A legnagyobb jóindulattal se tudtunk már ezen a héten függetlenedni a globális járvány hazai frontvonalától. A Balatont is átjárja a félelem, hogy mi lesz. Ez néha konfliktusokat is szül, miközben ezerrel megy a felkészülés a krízisre, és már az első fertőzötteket is kimutatták. De legalább a süllők ívása elől elhárult minden akadály.

"Hűvös szelek járnak, nagy bánata van a cinegemadárnak" - regélte Móra Ferenc, és ez a mondat eléggé igaz volt a múlt hét időjárására: kitavaszodott, sőt már-már kora nyárias idő jött, majd a hétvégén leszakadt a szibériai hideg. Emiatt hétfőtől téliesebb időre készülhetünk, mint februárban volt. Az Időkép előrejelzése szerint szerdáig kitart a télies időjárás mínusz 1 és mínusz 4 fok közötti, fagyos éjjelekkel és plusz 3-4 fokos nappalokkal. Kedden és szerdán is eshet hó, havas eső, aztán csütörtökre kiveri a tavasz a tél erőit. Ekkor 1-9 fok lesz és előbújik a nap, majd lassú melegedés jön, péntektől vasárnapig 3-4 fokos reggelek és 12-13 fokos nappalok lesznek, napos idővel.

A rendkívüli, márciusi tél normál esetben kiemelt hír lenne, de jelenleg a koronavírus okozta pánik ural mindent. Rengeteg hely zárt be, számos programot töröltek vagy tettek őszre, a turizmus pedig haldoklik. Közben kiderült, hogy biztonságos az ivóvíz, Keszthelyre kerül a bezárt pesti Miniversum pár eleme és egy szentbékkállai kocsmáros fifikáját is megismerhette ország-világ. Következzenek a múlt hét fontos balatoni hírei!

Vírus & veszélyhelyzet

A kormányfő március 16-i bejelentése alapján a koronavírus-járvány miatt bezártak a hazai mozik és szórakozóhelyek, lezárták az országhatárokat a személyforgalom előtt, betiltották a nyilvános rendezvényeket, az éttermek, kávézók és a boltok zöme - leszámítva az élelmiszerboltokat, drogériákat és patikákat - csak délután 3-ig lehet nyitva azóta. (Index)

Az első fertőzötteket is kimutatták: egy Ausztriát is megjárt, Balatonlellére leköltözött budapesti család egy tagjának tesztje lett pozitív. (Hvg.hu)  

Több környékbeli városban vannak már emberek karanténban, így például Veszprémben és Siófokon is. Füreden Bóka István polgármester kérte a nyugatról hazatérőket, hogy vonuljanak önkéntes karanténba. Tóth Gergely vállalkozó, a siófoki CE Napfény Hotel tulajdonosa ingyen felajánlotta a hotel szobáit 40-45 fő részére, ha karanténba vonulnának, de nincs hova. Szintén Siófokon önkéntesen karanténba vonulóknak szállásnak alakítják át a Galerius Vendégházat. (Balatonfüred.hu; Sokszínű Vidék; Index

Porga Gyula veszprémi polgármester rendkívüli intézkedéseket rendelt el a megyeszékhelyen. Ami az esetleges látogatók szempontjából fontos, hogy a helyi buszok tanítási szünet alatti menetrend szerint járnak, az első ajtót nem nyitják, a sofőröket elszeparálják, náluk nem lehet jegyet venni. Bezár a Laczkó Dezső Múzeum, a Művészetek Háza, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és tagkönyvtárai, a Március 15. utcai uszoda. (Ovádi Péter/Facebook)

Konfliktus alakult ki a Balatonon a vírus elől a tóhoz menekülő nyaralósok és a fertőzés behurcolásától tartó helyiek között. Több polgármester is arra kérte a fővárosiakat, ne jöjjenek most le az üdülőjükbe, vagy ha mégis, akkor húzódjanak be. A történetbe a Balatoni KÖR békéltetőként szállt be egy Facebook-poszttal. (Hvg.hu; 24.hu; Balatoni KÖR/Facebook)

Kórházi ellátás

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban elhalasztják a fekvőbeteg, egynapos, ambuláns, járóbeteg szakellátásokat, ez utóbbinál csak a sürgős, tartós egészségkárosodás veszélyét jelentő esetek számítanak kivételnek. Szünetelnek a szűrések, kontrollvizsgálatok, a szájsebészet, az elektív kivizsgálások, a gondozás egy része, a leletkiadás is szünetel személyesen. Bővebb információk a zárójeles linken. (Csolnoky Ferenc Kórház közleménye/VeszprémTV/Facebook)

Járványkórházakat jelöltek ki országosan, a Dunántúlon Ajkán és Szekszárdon lesznek ezek. (Index/Népszava)

Turizmus(mentés)

Március 18-án rendkívüli gazdaságvédelmi intézkedéseket jelentett be a miniszterelnök, ami a hiteltörlesztések, adókönnyítések, bérleti díjak kérdése mellett több, a turizmust érintő bejelentést is tartalmazott. A turizmusban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljesen elengedik, a munkavállalókét jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényben meghatározott minimumra csökken. Elengedik a turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetését is. Ezen felül a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, a bérleti díjakat nem lehet megemelni. Mindez június 30-ig érvényes. A részletekről a zárójeles linkeken olvashatsz. (24.hu; Index)

Mindenki kivár a Balatonnál, hogy mi lesz a rendkívüli helyzetben: fesztiválok, koncertek maradnak el, intézmények zárnak be, a szezonálisan nyitva tartó helyek tulajai még gondolkoznak, kinyissanak-e. A kompot nem korlátozzák, bár azt kérik, ne készpénzzel fizessenek az utasok. (Magyar Nemzet)

Pataki Júlia, a Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület menedzsere szerint az ígéretesen induló előfoglalási számok ellenére bizonytalan a nyári szezon. Tömeges lemondások még nincsenek a szállásokon, mivel a legtöbb vendég belföldi. A bajban lévő szállodák is a belföldi vendégek felé fordultak, de pl. támogatói vouchert is lehet náluk venni, amit később lehet felhasználni foglalásra. (Balaton.Vehir.hu)

Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök Vendéglő tulajdonosa azt mondta, a koronavírus miatti turisztikai leállás súlyosan érintheti a szektort, ami a sok beruházás miatt eladósodott az utóbbi években. A turisztikai vállalkozásoknak ezért kormányzati mentőövre van szükségük. (Dining Guide)  

Természet

Egész magas, 123 centiméteres a Balaton átlagos vízállása, de még nem nyitották meg a Sió zsilipjét. A víz egyébként 8,3 fokos. (Marcali Portál)

Idén is elmaradt a Balaton jegesedése, az enyhe tél kihatott az alga- és hínárállomány növekedésére is a Balatoni Limnológiai Intézet szerint. A csukák ívása már zajlik, a sorban a sügérek és gébek következnek. Fontos még, hogy a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. által kezelt halastavakon túl sok a halakat lakmározó kormorán, ezért vadászok gyéríteni fogják őket. (24.hu)

A süllők ívása is a küszöbön van, a halgazdálkodási munkatársak hét helyszínen is süllőfészkeket telepítettek, zömmel Balatonberény és Tihany térségében. A kb. 3000, borókágból épített víz alatti fészket májusig benn hagyják, addig a süllő, a balin, a kősüllő, a vágódurbincs és több keszegféle is használhatja ívóhelyül. (Sokszínű Vidék)

Változatlanul komoly a vaddisznóhelyzet a Balatonnál, a lakosok elégedetlenek. Pedig a gondozatlan, bekerítetlen zártkertekkel a vadászok szerint pont búvóhelyet nyújtanak a vadaknak. Nemrég több településről kihajtották őket, de belterületen nem akarnak lövöldözni a vadászok. (Veol)

Nagy szemétszedés volt egy hete Balatonalmádiban, helyi polgárok és civil szervezetek szedték össze városszerte az illegális hulladékot. A nagytakarítás a benzinkút környékén, a Köcsi-tónál, Vörösberényben és a Remete-völgyben is zajlott. (Veol)

A vírushelyzet miatt március 14-től nem látogathatóak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BFNP) barlangjai, így a tapolcai, a füredi Lóczy, az edericsi Csodabogyós és a szentgáli sem. Az ország összes nemzeti parkjában, így a BFNP-ban is bezár minden kiállítóhely, bemutatóhely, múzeum, erdei iskola, minden programot lemondanak. Az erdők, tanösvények, nyitott arborétumok továbbra is látogathatóak. (CsodálatosBalaton; Turista Magazin; Zaol)

Közlekedés

Pályakarbantartást végeztek a Balatonszentgyörgy–Ukk vasútvonalon március 16-19. között, ezért ekkoriban pótlóbuszok vitték az utasokat Balatonszentgyörgy és Keszthely közt. (Zaol)

Arra kéri a Balatoni Hajózási Zrt. a tihanyi-szántódi kompon utazó autósokat, hogy a vírushelyzet miatt lehetőleg bankkártyával fizessenek, illetve a hajón ne szálljanak ki autóikból. (LikeBalaton)

Bor & gasztro

Napos Oldal Program néven rendelésfogadási szolgáltatás indult el, ami főleg a vidéki, a bezárással küszködő éttermeken segít - nyilván nem ingyen, egy étterem kb. 100 ezer forintért tudja beállíttatni a rendszert. (Rotterart.hu)

A Laposa Birtok is megszülte a helyzet adta megoldásokat: ingyen szállítanak házhoz bort, #LaposaLive nevű videókon mutatják be boraikat, a FrissTerasz pedig házhoz szállít ételeket. (Laposa Birtok közleménye)

Jótékonysági akciót indít a Folly Borászat: minden, március 21-28. között eladott Folly Boróka bor bevételét felajánlják a Down Alapítvány Korai Fejlesztő Központnak. (Folly Arborétum közleménye)

A Megfőzzük Almádit gasztrocsapata most nem készül semmi látványos dobással, de annál hasznosabbal igen: a résztvevő almádi éttermek és vendéglátóhelyek segítenek ételt juttatni a járvány miatt otthon ragadt időseknek és rászorulóknak. (Megfőzzük Almádit/Facebook)

Mozgás & strand

Bizonytalan időre bezár a Hévízi-tó fürdője is, ami nemrég még 500 főben maximálta a látogatók számát. (Index)

Elmarad a vírushelyzet miatt a Nemzeti Regatta Vitorlás Fesztivál, amit június 6-7-re terveztek. (Hajózás.hu)

Október 1-4-re halasztották májusról a XIV. NN Ultrabalaton futóversenyt, aminek már tavaly ősszel betelt a nevezése. A halasztás oka a járvány. (Index)

Kultúra & szórakozás

Új orgonára gyűjtenek a vászolyi templomba, ez egy hagyományos kétmanuálos-pedálos játszóasztalba épített szoftveres hangképzésű hangrendszer (VSO - Virtuális Sípos Orgona) lenne, és 1 252 000 forintba kerül. A Vászolyi Baráti Kör bankszámlájára lehet utalni az ORGONA szó megjegyzésbe írásával. Számlaszám a zárójeles linken. (Vászoly/Facebook)

Több balatoni kultúrhely is bezárt a vírus miatt, így a keszthelyi Festetics-kastély és a város múzeumai, vagy épp Balatonfüred kulturális intézményei is. Több intézmény átállt a digitális tájékoztatásra és szórakoztatásra (Helikon Kastélymúzeum közleménye; Kultúra.Balatonfüred.hu)

A vírushelyzet miatt a tervezettnél két héttel korábban bezár a budapesti Miniversum. Ez azért érdekes, mert az óriási terepasztal elemeit sok helyre adták el, az egyik a keszthelyi modellvasút kiállítás, ami idén megújul. A Miniversum miniatűr figurái, járművei és egyéb elemei itt is helyet kapnak majd. (Miniversum/Facebook)

Biztonság

Nagyon sűrűn teszteli az ivóvizet Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV), és közölte, hogy az ivóvíz fertőtlenítése során pillanatok alatt inaktiválódik a koronavírus, így az ivóvíztől senki sem betegedhet meg. (DRV Zrt. közleménye)

Vásárlási láz

A világvége hangulat a veszprémi hiper- és szupermarketeket is elérte, hétfőn nyitás előtt sorban álltak a vásárlók, akik százezer forintokat hagytak a kasszáknál. A belvárosi húsboltokat is "kifosztották", a patikák előtt olykor 30 méteres sorok kígyóztak. Egyébként hasonló hírek jönnek a nagyobb települések áruházaiból Tapolcától Balatonfüreden át Siófokig. (Veol; We Love Balaton információ)

+ Heti örkényi sztori

Kreatív módját választotta egy szentbékkállai kocsmáros a nyitvatartásnak a vírus idején: sörösrekeszekből pultnak is beillő barikádot ácsolt a bejárathoz, bemenni így nem lehet, de ő ki tud szolgálni bárkit. Annyi a bökkenő, hogy a sört, bort, rövidet kint a szabadban lehet csak meginni. (444

Címkék