túra

A Szent György-hegy nyáresti, csillagnézős, borkóstolós hangulatát már szinte mindenki ismeri, de mi a helyzet a tanúhegy téli, misztikus arcával? A Túrafalók közepesen nehéz, 5-6 órás, 9 km-es túrája érinti a Lengyel-kápolnát, az Ify-káplona romjait, a Szent Kereszt-kápolnát és természetesen a bazaltorgonákat is, és rengeteg információt megtudhattok a hely élővilágáról és geológiai értékeiről. Ide túrabakancs és fejlámpa is kell, a szintemelkedés 370 m lesz.

A túra időpontja: január 9. 10 órától, a részvételi díj felnőtteknek 3000 Ft/fő, gyerekeknek 1000 Ft/fő. További infót itt találtok

5/7

Reformkori gasztroséta forralt borral

Balatonfüred reformkori városrészében szinte minden épülethez tartozik egy történet. A BalatonGuide vezetett sétáin a történelmi hangulatú épületek történetein túl anekdotákat hallhattok Blaha Lujzáról és Jókai Mórról, valamint a legelsőnek tartott 1825-ös Anna-bálról és a hozzá fűződő hagyományokról. A kb. másfél km-es útvonal a Vaszary Kávézótól indul, és olyan helyszíneket érint, mint az Anna Grand Hotel, a Posta-ház, a Horváth-ház, a „Füredi Panteon” és a Kossuth-forrás. A séta végén egy pohár forralt borral melegedhettek fel, és korabeli receptek alapján készült süteményeket is megkóstolhattok.

A gasztroséta mellett villasétát és gyerekeknek szóló Füred-sétát is találtok a szervező Facebook-oldalán.

A séta időpontjai januárban: 9., 16., 23. és 30. 15–17 óra, a jegy ára 2000 Ft + 1000 Ft (gasztrojegy). Regisztráció és további infó itt.

6/7

Fáklyás séták Hévízen

A városnéző séta során az érdekes helyi történetek, a legendák és a mesék lesznek a főszereplők: kiderül, miért éppen szárnyas oroszlánok őrzik a tavat, hová folyik a Hévízi-tó vize, és hogyan készül a hévízi iszap. Arra is fény derül, mit kerestek vízibivalyok a kifolyóban, és a közeli Berek betyárjairól is hallhattok sztorikat. A séta, amit Csorja Krisztina idegenvezető a Tourinformmal együttműködve szervez, a Lotus Therme Hotelben ér véget, egy melengető forralt borral vagy forró csokival.

A túra időpontjai: január 14., 21. és 28. 16 órától, a részvételi díj felnőtteknek 2500 Ft, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 2000 Ft. Jelentkezés és további infó itt.

7/7

A víz az úr

A Túrajó kb. 2,5 km-es tematikus sétája Veszprém vizes látnivalóiról szól. A helyszínek között szerepel a nemrég átadott „Halagút, a város vizes múltját és tárgyi emlékeit bemutató Víziközmű Múzeum, melynek gépházából indult útjára 125 éve a város vezetékesvíz-ellátása, és a Benedek-hegy is, ahol elétek tárul az egykor 15 veszprémi malmot meghajtó Séd patak emblematikus szakasza. 

A túra időpontja: február 5. 10 órától, a részvételi díj 2900 Ft, gyermekeknek 6 éves korig ingyenes, 7–14 éveseknek 2000 Ft (a helyszínen készpénzzel vagy kártyával). További infó itt.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Aktív

Egy teljesen új nyomvonalon is körbetekerhetjük a Balatont

Egy 400 kilométer hosszúságú, nem hagyományos kerékpárúton vezető, de kitáblázott útvonalon is körbetekerhetjük a Balatont.

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Aktív

7 kerékpáros útvonal tavaszra, ha unod a Balatoni Bringakört

7 útvonalat ajánlunk azoknak, akik már teljesítették a Balatoni Bringakört, és szívesen felfedeznének valami újat, és persze azoknak, akik nyeregbe pattannának az enyhe télvégi napokon.

Neked ajánlott

A