A Balaton északi partján lépten-nyomon valamilyen látnivalóra bukkanunk: a magaslatokon kilátók és várromok, a városokban sétányok és templomok, az erdő mélyén kolostorromok várnak. Évmilliók emlékeit őrző geológiai képződmények, barlangok, gyógyvizek és egy világhírű termáltó is van ezen az ezerarcú vidéken, amit télen is érdemes felfedezni. A lista természetesen nem teljes, most 20 látnivalót ajánlunk a „kötelezők” közül.

Balatonakarattyai magaspart

Budapest felől közelítve Akarattya a Balaton kapujának számít, ahol érdemes megállni egy kis pihenőre. A balatonakarattyai magaspartnál vagy más néven a Kisfaludy sétánynál van a Tengerlátópart, a Balaton keleti medencéjének egyik legszebb és legtermészetesebb kilátóhelye. 50-60 méter magasról látható innen a kenesei part, a Fűzfői-öböl, Almádi, Káptalanfüred, valamint az aligai, világosi magaspart.

Tagore sétány

A Tagore sétány a tó leghíresebb vízparti sétánya. A kb. 1 km hosszú allét a Balaton és egy gyönyörű fasor szegélyezi, és a Vitorlás tértől az Esterházy strandig húzódik. A sétány névadója Rabindranáth Tagore Nobel-díjas indiai költő, festő és polihisztor. Tagore 1926-ban volt a balatonfüredi szívkórház páciense, a gyógyításáért hálából elültetett egy hársfát a kórház közelében. Példáját sok híresség, költő, tudós és politikus követte. Tagore életéről itt írtunk bővebben.

Tihanyi Bencés Apátság

Az 1055-ben alapított Tihanyi Bencés Apátság az északi part kihagyhatatlan látnivalója, amit akkor is érdemes felfedezni, ha már jártatok itt, ugyanis kívül-belül megújult az elmúlt években: elkészült az épület állagmegóvása, megújult a modern galéria, az apátsági múzeum kiállítása pedig modernebb és közvetlenebb lett. Unalmas történelmi tények helyett az épületegyüttes és a bencés rend történetének érdekes részleteire helyezi a hangsúlyt, a szerzeteslét misztikumát pedig az atyák hétköznapjainak bemutatásával, fontos kérdések megválaszolásával oldja fel. Ebben a cikkben 10 érdekességgel adtunk ízelítőt az apátság kiállításából.

Tihanyi Tájházak

A tihanyi Parasztgazda Házzal és Halászcéh Házzal kapcsolatban már az 1930-as években felvetődött, hogy tájházként kellene bemutatni a nagyközönségnek, de csak a 60-as években valósult meg az elképzelés. A Parasztgazda Ház szabadkéményes konyhával rendelkezik, valamint egy berendezett szobával, kamrával, nyitott fészerrel, kocsiszínnel és disznóóllal. A Halászcéh Ház pedig a Dunántúl egyetlen megmaradt halászháza, ahol a céhtagok az összejöveteleiket tartották. A tájházakat legutóbb 2022-ben újították fel, amelyek számos közösségi és hagyományőrző eseménynek, koncerteknek, családi programoknak is helyet adnak. A Batthyány utca és a Pisky sétány között található helyszínről csodás panoráma nyílik a Balatonra, illetve megpihenhetünk a padokon, és vásárolhatunk az ajándékboltban is.

Hegyestű

A bazaltbányászat egyik legszembetűnőbb „áldozata”, egyben az ország egyik legérdekesebb geológiai képződménye a Káli-medence szélén, Zánka és Monoszló közelében magasodó Hegyestű: a 40 évig tartó kitermelés után csak egy félbevágott vulkáni kúp maradt belőle. Ugyanakkor láthatóvá vált a vulkán kürtőjének maradványa, és betekintést nyerhettek a bazalthegyek kialakulásának folyamatába is. Nem nehéz túra, a parkolókból lépcsők vezetnek fel, és a tetőről belátható az egész Káli-medence. A megújult Hegyestű Geológiai Bemutatóhely 2022. március 11-én nyitotta meg újra a kapuit.

Fülöp-hegyi kilátó

A 2001-ben megépült első Millennium-kilátó fából épített része 2020. február 2-án beomlott, miután az épület belső csigalépcsője és a teteje egy villámcsapás következtében kigyulladt. 2021 nyarára a kilátót újjáépítették: új faszerkezetet kapott az épület, megújult csigalépcsőin felérve pedig 360 fokos, káprázatos panoráma nyílik a Balatonra, a Badacsonyra, az északi part tanúhegyeire és a déli partra. Nem véletlen, hogy egykor Cholnoky Jenő így írt a panorámáról: „A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van.”

Salföldi páloskolostor-rom

A pálos közösség tagjai a Salföld közelében levő erdő mélyén, csendben, a világtól elzárva éltek évszázadokon át. Egykori templomuk a boltozatok magasságáig megmaradt az utókor számára, és a kolostor alapfalai is láthatók. Ez a Kárpát-medence egyik legszebb állapotban fennmaradt kolostorromja, amit egy kellemes erdei túra során is fel lehet fedezni, akár Salföld, akár Badacsonyörs irányából érkezünk. A megközelítési lehetőségekről és a kolostorról itt írtunk korábban.

Kőtenger

A Szentbékkálla határában található hatalmas, misztikus sziklák a Pannon-tenger üledékéből kerültek a felszínre, és a szél alkotott belőlük ilyen bizarr formákat. Olyan, mintha egy óriás dobálta volna szét haragjában a hatalmas köveket. A kőtenger legizgalmasabb pontja az Ingókő, amit többtonnás súlya ellenére mi is egy billentéssel meg tudunk mozdítani, ha kiállunk a végére. A szakma egyébként kőhátnak nevezi a kőtengereket, amelyek vonulata Salföldtől egészen Kővágóörsig és onnan tovább, a Hegyestűig húzódik.

Liliomkert Piac

A káptalantóti Liliomkert Piac az első és a legismertebb termelői piac a Balatonnál. Vasárnaponként utánozhatatlan a hangulat, nem csak a környékbeliek találkoznak itt, messze földről jönnek a látogatók. A kecskesajtoktól a mézen, húsárun és szörpökön át a vintage bútorokig mindent megtaláltok itt. A piac nagyon népszerű, jó időben hatalmas tömegre kell számítani. (Kisebb és nyugodtabb termelői piacokat is találsz a környéken, ezekről itt írtunk.)

Badacsony

Az egyik legismertebb tanúhegyet nem csak nagyszerű borászatai miatt érdemes felkeresni. A „hegytető” a Balaton egyik legszebb erdős területe, a Kisfaludy-kilátóról csodás a panoráma, túra közben pedig lépten-nyomon a 3 millió évvel ezelőtt kialudt vulkán nyomaival találkozhattok. Bazaltzsákokat, bazaltorgonákat és kőfolyásokat is láthattok. Jó minőségű bazaltját 1964-ig bányászták, egy munkatábor is működött a hegyen (erről itt írtunk korábban).

Szigligeti vár

A Balaton-felvidék egyik legnépszerűbb célpontja a szigligeti vár. Nem véletlenül, a közel 750 éves múltra visszatekintő várból nemcsak csodás panoráma tárul elénk a tóra és a környező tájra, de gazdag történelmi múltat is őriz. A vár 2020-ban, komoly rekonstrukciót követően nyitotta meg újra kapuit, de még 2021-ben is adtak át felújított részeket. Megújult többek között a Tóti Lengyel-kapu, a Török Bálint-kaputorony, háromszintessé alakult a Bencés-torony, újjáépítették az egykori palota és a felső vár számos kisebb téregységét. A vár különös történetét és mindennapjait pedig izgalmas, élményalapú kiállításon ismerhetjük meg, így aki korábban járt már a várban, annak is érdemes újra ellátogatnia ide.

Szent György-hegyi bazaltorgonák

A másik legismertebb tanúhegyet sem érdemes kihagyni, ha a környéken jártok. 3-4 millió évvel ezelőtt aktív tűzhányó működött itt, amely bazaltsapkával fedte be a hegyet. Ennek nyomai a csodálatos, 30-40 méter magas bazaltorgonák a hegycsúcs peremén, amelyek között sétálva olyan érzésetek támadhat, mintha egy másik világba csöppentetek volna. A két óra alatt bejárható, vadregényes Bazaltorgonák tanösvény a néhai raposkai bányától indul, de a hegytető több útvonalon is megközelíthető. További infót ebben a cikkben találtok.

Tapolcai-tavasbarlang

A barlangot 1903-ban fedezték fel, kútásás közben, majd tíz évvel később megnyitották a látogatók előtt is. A közel 15 km hosszúságú barlangrendszernek – ahová 73 lépcsőfok vezet le – 250 méteres szakasza látogatható, melyből 70 méter száraz és 180 méter vízzel borított járatot fedezhettek fel. A 2015-ben megnyílt látogatóközpont a ma már elvárt interaktív élményt kínálja a barlangba érkezőknek a karsztvidékeket bemutató kiállítással, a legizgalmasabb mégis a csónakázás, ami esőprogramnak is kiváló. Érdemes online jegyet venni, hogy elkerüljük a sorban állást. Itt olvashatjátok legújabb beszámolónkat az élményről. 

Csobánc

Ha egy rövid túra után szeretnétek belátni szinte az egész Balaton-felvidéket, a Csobánc hegy az egyik örök választás. Meredek, de nem hosszú út vezet fel a csúcsára, ahol az egykori hősi harcok helyszíne, Csobánc várának romjai várnak. Már az út is gyönyörű, a hegy oldalában szőlőültetvények húzódnak és elhagyatott présházak bújnak meg. Ha már csukott szemmel is feltalálnátok a Gyulakesziből induló zöld jelzésen a várba, próbáljátok a Villa Tolnay borászat felől meghódítani a tanúhegyet! Érdemes egy kitérőt tenni a Szent Donát-kápolnához, ahonnan szokatlan perspektívából látszik a Balaton. Mi egyszer bevállaltuk a hajnali kelést, és a napfelkelte fényeiben csodáltuk meg a panorámát, amiről itt írtunk részletesen.

Szépkilátó

Sokan erre a 71-es út melletti, Balatongyörök területén található kilátóhelyre szavaznak, amikor a tó legszebb kilátásáról esik szó. Itt a Balaton hatalmas vízfelülete fogad, az egyik oldalról az északi part tanúhegyeivel, a másik oldalon a lapos déli partból kiemelkedő fonyódi dombokkal. Parkolót, pihenőhelyet, padokat is találtok itt, és nemrég emlékhelyet is avattak, amely Lady Hamilton hercegné, II. Festetics Tasziló feleségének emléke előtt tiszteleg. A hercegi pár szívesen tett kirándulásokat a gyönyörű panorámával megáldott magaslatra, és Lady Mary Hamilton javaslatára ültették el annak idején a Szépkilátó feketefenyőit.

Festetics-kastély

A keszthelyi Festetics-kastély építését 1745-ben kezdte meg a Festetics család, ezt több nagyszabású át- és hozzáépítés követte. Szinte mindenki járt már itt legalább egy osztálykirándulás erejéig, de érdemes felülírni az élményt: a barokk épület bejárása egyszerűen megunhatatlan. A Helikon Kastélymúzeum eredeti, illetve korhűen rekonstruált belső terei a 18–19. századi főúri életformát mutatják be, látható a díszebédlő is, nemrég pedig öt új szoba is megnyílt a látogatók előtt a keszthelyi Festetics-kastélyban. Többek között Festetics IV. György herceg gyerekszobája és a két szomszédos helyiség is látogatható. Korábbi cikkünkben a Festeticsek örökségéhez kapcsolódó helyszíneket, épületeket gyűjtöttük össze, a Balaton nyugati medencéjére koncentrálva.

Hévízi termáltó

A Balaton északnyugati csücskénél található hévízi gyógyvizet már a rómaiak is használták, de mai formáját a XX. század elején nyerte el a tófürdő. A tó közepén lévő épületben, a 2500 m²-es fürdőházban több mint száz éve áztatják magukat a vendégek a 35-36 °C-os vízben. A télen is kellemesen meleg vízben kalcium, magnézium, radon, kén, szénsav, kén-hidrogén, metán, rádiumgázok és radioaktív iszap is található, rengeteg mozgásszervi bajra van pozitív hatással. A Mirror brit napilap nemrég válogatást készített Európa legjobb termálfürdőiről, és a top 7-es listán szerepel a Hévízi Tófürdő és a budapesti Széchenyi fürdő is.

Sümegi vár

A sümegi vár Magyarország egyik legszebb, viszonylag ép formában fennmaradt középkori erődje. Amellett, hogy a veszprémi püspökség Zala megyei birtokainak központja volt, a XVI–XVII. században a püspökök székhelyeként is szolgált, és a török hódoltság határának közelében emelkedő végvár szerepét is betöltötte. 2023-ra több mint 1500 négyzetméternyi területet újítottak fel: újjáépült az egész keleti szárny a kápolnától a Köves-bástyáig, az emeleti terekben vártörténeti kiállítás kapott helyet, a földszinten pedig az eredeti funkciónak megfelelően a sütőház, a pék háza, a konyha, a kovácsműhely, valamint a személyzeti lakószobák enteriőrrekonstrukciói készültek el, de a felújítás érintette a várnagyi házat, a kaszárnyát és a Csabi-tornyot is.

Veszprémi várnegyed

A Veszprémi Érsekség tulajdonában lévő 18 műemléki épület homlokzata és tetőszerkezete újult meg a 2020-tól egészen 2025-ig tartó, a veszprémi várnegyed megújítását célzó beruházás első üteme során. Néhány száz méteren belül itt olyan látnivalókat találtok, mint a tűztorony, a Biró-Giczey-ház, a Gizella-kápolna, a Szent Mihály-főszékesegyház és az Érseki Palota. A várnegyed kivitelezési munkái jövőre is folytatódnak, ezért a várnegyed egyes részeit is újra elkerítik majd, így a terület 2024-ben a hétköznapokon késő délután, illetve péntek délutántól vasárnap estig lesz gyalogosan látogatható.

Veszprémvölgy és a Séd

A Séd az egész városon áthalad, kanyarulatait követve olyan nevezetességek mellett visz az út, mint a felújított régi kisvonat és az egykori úttörővasút végállomása vagy a Szikla nevű katonai bunker, ami a Magyar Honvédség Légierő Parancsnokságának központja. Ha továbbsétáltok, a patakot követve eljuthattok a Margit-romokig. A Séd itt U alakban megkerüli a Benedek-hegyet, a kanyarulat után feltűnik a minikalandparknak is beillő Rézsűs játszótér. A következő fontos látnivaló a Szerelem-sziget (ami ma már nem sziget), és itt láthatjátok az Úrkúti malom épületét is.

Tipp: Ebben a cikkünkben öt veszprémi sétát ajánlunk.

(Borítókép: Kőrösi Tamás - We Love Balaton)

Címkék