A Fenyves Yacht Club és a hozzá tartozó kikötő megépítésével új időszámítás kezdődött a hosszú éveken keresztül szunyókáló település, Balatonfenyves életében. A komplexum felhúzása nem volt zökkenőmentes, a klub stábja most azon dolgozik, hogy helyieknek is szóló programjaival és szolgáltatásaival egyre jobban beilleszkedjen a környezetébe, kialakuljon a törzsközönsége, illetve vonzó célponttá váljon a turisták számára is.

Balatonfenyves sosem volt zsúfolt üdülőváros, csöndjét csak a nyaranta itt táborozó nagy számú gyerek törte meg. Különleges klímáját a névadó, több mint másfél ezer enyőfának köszönheti, tartósan önálló község pedig mindössze 25 éve lett. A Nagyberek vizét levezető Rigó-csatorna egykor mocsaras környékén most vitorlások ringatóznak. Azt mondják, kiválóak erre a széladottságok, mert nem fekszik Balatonfenyves mögött dombság, északról nem fogja meg a Bakony, így az uralkodó északnyugati szél szabadon szállhat.

A Fenyves Yacht Clubot tíz év előkészítő munka után tavaly tavasszal adták át. A helyi városvezetők régi álma volt, hogy Balatonfenyves is vonzó célponttá váljon a vendégek számára, így a közel kétezer lakosú településen belevágtak az utóbbi évek egyik legnagyobb balatoni fejlesztésébe


Nehéz kezdet

A 3,3 milliárdos építkezést nem fogadta egyöntetű örömkitörés: már a terv bejelentésekor Facebook-csoport alakult, hogy tiltakozzon a kikötő építése ellen arra hivatkozva, hogy az iszaposodástól kezdve a víz áramlásának megváltozásáig több káros hatása is lehet.

A folyamat végig vitákkal és feszültséggel volt terhes: a helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek, a Lehet Más a Politika pedig több feljelentést tett természetkárosítás miatt, ezekben azt is kifogásolva, hogy csak a megváltoztatott Balaton-törvény miatt jöhetett létre a kikötő. Kérdéseinkre Megyer Örs, az üzemeltetők kommunikációs tanácsadója elmondja, hogy a Balaton-törvény erre vonatkozó része (a tóban új építményt nem lehet építeni) már az építkezés kezdetén tartalmazott egy kitételt, miszerint a helyi építési szabályzat felülírhatja ezt. „Az állítás és természetesen a sugalmazás is hamis, miszerint törvény tiltotta volna az építést és ezért megváltoztatták a törvényt. Nem véletlen, hogy egyetlen per sem indult el, mégpedig a szabálytalanságok hiánya miatt.

A Fenyvessel szomszédos balatonmáriafürdői strand  iszaposodásáról pedig így vélekednek: Ezt a mai napig nem igazolta senki, ugyanakkor mi meginterjúvoltunk ottani lakosokat, akik elmondták, hogy ilyen iszaposodás régebben is rendszeres volt."

Az Építészfórum tavaly őszi cikke szerint a komplexum épületei illeszkednek a környezetbe, azt pedig mi is tapasztalhattuk, hogy színvonalas szolgáltatásokat nyújtanak.

Egy csapat, két közönség

„Szeretnénk, hogy a Balaton déli part nyugati medencéjének meghatározó étterme legyünk az év minden napján. Ugyanúgy fontos, hogy magas színvonalú szolgáltatást nyújtsunk a hajós vendégeinknek, mint a környékről betérőknek” – mondja az Alsóörsön már megismert Orosz Gergely executive séf. Ez a másik part, más a közönség, a dizájn, a hangulat, mások az igények is. A két hely között markáns a különbség, így nem akarják a fenyvesi klubra erőltetni azt, ami Alsóörsön bevált, nem is volt cél az uniformizálás. Amit viszont szeretnének, hogy az északi parthoz hasonlóan itt is kialakuljon jelentős törzsközönség.

A jégmentesített kikötőből télen sem kell kiemelni a hajókat, a vizet nagy teljesítményű szivattyúk cserélik, és minden beállóhoz tartozik egy külön, ki-be szállást oldalról is lehetővé tevő dokk. Minden a hajósok kényelmét szolgálja. Nemcsak a háromszáz férőhelyes marina, hanem az is, hogy a komplexumban egy helyen van minden, ami a jó (vitorlás) élethez kell. (Wellness az nincs, mert nem ez a profil, van viszont szauna, ami esztétikailag is lenyűgöző.)

Azután – akárcsak az itt kikötő vitorlázók sokan –, az étterem felé vesszük az irányt, ahol az étlapon szerepel a túlpartról ismerős fogás, a cigánypecsenye (3190 Ft). Gergely egyik büszkeségét, a rosé kacsamellet ajánlja, amit meleg saláta, hagymaszósz és körte kísér (3790 Ft). Harmonikus, elegáns, laktató, mégsem nehéz. (Levesek és előételek: 990–1990 Ft, főételek: 2490–3990 Ft.)

A steak burgonyával és lilakáposztával tálalt angus marhás hamburger (3790 Ft) olyan kiadós, hogy utána egy emberes biciklitúrára is érzünk magunkban erőt, de most inkább kiülünk a napvitorlás teraszra, hogy bámuljuk a Balatont és a badacsonyi hegyeket. Meg a nyártól üzemelő Sólyabárt, ahol kenyértésztából készült lepényt, sólyapompost árulnak majd. Szerepelnek a gasztrotérképen is, ami egyértelműen azt jelenti, hogy az étterembe bárki bejöhet.

Használjuk a Kékszalagot tapétának?

A védettség alatt álló Perlaki házhoz csatlakozik a kétemeletes, 18 szobás szálloda, amelynek szobái a Rigó-csatornára néznek. A kétágyas szobák szezonban 40 000 forintba, azon kívül feleennyibe kerülnek. Távolról a hotelrész voltaképpen egy tömör terméskő kocka panorámás tetőkerttel, a felszín alatt pedig klubhelyiséggel, előadásoknak, konferenciáknak, csapatépítőknek helyszínül szolgáló teremmel, bárral, bowlingpályával, a vitorlásokat kiszolgáló 12 külön fürdőszobával.

A design kifejezetten látványos, amit a tavalyi Gastro Design díjátadón a 40 fő feletti éttermek kategóriájában 2. hellyel díjaztak. Az alsó klubhelyiség falán egy hatalmasra nagyított, korábbi Kék Szalag vitorlásversenyről készült színes légifotó szolgál tapétaként. Az épületen máshol is végigvonul a vitorlás motívum, de nem a megszokott kék-fehér csíkokkal és kötelekkel, hanem a körformával, ami hol a lámpákban, hol a dekorációs elemekben köszön vissza.

A szobák falán és itt-ott a folyosókon teljes belmagasságra felnagyított fekete-fehér fényképeket látunk, amiket az IPARTERV balatoni képeslapjai közül válogattak. A szobákban élénk zöld csíkozású szőnyeg fut, amik kifejezetten az épületet tervező TAAT építész műteremnek készült.

Ez így elég exkluzívan hangzik, a cél mégis az, hogy ne csak a vitorlás vendégek, hanem a helyiek is minél többen megszeressék a klubot. Ebben segít, hogy az alkalmazottak helybéliek, a polgármester nyitott az együttműködésre, havonta tematikus gasztrohétvégét rendeznek, és télen-nyáron nyitva vannak.

Bowlingozni már jönnek

„A helyiek bejönnek bowlingozni, megisznak egy sört, egy whisky-t, de jó lenne, ha becsábulnának az étterembe is. Az a tapasztalatunk, hogy aki egyszer bejött, az utána a családdal együtt visszatért. Lassú folyamat, de kitartóak vagyunk” – bizakodik Gergely.