Ahogyan egy könyv esetén, úgy néha bort is olyat emelünk le a boltok polcairól, amelynek a megjelenése vonzóbb. Azt tapasztaljuk, hogy a Balaton körül a minőségre és a megjelenésre egyaránt adnak a pincék, így komoly feladat elé állít minden borkedvelőt a választás feladata. Mi most rendhagyóan a címke alapján választottunk, és egy olyan minőségi borválogatást hoztunk el nektek, melynek grafikáin a Balaton környezeti adottságaitól, élővilágától kezdve gobelin és festmény is visszaköszön.

A rendszerváltás után Csipkerózsika-álmukból ébredő magyar borászatok első évtizede azzal telt, hogy a boraikat kitalálják, a termékeket tökéletesítsék. Ebből az időszakból kevés palackra emlékszünk, ha mégis így van, akkor azért, mert a mai napig láthatjuk a polcokon. Aztán a 2000-es évek elején valami megváltozott, piacra lépett egy új generáció, sokan közülük első generációs borászként, akik másképp tekintettek a palackjukra. 

Fontosabb volt számukra, hogy azonosulni tudjanak a termékükkel, mint a fogyasztók addigi elvárásai. Ekkor ismertük meg a címketervező grafikus, Ipacs Géza nevét, aki bebizonyította, hogy a borospalack izgalmas alkotófelület lehet megfelelő kezekben.

A címkeforradalom

Ezek után a címkék érthetővé, könnyen fogyaszthatóvá váltak, sokkal lazább, gyakran humoros hangulatot teremtve. A korábbi latin kifejezések helyét könnyed magyar nevek vették át, elég, ha Borbélyék Kinnagangon rozéjára gondolunk. A címkeforradalom újabb lendületet kapott a Cégér a jó bornak! pályázattal, amit először 2012-ben írtak ki. A pályázat keretében fiatal grafikusokat hoztak össze pincékkel, a közös pályázati munkából pedig sok esetben együttműködés alakult ki.

Ha rákerestek a korábbi díjazottakra, megleshetitek, hogy milyen megjelenést álmodtak a badacsonyi Váliéknak, Borbélyéknak és Domaine Edeggernek, a somlói Kolonicsnak és a Somlói Vándor Pincének

Mostanra a borospalack megjelenése hasonlóan fontos, mint a benne lévő bor, hiszen ezen keresztül a borász kommunikálni tud a fogyasztókkal.

Mostanra a borospalack megjelenése hasonlóan fontos, mint a benne lévő bor, hiszen ezen keresztül a borász kommunikálni tud a fogyasztókkal.

Jó esetben a palack sztorizik, megteremti a hangulatot, kapcsot létesít a termelő és a fogyasztó között. A szerkesztőségen belül megszavaztattuk a Balaton izgalmas címkéit, így választottuk ki azt a 10 palackot, aminek a megjelenése és története nyomot hagyott bennünk. A következőkben íme, a listánk!

1/10

Sziluett – Kristinus Analóg, 2021

A kéthelyi Kristinus-birtok a Balaton kontúrját használja címkéin a kezdetek óta, majd amikor 2018-ban megkezdték a biodinamikus átállást, még szofisztikáltabb formában jelent meg a Balaton a palackon. A natúr hatású szőlőlevél, a vastag, texturált papír ugyanazt a természetközeliséget sugallja, ahogy az is, hogy a kapszula helyett egyszerű papírszalag fut a palack tetején. Átgondolt megjelenés, valószínűleg még annál is célba ér az üzenet, aki esetleg nem ismeri a pince filozófiáját.
 
Izgalmas, összetett illattal nyit a bor, birsalma, kandírozott narancshéj, gyömbér jelenik meg. Mivel natúr borról van szó, teljesen normális, hogy nem áttetsző. A korty ennek megfelelően tartalmas, benne finom cseresség is megjelenik. Ízében a grépfrút, gyömbér és körte, valamint finoman egy kis sörélesztős karakter, mely a natúr fehéreknél gyakran felbukkan. Klassz bor, jó kezdés lehet, ha most ismerkednétek a natúr műfajával.

2/10

Művészet – Szászi Birtok olaszrizling, Szent György-hegy, 2021

Szásziék a Szent György-hegy úttörői, már a 2000-es évek elejétől megtalálhattuk palackjaikat, eleinte a pincénél, majd országszerte. Ahogy a szőlőben a bioművelés volt az irány, úgy a címkéik is sokáig archaikus stílust képviseltek, Szászi Endre felesége, Heni grafikái jelentek meg rajta. A pince fejlődésével az arculat is megújult, az alkotó mégis megmaradt. Az új palackokat ugyanúgy Heni művei határozzák meg, a balatoni tájat ábrázoló festményeinek részleteit használták fel modern formában.

Ez a rizling igazi klasszikus, a pince egyik alappillérének számít. Egy pillanat alatt elvarázsol, friss és könnyed, sárga almával, citrusokkal, mezei virágokkal. Kerek a korty, szép savakkal, érett gyümölcsökkel. A sárga alma mellett körtét, fehér húsú barackot éreztünk, majd a korty végén finom ásványos karaktert. Könnyen érthető, igazán szerethető olaszrizling, megunhatatlan!

3/10

Környezetünk – Arias Pécselyi chardonnay, 2022

Pár éve újult meg az egykori Kálmán Pince, ma már a Pécselyi-medence értékes bogárfajának, az Arias díszbogárnak nevét viseli. A palackokon pedig az őket körülvevő környezet apróbb-nagyobb élőlényei jelennek meg, a színét váltó zöld gyíktól a nagy szarvasbogáron és havasi cincéren át a chardonnay palackját díszítő hermelinig. Elsőre talán szokatlannak tűnhet egy bogár a palackon, de a természetközeliség biztos, hogy erős és hatásos hívószó manapság. Mindemellett igényesek az illusztrációk és a tipográfia, ami jó minőséget sugall, szerintünk jó választás volt a név- és dizájnváltás!

A chardonnay nehezen megfogható, sokszor semleges fajta, de nem ez a bor! Illatában zöld alma, csalán, körte és lime, fűszeres, friss karakterű bemutatkozás. A korty is ezt a vonalat viszi tovább, az alma mellett ráerősít a zöldfűszerekre, vágott fűvel, csalánnal, akár sauvignon blanc is lehetne. Jól behűtve igazi nyári szomjoltó, fröccsnek is könnyedén el tudjuk képzelni.

4/10

Vitorláznak – Bujdosó Torony olaszrizling, 2022

Bujdosóék címkéit Ipacs Géza tervezi, aki már az első találkozás után tudta, hogy a család szenvedélye, a vitorlázás lesz a vezérmotívum. Mivel elég komolyan veszik a bor mellett ezt is, így a sztori hiteles. Biztonságból azért időnként megnyerik a Kékszalagot vagy a magyar bajnokságot a kategóriájukban. A kék szín egyértelműen passzol a vitorlázáshoz, a borok motívumai pedig kapcsolódnak hozzá, a mentőöv, a csomó, a horgony mellett a torony is megjelenik a címkéken. 

Az olaszrizling szintet lépett a Balatonon, az elmúlt 10 évben annyi klassz olasz készült a BalatonBorok mellett is, hogy igazán nem panaszkodhatunk. Bujdosóék 2022-es olasza a vízpartra született, könnyed bor, ropogós savakkal, fehér húsú barackkal, nyári almával, zöldcitrommal. Ideális fröccsbor lesz nyáron, és addig is érdemes kóstolgatni, a tavasz rizottóihoz biztos passzolni fog.

5/10

Modern gobelin – Földi Bálint Badacsonyi olaszrizling, 2021

Badacsonyban gyakran megjelenik a hegy jellegzetes sziluettje a címkéken, ez már-már szinte kötelező, hiszen könnyen felismerhető. Másrészről viszont a legkevésbé sem egyedi, hiszen annyian használják. Ilyenkor jön jól egy ügyes grafikus. 
Földi Bálint kapcsolata anyai nagyapjával meghatározó volt. Elismert textilművész volt, szerteágazó érdeklődéssel, a világra kíváncsi természettel – nem csoda, hogy Bálint az ő egyik gobelinjét használja az olaszrizling címkéjén. A feliratok egyszerűsége jól ellenpontozza a grafika részletgazdagságát és színeit, na ezért kell jó grafikus!

Zárkózott, rétegeit nehezebben megmutató borral van dolgunk. Az illatban elsőre halvány gyümölcsösség és némi tavaszi virág érezhető. A korty már többet mutat, jóval színesebb elsőre, érett alma, körte, lime, gyógynövények sorakoznak egymás mellett. Minden a helyén, a savai tökéletesen egyensúlyban tartják a bort, a korty felétől egyre jobban érződik az ásványos karakter. Idővel az illat is nyílik, szép lassan felfedve részleteit. Kis türelmet talán igényel, cserébe klasszis élményt nyújt.

6/10

Versel – Csendes Dűlő Kéknyelű, 2019

Ha egy birtok ilyen fekvésű, mint a badacsonyi Örsi-hegyen található Csendes Dűlő, akkor butaság lenne nem megmutatni, akár a címkén.
A birtok pazar kilátással bír a Balatonra és a Badacsonyra, ez jelenik meg a palackon is, egy kis csavarral – nem is akármilyennel. Első pillantásra felismerjük a tavat, a hegyet, látjuk a szőlősorokat. Közelebbről azonban feltűnik, hogy a stilizált szőlősorok verset alkotnak, óda ez az őket körülvevő környezethez, szőlőhöz. A prémiumborok „kötelező” aranyozása megjelenik a csillogó hullámokban, a kapszula kis vitorlása pedig extra mosolyt csal az arcra.

A kéknyelű Badacsony büszkesége, gyakorlatilag csak itt található. Kihívások elé állítja a szőlészt, borászt, amitől még izgalmasabbá válik. A semleges karakterű fajta jól közvetíti a termőterület értékeit, a badacsonyi vulkanikus talaj pedig ilyen. Érett fehérborral van dolgunk, ez az illatból hamar kiderül, finom hordófűszerek színesítik a képet. A korty jó aránya és elegáns savai megteremtik az alapot. Finoman visszafogott ízek, fehér húsú gyümölcsök, virágosság, mandula, a korty végén sósság. Szűknek tűnhet az aromakészlet, mégsem az, jólesik elmerülni a borban, élvezni a szép textúrát, átadni magunkat a Badacsonynak.

7/10

Organikus – Tomcsányi Juhfark, 2021

Firkának is gondolhatjuk elsőre. Majd ahogy jobban megnézi az ember, úgy fedezi fel a részleteket és az újabb asszociációkat. A nem koncentrikus körök mutathatják a Somló hegyet felülnézetben, de lehetne egy félbevágott szőlőszem vagy akár egy ujjlenyomat. Vagy mindhárom. És ez a három Tomcsányiéknál szorosan összefügg, hiszen hatással van egymásra. A Somló a szőlőre és rájuk, ők a szőlőre, a borra. Sőt, hatással vannak Somlóra, a borvidéken hagyott lenyomatukkal, messzire vitt jó hírükkel. Izgalmas, szabálytalan, játékos, organikus, ez mind ott van a palackon – és reményeik szerint a palackban.

Nehezen szálazható édes hatású illattal nyit, őszibarack, körte, virágpor mind-mind ott kavarog a poharunkban. A korty lédús gyümölcsöket idéz, őszibarackkal, körtével, kis citromhéjjal. Kerek korty, minden a helyén, a gyümölcsléfeeling hosszan kitart. Tagadhatatlanul natúr bor, viszont aki a fajtát és termőhelyet vakon kitalálja, annak joggal jár a kalapemelés!

8/10

Elegancia – Sike Balázs Zeusz, 2020

Badacsonyi kötelező körök, harmadik fejezet. A feladat adott, úgy megmutatni a Badacsonyt, hogy az ne legyen se közhelyes, se unalmas, és még az sem baj, ha esztétikus. Sikerült? Igen! 
Sike Balázs Skizo borait hamar megjegyeztük magunknak, a palackot tartó kéz vicces vizuális élményt kínált. Idővel átalakult a szortiment, komolyodott a pince, megújult az arculat. A válogatott borok már Balázs neve alatt kerülnek forgalomba. A borok középpontjában a fajta és termőhely áll, gyakori a hordós érlelés, és kis palackszámban készülnek. Ehhez már dukál az aranyszín, a mértéke a grafikus, Laki Eszter kiváló arányérzékét dicséri, a tetszőleges vonalak pedig kiadják a Badacsony sziluettjét

Félszáraz borral van dolgunk, az illatából szőlővirágos, aszalt barackos gondolataink támadnak. A korty krémesen hömpölyög, betölti a szájat. Ringló, sárga húsú barack, citromhéj és finom sósság, az biztos, hogy nem mindennapi bor került a pohárba. Rétegbor izgalmas egyensúllyal, keressétek meg mellé a megfelelő pillanatot, és még különlegesebbé teszi azt!

9/10

Geológia – St. Donat Magma kékfrankos, 2019

Sokféleképpen megjeleníthető a termőhely egy címkén, az előző példákból ez tisztán kiderül. Kovács Tamásék Csopakon még tovább léptek, a címkén a bort erősen befolyásoló talaj kialakulását mutatják meg. Ezzel újabb szintet léptünk ásványosság, termőhelyi karakter témában, akit ezek a hívószavak megfognak, azok értékelik majd a címkét is. 

A többieknek pedig marad a bor, hiszen mégiscsak az a főszereplő. A Tihanyi-félsziget kivételes termőhely, tradicionálisan inkább vörösboros rész, a nagy hőingású részeken a kékfrankos az első számú fajta. Etalonnak számít az északi parti frankosok között, nem véletlenül. Zöldfűszeres illatában kis kaprot, mellette meggyet és fekete ribizlit találunk. A korty feszes, szép savai vannak, cserébe tanninja alig. Meggy és fekete ribizli jelenik meg ízben, majd a kapor is bevillan. Elmélyülős bor, csendes pillanatokhoz.

10/10

Könnyed – Konyári Fecske vörös, 2021

A déli part ikonikus borászata Konyáriéké, a címkék inkább a klasszikus vonalat képviselik, a könnyedebb Fecskék kivételével. A palack megjelenése nem bonyolítja túl a kérdést, a Balaton-part fürge és kecses szúnyogvadászai adják a témát. Talán pont azért szerethető igazán, mert nem akar többnek látszani, mint egy könnyed vörösbor.

A világfajták mellett találunk kékfrankost is a Konyári-szortimentben, ez adja a vörös Fecske gerincét, 20%-nyi cabernet sauvignon mellett. Meggy és szilva határozza meg az illatot, némi fahéjjal a háttérben. A korty izmos és tartalmas, szeder és áfonya kerül elő, a fűszerek előrébb lépnek, a tannin strukturálja a kortyot. Jöhetne egy kis pluszlendület a névadó madártól, így viszont ételek mellett is helytáll, bográcsozáshoz jó választás lehet.

Címkék