A több vendéglátóhely együttműködésével született szezonális gasztrokerteknek saját személyisége van, ikonikus kínálattal, egyedi hangulattal és törzsközönséggel. Akár egy egész napot el lehet tölteni az árnyas fák alatt: borászatok, pop-up jelleggel kitelepült éttermek és fagyizók gondoskodnak a gasztronómiai kínálatról a kései reggelitől a kiadós ebéden át a naplementés vacsorákig. Feltérképeztük a balatoni gasztroudvarok kínálatát.

1/8

Szigliget Várud

A Szigliget Várudvar egyszerre nívós ételudvar, találkozóhely, koncerthelyszín és kulturális hub, ahol a programkínálat és a gasztrofelhozatal is változatos. Itt egymás mellett találjátok meg a a Michelin-csillagos Costes kirendeltségét, a szintén Michelin-csillagos Rácz Jenő Nem rossz néven futó street food-projektjét, vagy a Buja Disznó-k ikonikus rántott húsait. De itt van a nápolyi pizzák éllovasa, a Digó is fatüzelésű kemencéjével és a Bartók - reggel.délben.este is, ahol megkóstolhatjátok a vegán, tojásos és kolbászos verzióban kapható lecsót és a finom leveseket is. A gasztroudvar kínálata változhat, és pop-up jelleggel más vendéglátó egységek is feltűnhetnek majd, a minőség és a panoráma azonban állandó.

2/8

Kövesd a Mucit!

Az aszófői nagy kanyar és a vasúti sínek után, Tihany felé, a bicikliút közvetlen szomszédságában találjátok a lazulós gasztroudvart, ahol a hangulatos placcon változatos kínálattal és kizárólag környékbeli borokkal vár Muci, aki igazából Csanda Eszter, Hefkó Kristóf, Susánszky Ádám és Varga Gábor – fiktív – szerelemgyereke. A reggelit, ebédet és vacsorát is kínáló Muciban a Közel-Kelet és a Távol-Kelet ízeit ötvözik a kontinentális alapokkal, csütörtökön, pénteken és szombaton este pedig grillvacsorára is be lehet nevezni hozzájuk. Itt talljátok még a Zing balatoni Angus-burgereit, az à table! francia pékség süteményeit és a Budaörsi Halpiac - The Fishmonger tengeri herkentyűit és friss halait is. 

3/8

Tihanyi Gaszt

Az egykori tihanyi Legendás Ház hangulatos kertjében tavaly megnyílt gasztroudvarban egy egész napot el lehet tölteni. A nap indulhat egy finom reggelivel  a Kaffeine Espresso Bar a kiváló minőségű specialty kávékkal, az à table! francia pékség isteni süteményekkel és péksüteményekkel vár. Ebédre jöhet egy burger a Che Che Burger kínálatából, itt színtiszta húsból készítik húspogácsákat, ráadásul halas és gluténmentes verziót is kérhetünk. Az idén ráadásul olyan új ételekkel bővült az étlap, mint a levendulás kacsamell céklával és édesburgonyachipsszel. 

Szomjas sem marad senki, csapon a Tihanyi Levendulás Búzasör és még további sörök, de üvegben számos kézműves sör is kóstolható. Ha pedig alkohol nélkül szeretnéd megúszni a napot, akkor isteni limonádékkal várnak. A kert különlegessége, hogy a gyerekekre is gondoltak: egy komoly játszótér is található itt mászókával, homokozóval és napvitorlával. (x)

4/8

Apacuka Kert & Digo Pizza Pop Up

Az Apacuka Bisztró és a Digó Pizza együttműködéséből született gasztrokertben a balatoni borokon alapuló italkínálat találkozik a nápolyi stílusú, fatüzelésű kemencében készült pizzával és azzal a hangulattal, amit csak az árnyas fák és a laza nyári napok tudnak biztosítani. Újdonság, hogy péntek esténként zenés programokat is szerveznek.

5/8

Peter

Az akarattyai vasútállomás közelében található gasztroudvar fröccsterasz, halbár és bringás pihenő egyben, a terasz bejáratánál találkozik ugyanis a Budapest-Balaton és a Balatonkör kerékpárút. A food truckban fish&chips és többféle sült hal készül, a halak mellé, vagy csak úgy a Peter's Balaton borászat borait kérhetitek. Érdemes figyelni a Facebook-oldalukat, DJ-ket és zenekarokat is meghívnak.  

6/8

Aligha Kert

A Club Aliga területén található gasztroudvar büféjének idei nagy slágere eddig a keleti ízek által inspirált csirkeburger, amit pikáns majonézzel és gyömbéres szósszal készítenek. De kérhettek pizzát, kitelepült egy erdélyi kürtőskalácsos, és visszatért a placcra a Rolling Circus by Lokodi Chef food truckja is. A séf a pulled porkot és a forgónyárson (rotisserie-n) készült húsokat – a csirkét és a porchettát – bosnyák lepényben tálalja, a grilltálakra Lokodi Chef saját márkás, almás-zsályás-cideres, magyaros, kakukkfüves-majoránnás ízű grillkolbászai kerülnek. 

7/8

völgyhí

Panorámás, egész napos chillezésre is tökéletesen alkalmas hely, ahol a Völgyhíd pillérei adják a hátteret a pihenéshez. Az épület alsó szintjén street food fogásokat és balatoni borokat kóstolhattok meg, a kávékról, a pék- és cukrászsüteményekről a Cloud9 desszertező gondoskodik. Fent, a Konyha nevű bisztróban Pillók Attila séf irányítása alatt készülnek az általunk is letesztelt, lenyűgöző fogások. A Rét pedig koncerteknek, dj-s által kevert aláfestő zenével kísért „party piacnak” is otthont ad.

8/8

Zam!

Zamárdi új gasztro-kulturális központjában egy pazar reggelivel és egy finom péksütivel indulhat a nap, majd betérhetünk egy könnyed ebédre, vacsorára, vagy nézhetjük a naplementét a koktélbárból. Egy Európa-bajnok barista készíti a kávét, az alsó szinten a megváltozott munkaképességű dolgozókat is foglalkoztató, Budapesten három üzlettel is rendelkező Bake My Day vadkovászos kenyerei és péksüteményei közül lehet választani. A felső szinten a konyha burgert, sült tarját, sült kolbászt kínál, de olyan ínyenc fogásokat is kérhettek, mint a grillezett sárgadinnye érlelt sonkával, vagy a grillezett ananász garnélával. Koktélozni és borozni is lehet a lounge-hangulatú teraszon, ami koncerteknek is helyet ad.

Címkék