Már régen nem igaz az, hogy a déli part a balatoni retró hazája, ahol sok évvel ezelőtt megállt az idő. A múlt és a jelen együtt, izgalmas egységben létezik, a klasszikus halsütők és kockás abroszos éttermek mellett farm-to-table koncepcióval működő bisztrót, nápolyi stílusú pizzát, kreatív strandételeket is találunk délen, és még a specialty kávék rajongói sem fognak csalódni. Érdemes felfedezni a déli part ezer arcát, ehhez nyújtunk gasztrotippeket.
1/5
A Port étterem konyhája túllépett a beach food vonalon: magyaros, laktató, helyi alapanyagokkal készült fogásokat kínálnak, szemet gyönyörködtető tálalásban. Az idei év egyik újítása a „télikert”, a kibővített, fűthető terasz, ahonnan a hidegebb napokon élvezhetjük a kilátást, és a Déli part ízei nevű, 4 fogásos degusztációs menü. (Szeptember végéig mindennap nyitva tart, az év többi részében hétvégente.)
2/5
A kiskék (a hely nevét k-val írják) egy olyan reggeliző és kávézó, ahol az újhullámos kávé mellett megfér a tejszínhabos cappuccino is, és ahol összegyűlhet mindenki, aki egy laktató villásreggelit vagy akár csak egy pohár italt szeretne. Kínálnak wrapet és burgert is.
A helyről szóló cikkünket itt olvashatjátok.
3/5
Egy Olaszországban dolgozó magyar pár lenyűgöző vendéglátóhelyet varázsolt az egykori balatonboglári szövetkezeti italboltból. A retró díszletek között jellegzetes észak-olasz fogások készülnek, de a saltimbocca és toszkán halleves mellett egy finom pizzára vagy tésztára is érdemes betérni.
A Pavilonról szóló cikkünket itt olvashatjátok.
4/5
A Helka Sörfőzde Balatonföldvár egyik régi, egykor MÁV-os épületében rendezkedett be, a főzde többek között IPA-ból, bajor búzasörből és kölsch típusú sörből álló kínálatát pedig a Kvassay sétányról megközelíthető Hotel Anna Villa hangulatos kertjében lehet letesztelni ízletes hazai és bajor stílusú kolbászkülönlegességek társaságában.
A Helkáról szóló cikkünket itt találjátok.
5/5
A Kékajtó – ami tényleg egy kék pinceajtóról kapta a nevét – családi vállalkozás. Németh Miklós és felesége, Gyöngyi főleg a helyi fajtákra alapozzák a tételek nagy részét, az olaszrizlingre és kékfrankosra építenek. Bioszemlélettel művelik a szőlőt, mert szeretnék, ha az unokáik is szüretelhetnének ezekről a tőkékről.
A Németh Miklóssal készült interjúnkat itt olvashatjátok.