Zala vadregényes és minden évszakban izgalmas vidék várromokkal, sötét erdőkkel, termálfürdőkkel, filmbe illő szurdokokkal. A Balatontól 10-20 km-re eltávolodva már több napra elegendő látnivalót és túraútvonalat találunk, a Kis-Balaton madárparadicsomától a hatalmas bazaltkövekkel szegélyezett erdei ösvényen át a lombkorona-kilátóig. Összegyűjtöttünk tíz kihagyhatatlan zalai úti célt, amit nem csak nyáron érdemes felfedezni.

1/10

Kis-Balaton

A Kis-Balaton nem csak a madárvilág és a természet miatt kihagyhatatlan program. A Kányavári-szigeten a jellegzetes fahídtól egy tizenöt állomásból álló tanösvényt követve egy-másfél órás sétára indulhattok. A térség egy biciklitúrához is ideális terepet biztosít, és érdemes meglátogatni a Kis-Balaton Házat is, ahol a térség állat- és növényvilágával, valamint néprajzával ismerkedhettek meg. A környéken több kilátó is található, ahonnan szép panoráma nyílik a tavakra, és ahol különleges madarakat is megfigyelhetitek.

2/10

Rezi vár és tanösvény

Rezi település központjától másfél órás séta vezet a várhoz, ami a 418 méter magas Meleg-hegy dolomitgerincének a fokán áll. Az utolsó néhány száz métert gyalogosan kell megtenni, egy szűk erdei úton, cserébe fentről szépen látszanak a környező falvak, Zalaszántó és Várvölgy, tiszta időben pedig a sümegi várig is el lehet látni.

Itt írtunk róla korábban

3/10

Tátika vára

A Tátika hazánk egyik legkorábban épült magánvára volt, még a tatárjárás előtt emelték (a most látható romok már egy másik, a Zlaudus veszprémi püspök által épített várhoz tartoznak). Ha meghódítanátok az erődöt, a legközelebbi parkolóból ezüstös törzsű bükkfák és mohával benőtt, méretes bazaltsziklák között kell kb. fél órát felfelé kapaszkodni az egyre szűkebb ösvényen, míg végül eléritek a vár romjait. Tiszta időben látni a rezi és (a másik irányban) a sümegi várat is. 

Megközelítése: Zalaszántótól néhány km-re találjuk az említett parkolót és a várba vezető, kékkel jelzett turistautat.

4/10

Hévízi-tófürdő

Egy hűvös, esős napon nincs jobb, mint megmártózni a Hévízi-tóban, egy gyógyvizes medencében vagy izzadni és méregteleníteni egy szaunaszeánsz alatt. Zala különösen gazdag hévizes forrásokban, ennek köszönhetően több különböző hangulatú és szolgáltatást nyújtó fürdőben kapcsolódhattok ki. Ha Hévíz megvolt, a Kehida Termál Gyógy- és Élményfürdő vagy a Zalakarosi Gyógyfürdő medencéit is letesztelhetitek. 

5/10

Lombkoronasétány és tanösvény

2,2 km hosszú hévízi Tavirózsa tanösvény bejárása egy meditatív séta a világon egyedülálló termáltó véderdejében. A patakban tavirózsákat láthattok, a tanösvény táblái a környék élővilágáról mesélnek, a 15 méter magas lombkorona-megfigyelő kilátóból pedig szemügyre vehetitek a különleges erdő lombkoronaszintjét és a Hévízi Tófürdő környékét.

6/10

Buruczky Ferenc tanösvény

„Zala megye csodájaként” is emlegetik a Vindornyaszőlős melletti Kovácsi-hegy 200 méter hosszú szurdokát, a Bazaltutcát, ami a kb. 6 km hosszú Buruczky Ferenc tanösvény része. A fantasyfilmek helyszíneit idéző, különleges természeti képződményt a szél hozta létre: kifújta a homokot a hegy bazalttakarója alól, a bazaltoszlopok pedig kibillentek és megrepedeztek. A kőtömbök több kisebb barlangot is rejtenek. Itt bővebben is írtunk róla korábban.

Megközelítése: Nagygörbő felől, a kőbányához vezető, 2 km-es úton vagy a Vindornyaszőlőst Kisgörbővel összekötő útról a kőbánya felé vezető bekötőúton. Ezt az útvonalat nem ajánljuk fagyos, nedves időben.

7/10

Kotsy-vízimalom

A Kotsy-vízimalom öt év zárvatartás után, 2022. július 21-én nyílt meg újra. Helyén már a török hódoltság idején is malom üzemelt, és a XX. század közepén került a Kotsy család birtokába. 2000-ben tőlük vásárolta meg a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI). A gyönyörűen felújított épület ma olyan múzeumként funkcionál, ahol működés közben is megnézhetjük a malomipari relikviákat, például a közel 4 méter átmérőjű felülcsapott vízikereket. A megújult malomban egy molnár tárlatvezetésén ismerhetjük meg a különleges szerkezeteket – a csigatriőrt, a koptatógépet és a Ganz faszekrényes hengerszéket.

További információt itt találtok.

8/10

Sztúpa

Európa egyik legnagyobb sztúpája Zalaszántó mellett, a 316 méter magas Világosvár-hegyen található. Az 1992-ben épült békeszentély 30 méter magas és 24 méter széles, belsejében pedig Buddha tanításai, ereklyéi és egy 24 méteres életfa található. A sztúpa Buddha szellemét, bölcsességét, a minden élőlény iránti együttérzését és szeretetét jelképezi, de jelképe a békének, a boldogságnak és a megvilágosodásnak is. A sztúpát 1993-ban a dalai láma avatta fel, 2006-ban pedig felújították az épületet. 

A sztúpa parkolójáig autóval is fel lehet menni, de egy kellemes túrával is összeköthetjük a szentély meglátogatását. Itt írtunk korábban az útvonalról. 

9/10

Kőszikla-szurdok

A kb. 250 méter hosszú Kőszikla-szurdok Nagybakónak és Újudvar között, Keszthelytől nagyjából egyórányi autóútra található. Az út a szurdok oldalában vezet, elég csúszós, ezért ne induljunk el túracipő nélkül. A végén tátongó, függőleges falú, mély vízmosásból létrák vezetnek felfelé. A szurdok egy hosszabb, kb. 6 kilométer hosszú és közepesen nehéz túraút egyik állomása. Az útvonal a szurdokon át a Csibiti-völgybe és végül a Csibiti-tóhoz vezet. A túra egy gyönyörű tisztáson, az Eszperantó-forrásoknál ér véget.


A túráról
itt írtunk részletesen. 

10/10

Bivalyrezervátum

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó területen él hazánk legnagyobb bivalycsordája. Az itt zajló program a hazánkban őshonosnak számító faj fennmaradásában, génállományának megőrzésében is fontos szerepet játszik. A boldogan dagonyázó bivalyokat az újjáépült kilátóból is tanulmányozhatjátok, illetve egy kellemes sétaúton végighaladva többször is találkozhattok velük. 

Jegyárak és további részletek itt

Címkék