Siófokot az ősztől tavaszig tartó, csendesebb időszakban érdemes felfedezni, amikor nincs tömeg, amikor nagyokat sétálhatunk az üres strandokon, a Sió partján és a parkokban, régi villákat csodálhatunk meg, és melengető fogásokkal koronázhatjuk meg a napot. Összeszedtük, mi mindent érdemes felvenni a programok közé egy siófoki tél végi kiruccanáson.

1/7

Múltidéző villaséta

Siófokon gyönyörű villák mesélnek a fürdőváros múltjáról. A Petőfi sétányon kikerülhetetlen a Thanhoffer-villa (Petőfi sétány 4. ), ami 1919-ben Horthy Miklós főhadiszállása is volt. 1945 után államosították, működött benne üdülő és főiskolai könyvtár is. 2013-ban teljes körű felújításon esett át, jelenleg szálláshelyként üzemel. Az Ellinger- vagy Krúdy-villa (Mártírok útja 4.) arról nevezetes, hogy az író 1914-től öt éven át itt töltötte a nyarakat, az épület csendes, emeleti szobájában, és itt ismerte meg főbérlője lányát, későbbi feleségét, Várady-Rózsa Zsuzsát. De érdemes elsétálni az 1897-ben épült Jókai-villához is (Batthyány u. 2.), ahol Jókai élete utolsó nyarát töltötte

2/7

Egy kávé és egy sütemény a Cafe Spiritben

A környék első és egyetlen mentes kávézó-cukrászdájában tej-, glutén- és cukormentes szendvicseket, süteményeket és pékárut találtok, és alap, hogy a világos pörkölésű specialty kávéba is kérhettek gabona- vagy magtejet, melegebb időben pedig mentes fagyit is. A tulajdonosok egy másik piaci rést is kiszolgálnak: az emeleten egy bérelhető, légkondicionálóval és nyomtatóval felszerelt tárgyalót alakítottak ki, ahol akár 12 fős meetingeket is lehet tartani.

3/7

Kirándulás a Töreki-tavakhoz

A Cinege-patak partja és a Siófokhoz tartozó Töreki tórendszere minden évszakban a nyugalom szigete. A változatos táj sok élőlénynek ad otthont, amiket a 9 kilométer hosszú, a mesterségesen felduzzasztott tavakkal párhuzamosan húzódó, tizenkét állomásos tanösvény mutat be. A téli álmát alvó tájat a madárlesekről is megfigyelhetitek.

Megközelítés: A Töreki természetvédelmi tanösvényt a 7-es főút Siófok és Balatonszéplak közötti szakaszán, a 116-os kilométerkőnél Töreki felé fordulva érhetitek el.

4/7

Varga Imre életművének felfedezése

A Balaton egyik legnagyobb szobrászművésze, Varga Imre 2019-ben hunyt el. Ezer szállal kötődött Siófokhoz. A város tele van Varga-szobrokkal, összesen 20 található itt. Bronzba öntötte Krúdyt, Károlyi Mihályt és Vénusz születését is, de az egyik leghíresebb a Kálmán Imre zeneszerzőt ábrázoló alkotás: a Zenepavilon közepén lévő bronzszobor a Csárdáskirálynő megkomponálóját ábrázolja, egy méretes fotelban, botra támaszkodva.

Tipp: korábbi cikkünkben bemutattuk a szobrászművész legismertebb siófoki alkotásait.

5/7

Ebéd vagy vacsora a KisKert Vendéglőben

Az ilyenkor csendes Balatonszéplakra is érdemes ellátogatni. Ha sétáltatok egy jót az Ezüstparton, melegedjetek fel egy finom levessel vagy egy modern technológiával készült magyaros étellel a KisKert Vendéglőben. A tulajdonos házaspár olyan konyhát visz, ahol a magyar gasztronómia elkötelezett híveiként szuvidálnak, savanyítanak, ahol ha lehet, helyi beszállítókkal dolgoznak együtt. Magas minőségben, friss hozzávalókból készül a kacsahúsleves, a gulyás, a kacsacomb és a vaddisznóragu is, de a konyhájuk nem csak a húsokról szól. 

6/7

Egy burger a Déli Part BBQ-ban

A minőségi húsok, a szmóker, a különleges szószok, a pitmaster szakértelmének közös eredménye ez a hely, ami a Sió romantikus partján található. Marhaszegyek, marhanyakak, marhapofák, oldalasok és izgalmas köretek is készülnek a texasi hangulatú helyen, ahol nagyon gondosan megválogatják, honnan szerzik be a húst, a flancot pedig meghagyják más éttermeknek. Kisüzemi söröket és helyi borokat is kínálnak az ételek mellé.

7/7

Panoráma a Víztoronyból

A 45 méter magas toronyban (amely 1912-ben Gergely Jenő és Gut Árpád terve alapján készült) a 360°-ban körbejárható, nyitott részből egyszerre lehet gyönyörködni a somogyi tájban, a Balaton és az északi part látványában. A lassan forgó kávézóban a változó panoráma mellett finom sütik várnak, és oxigénbár is működik itt.

Címkék