A kovászos, vékony tésztás, nápolyi stílusú és minőségi feltétekkel megpakolt pizzák már a Balatont is meghódították. Legújabb toplistánk összeállításába az olvasóinkat is bevontuk: a Facebookon tettük fel korábban a kérdést, hogy hol ettétek a legfinomabb pizzát a Balatonnál. A kapott válaszok és a mi kedvenceink alapján válogattunk az ősszel is nyitva tartó helyek közül.

10 éves a We Love Balaton!

Mérföldkőhöz ért online magazinunk, a We Love Balaton, mely idén 10 éves. Ebben az időszakban több különböző témájú, 10 elemes toplistát írunk nektek. A jubilálás kapcsán Analógia című kiállítássorozatunkkal is találkozhattatok, melyről itt olvashattok bővebben.

1/10

Kredenc

A Facebook-hozzászólások egyik győztese a Kredenc, sokan méltattátok Dobai Andrásék lassan kelesztett, vékony tésztás, közép-olaszországi típusú pizzáját. A minimum 18 órán át készülő pizza a gasztroborbár 10. születésnapját követő, családbarátabb irányváltás eredménye. A csapat éppen akkor készült el a tökéletes pizzatészta receptjével, amikor a vírusjárvány első hulláma megérkezett. A pizzakészítés és a kiszállítás a járványhelyzet után is maradt, de sokan szívesen fogyasztják el a bohém hangulatú borbár teraszán. 

Őszi nyitvatartás: csütörtöktől vasárnapig.

2/10

Veszprémium

A nem reprezentatív közvéleménykutatás másik nyertese a Veszprémium lett, ahol nem a csilivili dizájn a lényeg, hanem maga az étel. Azapró kis pizzázó Veszprém belvárosa felett, egy lépcsősor tetején trónol. A helyet Antal Szabolcs viszi egy személyben, aki Spanyolországban, de nápolyiaktól tanulta meg a pizzasütés művészetét. Látványos enteriőr nincs, itt a lényeg a saját kovásszal készülő végtermék, aminek alakulását figyelemmel is kísérhetitek, a tésztagyúrástól a fatüzeléses kemencében való sütésig. A pizzát ne elvitelre kérjétek, a mester szerint frissen az igazi!

Itt írtunk a helyről. Nyitva: keddtől szombatig. 

3/10

Vulcanus Pizzabar

A 2021 novemberében megnyílt pizzabárban nápolyi stílusú pizzák és a Badacsonyi borvidék borai találkoznak, utóbbit a hely mögött álló káptalantóti Büttner Borászat szolgáltatja. A kínálatban kb. 12-féle pizza szerepel, a klasszikus Margheritától és a prosciuttótól négysajtos, a tonhalas, a csípős verzióig. Nem a megszokott feltétek dominálnak, a pizzákra friss szarvasgomba, San Daniele sonka, a fior di latte (eredetvédett bivalymozzarella), szardellafilé és a ’nduja (csípős calabriai kolbászkrém) is kerül. Leveseket, salátákat, olasz tésztákat is kínálnak. Amikor már túl hideg van a teraszhoz, érdemes asztalt foglalni, mert hamar megtelik a kis helyiség. 

Itt találjátok a pizzabárról szóló cikkünket.

4/10

Három Majom Bisztró

A Három Majom trópusi oázisokat idéző atmoszférája azonnal rabul ejti az embert, és akkor még meg sem kóstolta a reggeliket, a bisztróételeiket vagy a pizzájukat. Utóbbiból a választék pont akkora, hogy meg tudja őrizni autentikusságát, de mindenki megtalálja a saját szájízének valót. A Margherita mellett izgalmas vega alternatíva a spinaci, amin a feltét ricotta és spenót, de gondoltak a vegánokra is: a marinara tetején nincs sajt, csak paradicsom, fokhagyma és oregánó. A húsos választékot az olasz, fűszeres szalámival megpakolt piccante és a pármai sonkás, rukkolás pármai teszi ki.

Az étterem október elejéig zárva tart.

5/10

Pizza pazza

A Zamárdi szabadstrandján található étteremben akkor sem áll meg az élet, amikor a parton már csak kabátban lehet sétálni. A kövön sütött pizza készítésére néhány évvel ezelőtt, több olaszországi tanulmányút után állt át a tulajdonos Vass család. Ami valójában olasz a pizzájukon, az aszalámi, a sonka, a mozzarella és a sütés módja, de nem volt hiányérzetünk, amikor megkóstoltuk a végeredményt. 

Az étterem csütörtöktől vasárnapig tart nyitva, előreláthatólag november végéig. 

6/10

A pizza sztori

Budapest mellett a Balaton déli partján, Balatonmáriafürdőn is megtaláljuk A Pizza Sztori csapatának kiváló nápolyi pizzáitGombai Tamáspizzamester egészen Nápolyig utazott, hogy megtalálja a legjobb receptet, azóta fatüzelésű kemencéjében sülnek a hosszú kelesztésű, minőségi alapanyagokból készülő pizzák, amelyeket extrább és hagyományosabb feltétekkel is kérhetünk. Mellette minestrone, paradicsomleves, illetve néhány tésztaétel is szerepel az étlapon.

Őszi nyitvatartás: péntektől vasárnapig.

7/10

Veganeeta

Veganeeta Home kizárólag vegán (növényi alapú) ételeket kínál, és ez természetesen a finom pizzájukra is vonatkozik, amire olaszos paradicsomszósz, vegán házi cheddar és bazsalikom kerül. A hely egyébként kávézó és reggeliző is egyben az itallapon több oldalt elfoglaló kávékülönlegességeknek, a csicserirántottának vagy a chiapudingoknak köszönhetően, de egy finom koktélra is betérhettek.

Az étterem 2023 júniusában új helyre, a Dr. Óvári Ferenc utcába költözött Balatonalmádi központjából.

8/10

Pavilon

A Pavilonban az olasz lazaság és a balatoni nosztalgia együttvalami egészen meghatározhatatlan dolgot hoz létre, de jó benne létezni. A retró díszletek között jellegzetes északolasz fogások készülnek, és közel 20-féle nápolyi stílusú pizza is van az étlapjukon. A megszokott összeállítások mellett kínálnak ricottával, fior di lattéval és salsicciával (olasz kolbásszal) készült pizzát (Mortero), és igazi különlegesség a tejfölös alapú, burratás-hagymás-salsicciás pizzájuk (cippola e burrata).

A Pavilon ősszel péntektől vasárnap délutánig tart nyitva. Januártól tartanak egy kis pihenőt, és húsvét körül nyitnak újra. 

9/10

Hableány

A Hableány az alapvetően magyaros, szezonális bisztróételek mellett finom pizzákkal is vár, melyeket főleg klasszikus ízekben kérhettek. Fior di latte, gorgonzola, gomba, főtt sonka, articsóka, parmenzán szerepel a feltétek között, és a vegánokra is gondoltak. Érdemes kihasználni a napsütötte teraszt az őszi ebédekhez!

Tipp: október 14-én pizzaworkshopot tartanak, ahol egészen az alapoktól kezdve el lehet sajátítani a pizzakészítés fortélyait.
A Hableány mindennap nyitva tart.

10/10

Rozmaring Kiskert Vendéglő és Pizzéria

déli partegyik legjobb pizzája egy csendes kis nyaralóutcában, Széplakon készül. Szép időben ülhettek a kertben, a hidegben bekuckózhattok a családias belső térben, a lényeg itt úgyis a minden jóval megpakolt, finom pizza, a mediterrán fogások és persze a desszertek, melyeknek kell hagyni helyet a végén. Az ajtón látható slow food feliratot pedig illik komolyan venni.

Szerdától vasárnapig vannak nyitva.

A cikkben csak az ősszel is nyitva tartó éttermekről írtunk, így nem kerültek bele a listánkba olyan, szezonálisan nyitva tartó, kiemelkedően jó helyek, mint a Mérce Szigliget, a balatonakarattyaiIl Mercato Ristorante vagy a szintén akarattyai Apacuka Kert & Digo Pizza Pop Up.

Címkék