Ha a Balatonnál töltitek a hosszú hétvégét, vagy szeretnétek, hogy a húsvéti asztalra helyi pékségek, termelők finomságai kerüljenek, még időben felkereshetitek a kedvenc helyeiteket, és a termelői piacokat is érdemes meglátogatni. 10 olyan helyet ajánlunk, ahol még beszerezhetitek a legfinomabb alapanyagokat a házi sonkától a friss tojásokon át a húsvéti kalácsig.

Kinga kamrája

káptalantóti piac közelében, a 14-es kilométerkővel jelzett keresztúton befelé haladva találjátok meg. Táblák vezetnek el a kis üzletig, ahol minden kapható, ami a húsvéti terülj, terülj asztalkámra kellhet, a szívsonkától a darabolt combon át a fehérpenészes, camembert jellegű kecskesajtig. Programokkal is készülnek a hétvégére, ezenkívül falusi vendégasztallal is várnak. Egy tipp: A kenyeret és a kalácsot érdemes lefoglalni. A részletekért kövessétek a farmshop Facebook-oldalát, és tanulmányozzátok a húsvéti posztot!

Pörc – Bisztró és Delikát

Ha nem hiányozhat a pörc és a kötözött sonka a húsvéti asztalról, érdemes betérni a balatonkenesei Pörc – Bisztró és Delikátba. A fentiek mellett árulnak Heit tormát, pörckrémet és füstölt-főtt sonkát is, és minden egyéb finomságot is be lehet szerezni náluk, a bisztróban pedig magyaros fogásokkal várnak. Részletek a Facebook-oldalukon!

Péklány kézművespékség

Érdemes korán kelni, ha nem szeretnétek lemaradni a Zeliska Orsi és csapata által készített kovászos kenyerekről, a húsvéti édes és sós kalácsról, a babkáról, a diós és mákos bejgliről. Előrendelésre már nincs lehetőség, de Facebook-posztjuk szerint rengeteg finomsággal készülnek nagypénteken és nagyszombaton is, kora reggel még tele lesz a balatonfüredi üzlet pultja. Itt megtaláljátok a legfontosabb tudnivalókat.

Tihanyi PIAC Placc

A tihanyi kompkikötő melletti PIAC Placcon szombatonként nemcsak zöldséget, gyümölcsöt, szörpöket és lekvárokat vásárolhattok, hanem ruhákat, kézműves portékákat és antikvitást is. Amíg elfogyasztjátok az árnyas fák alatt a kávét vagy a Balcsi Bisztró reggelijét, biztosan találkoztok néhány ismerőssel. A piac nagyszombaton is nyitva tart.

Liliomkert piac

Az északi part legnagyobb piaca már sokkal több, mint piac: találkozóhely és akár egész napos program is lehet, ha nem zavar titeket az, hogy egy „átlagos” hétvégén is több ezren töltik itt a vasárnap délelőttjüket, és nehéz a tömeg miatt gyorsan és hatékonyan beszerezni a finomságokat. Ha a bevásárlás a cél, és nem a szociális élet és a hangulat, érdemes a reggeli órákban, 9 előtt érkezni, ha viszont szeretnétek elmerülni a piac forgatagában, nyugodtan szánjátok rá az időt kora délutánig.

Hegymagasi Piactér

Ha nem szeretitek a tömeget, akkor próbáljátok ki a Szent György-hegy lábánál, a hegymagasi focipálya mellett található kicsi, családias piacot (ami az egykori, 2022-ben elköltözött Lábdi piac újjászületése). Füstölt húsok, friss és hosszan érlelt sajtok, mézek, szörpök és kézműves termékek várnak minden szombaton délelőtt, így nagyszombaton is. A részleteket és a programokat itt találjátok.

Karolina Speiz

A balatonfüredi Karolina Kávéház közvetlen szomszédságában található delikátbolt kínálatát a kávézóhoz hasonlóan Karolina, a tulajdonos testvérpár szeretett nagymamája ihlette. Itt tényleg minden olyan, mint a nagymama éléskamrájában: lekvárok és befőttek, gerendákról lógó kolbászok és sok-sok illat. Húsok, mustárok, szószok, szörpök, csokik és borok, tihanyi levendulás ajándékok és kávék, de lehetetlen lenne mindent felsorolni. Szendvicseket is készítenek a termelői hozzávalókból.

I. Balatoni hal- és termelői piac

A gyenesdiási termelői piac a későn kelő piacozók törzshelye. A húsvéti hosszú hétvégén, négy napon át nyitva tartanak, 11-től délután 5-ig. Húsok, sajtok, termelői áruk, lekvárok, kencék és sok minden más megtalálható itt, ami az ünnepi asztalra kell, és még egy gyors ebédre, lángosra, egytálételre is beülhettek ide.

Balatonföldvári termelői piac

A balatonföldvári termelői piacon leginkább a helyiek és a környező településeken gazdálkodók termékeit vásárolhatjuk meg. Szintén a családias hangulatú piacok rajongóinak ajánljuk. A piac április 1-én nyit, reggel 7 órától 13 óráig várja a vásárlókat a helyi és térségben termelők portékáival. Érdemes minél korábban érkezni, hogy legyen miből válogatni.

Gusto Delicate

Ebben a veszprémi üzletben még a legösszetettebb mediterrán recepthez is megtalálod a hozzávalókat, de akkor is érdemes felkeresni, ha csak valamilyen különleges itallal vagy desszerttel dobnád fel a nyaralást. Nagy a felhozatal helyi termékekből (kézműves sajtok, kolbászok, lekvárok) és borokból, de meglepően sokféle tésztát, fűszert, olajat, csokoládét, kávét és teát tartanak.

(Borítókép: Kőrösi Tamás – We Love Balaton)

Címkék