Mindenki mindent elkövet, hogy szárazon és vízen is biztonságban legyünk, miközben ritkítják a kárókatonákat és tényleg épülni kezd a Budapest-Balaton-bringaút. Heti hírösszefoglaló.

Végre egy olyan hét következik időjárásilag, ami nem tartogat hidegbetörést, sőt gyakorlatilag semmi különöset. De épp ez a semmi különös teszi majd csodálatosan tavasziassá. A hidegrekordokat hozó múlt héthez képest egész héten enyhe és napos idő várható, csapadékmentesen - olvasható ki az Időkép előrejelzéséből. Az éjjeli fagyok megszűnnek, hétfő hajnalban még 2 fok lesz, majd napról napra melegednek az éjjelek is, a hétvégén akár 9 fok is lehet hajnalban. Nappal is hasonló trend lesz: 16 fokról indulunk, vasárnapig 22 fokig mászik fel a hőmérő mutatója.

A gazdákat védekezésre sarkalló fagyos idő mellett több érdekesség is történt a Balatonnál a héten a koronavírus miatti friss intézkedésektől a bevezetett viharjelzésen át az új helyeken nyitó büfékig. Heti hírösszefoglalónk következik.

Vírus & veszélyhelyzet

Múlt szerda óta folyamatosan frissülő térképen közli a kormányzat, melyik megyében hány hivatalosan elismert koronavírus-fertőzött van. Április 6-án, hétfőn a Balaton környéki megyék így állnak: Somogy - 15, Zala - 11, Veszprém - 10. (Koronavírus.gov.hu)

Április 2-től kötelező a szájmaszk viselése a siófoki boltokban, szolgáltatóknál, hivatalokban stb. A város 5000 maszkot is vásárolt, ezt a fenti helyekre belépő emberek használhatják, ha nem hoztak magukkal. Eközben a Reuters hírügynökség is megemlékezett Tóth Gergely akciójáról, aki karanténnak ajánlotta fel a siófoki Napfény Hotelt. (Index; New York Times/Reuters)

Tapolcán is kötelezővé vált a beltéri maszkhordás mindenhol, a lakásokat leszámítva. A városban április 9-16. között ingyenessé tette a parkolást a polgármester. (Tapolcai Média)

Lenyugodtak a kedélyek a Balatonnál, enyhült a vírushelyzet miatt leköltözött fővárosiak és a helyiek közti ellentét. A hirtelen megnövekedett lakosságszámú településeken is beállt a rend, nem akadozik az ellátás, újra tele vannak a boltok polcai és most már a többség betartja a kijárási korlátozásokat is. (Északipart)

"Én nem mehettem haza! Te ne menj el otthonról!" Ezt üzenik a tapolcai köztéri szobrok mostanság, legalábbis fotósorozat készült róluk a Facebookra. A különlegesség az, hogy minden szoborra arcmaszkot vagy kendőt helyeztek, utalva arra, hogy a maszkok viselése sem árt. Hasonló üzenetet tolmácsolandó a füredi kikötőben lévő Halász- és Révész-szobrok is maszkot kaptak. (Egységben Tapolczáért Egyesület/Facebook; Balatonfüred.hu)

Természet

Elmarad a nagy tulipánszüret a Kőröshegyi Levendulásban, pedig 50 hektáron 176 ezer tulipánhagymát ültettek el anno. Most a kikelt virágok kiszállítását is vállalják, ezen a linken lehet rendelést leadni. (Vitorlázás.hu)

Április 9-én csak megtartják a március 24-ről elhalasztott Víz Világnapi Konferenciát, amit Siófok helyett az online térben rendeznek meg. A részvételért április 6-ig lehet jelentkezni. A konferencia célja a Balaton ökológiai és turisztikai-fejlesztési igényeinek összehangolása lesz. (HírBalaton)

Tihanyban és Alsóörsön lövik a kárókatonákat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőrei. Az állományt azért kell ritkítani, mert a madarak rájárnak a halastavak és a Balaton halállományára, nagy károkat okozva. (Sonline)

Látványos Hold-Vénusz együttállásról készültek szép fotók és videók a Balatonnál szombaton. Napnyugtától este negyed 11-ig lehetett megfigyelni a jelenséget. (Időkép)

Bejárta az internetet az a fotósorozat, ami Balatonvilágoson készült az elmúlt hét kemény fagyai idején. A gyümölcsösöket egyes gazdák tűzrakással védték az éjjeli fagyoktól, de sok barackosban így is nagy kár keletkezett. Világoson a kajszist védték fáklyákkal. (Sokszínű Vidék/MTI)

Közlekedés

Április 11-ig ugyan kijárási korlátozás van érvényben Magyarországon, de van egy kiskapu: az egyéni szabadidős sporttevékenység. A rendőrség kommentárja szerint ebből a célból szabad autóba ülni és elmenni a lakóhelytől akár távolabb is, hogy kiránduljunk, jó eséllyel olyan helyen, ahol nincs más rajtunk kívül. (Totalcar)

Hosszas ígérgetés után úgy tűnik, tényleg épülni kezd a Budapest-Balaton kerékpárút. Március 16-án átadták a munkaterületet az első, tíz kilométeres szakaszon a kivitelező KM Építő Kft.-nek. Ez a szakasz Budaörsön, Törökbálinton és Biatorbágyon halad át, többek között a híres torbágyi viadukton is. Az átadás a tervek szerint 2021 szeptemberében lesz. (Magyar Építők)

Vasúti felújítások és karbantartások miatt módosul a vasúti menetrend. Ez a Budapest–Székesfehérvár–Tapolca vonalat április 30-ig érinti: Székesfehérvár és Balatonfüred, valamint Lepsény és Balatonfüred között pótlóbuszok járnak. A Déli pályaudvarról 8:35-kor és 14:35-kor induló gyorsvonat Siófokig közlekedik, erről lehet átszállni Lepsényben a pótlóbuszokra. Balatonfüred és Tapolca között nem közlekednek a gyorsvonatok. A pontosabb menetrendért kattints a linkre! (HírBalaton)

Épül-szépül

Luxusszálló-építésbe kezdett az Appeninn Nyrt. a balatonfüredi kikötőben, ahol nemrég szerzett többségi tulajdonrészt. A 170 vitorlásnak helyet adó kikötőt átépítik, mellé egy négycsillagos, kb. 100 szobás hotel épül, a tervek szerint 2023-ig. Az 1 milliárd forintos állami támogatást is igénybe vevő projekt első, mélyépítési fázisa kezdődött most el. Az Appeninn a Club Aliga kikötőfejlesztésére is elnyert egymilliárdot. (Appeninn Nyrt. közleménye; 444)

Április 1-i hír, de valószínűleg igaz: óriási "porcelán" vázát építenek Herend mellé. A 27 méter magas váza voltaképp egy kilátó lenne, amit 2023-ra, Veszprém kultfővárosi évére építenének fel. (Veol)

2017 óta zajlik a nádasdladányi Nádasdy-kastély felújítása 1,1 milliárd forintból, és most úgy tűnik, nyárra át is adhatják. A 2400 négyzetméternyi épület renoválása mellett a kastélyparkot is felújítják, helyreállítva a tavat és a sétautak hálózatát. (Magyar Építők)

Átépítik Keszthelyen a Kis Szent Teréz Karmelita Bazilika előtti teret 20 millió forintból. A zöldfelületeket őshonos növényekkel ültetik majd be. A terveket Gazsó István készítette, a kivitelezés ősszel kezdődhet. (Zaol)  

Bor & gasztro

Egyre több termelő próbálkozik kiszállítással, a hévízi piac is erre a vonalra állt át, de a Korosajt is ezzel próbálkozik. (LikeBalaton)

Új helyet nyit a balatonlellei és budapesti egységekkel rendelkező Rock Burger a tónál: Balatonszemesen, a Kisfaludy utcában nyílnak meg. (Rock Burger Balatonlelle/Facebook)

A Laposa Birtok és a Magyar Vöröskereszt ismét együttműködik: a birtok összeállított egy borcsomagot, aminek megvásárlásakor az ember 2000 forinttal a Vöröskereszt munkáját támogatja. A csomag hat palack bort és egy kulcstartót tartalmaz 23 400 forintért. (Laposa Birtok közleménye)

Rászorulóknak készít és visz ki ingyen ebédet a zánkai Fészek étterem a község 15 kilométeres körzetében, a Hilltop Neszmély Zrt. finanszírozásával. (Fészek.hu)

A 2019-es strandételversenyünk legjobb újonca kategóriát a keszthelyi Pinyó Büfé nyerte, azonban egyetlen szezon után otthagyják a várost. Az új helyszín Somlószőlős lesz., részletekkel később jelentkeznek. (Pinyó, több mint büfé/Facebook)

Mozgás & víz

Lehet-e vitorlázni a kijárási korlátozás idején? Ezt a kérdést járja körül egy cikk, aminek a főbb megállapításai: lehet vitorlázni, de leginkább az egy háztartásban élőkkel, a kikötőkben lévőkkel a másfél méteres távot meg kell tartani. Azt is megemlítik, hogy a Balatonra a kijárási korlátozás miatt már nem lehet leköltözni, így az ott horgonyzó hajóra sem. (Vitorlázás Magazin)
 
Továbbra is szabad horgászni a Balatonál, bár több strandot is lezártak az önkormányzatok. A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. azt kéri a horgászoktól, egyedül vagy egy háztartásban élőkkel pecázzanak, egymás közt pedig tartsák az 5 méteres távolságot. A vírus miatt az áprilisi csónakos tilalmat feloldották, bár ez a süllőívóhelyekre nem vonatkozik. (Zaol)

Turizmus & szállás

A Balaton Riviéra Turisztikai Egyesület #Nemonddleaszállásod néven indított kampányt. A lényege, hogy aki már előleg utalásával lefoglalta balatoni szállását, az ne kérje vissza, hanem lehetőleg foglalja át későbbi időpontra, ezzel megmentve a csőd szélén táncoló turizmust. (HírBalaton)

Jótékonyság

A járványhelyzet miatt idén elmarad az Autizmus Világnapjára szervezett Kék séta, de a Máltai Szeretetszolgálat nem adta fel: április 2-ig be lehetett kékpólós szelfiket küldeni egy akció keretében. Ezeket egy videóban foglalták össze. (Máltai Szeretetszolgálat Fejlesztő Iskola Marcali-Boronka, Siófok, Pécs közleménye)

Segítséget kér a Siófok-Törekin található Dharma lovasudvar és állatmenhely: olyanokat keresnek, akik megsétáltatnák a kecskéiket. Akár családi programnak is beillik ez a dharmások szerint. (Dharma Horse Rescue Shelter & International Youth Camp/Facebook)

Halad az összefogás a Balatonnál: Tapolcán a helyi Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet központi épületének bejáratánál helyeztek ki egy doboznyi, kézzel varrt, mosható szájmaszkot. Bárki elvihet belőle, de azért illik a becsületkasszába helyezni pár forintot. (Sikos Rita/Facebook

Biztonság

Szerdától újraindult a balatoni (és a többi nagy hazai tavon is működő) viharjelzés, ami október végéig fog üzemelni. A szabály a szokásos: elsőfokú jelzésnél percenként 45-ször villannak a jelzőoszlopok és a vízbe csak 500 méter távolságra szabad bemenni, míg másodfoknál percenként 90 villanás jelzi, hogy mindenki hagyja el a vizet. A Balatonnál 36 stabil, 15 mobil és három tóközépi viharjelző működik. (Sokszínű Vidék/MTI)

Tűz pusztított Tihanyban, a Belső-tó nádasából mintegy 1000 négyzetméter égett le csütörtökön. A lángokat a füredi tűzoltók oltották el, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park reménykedik, hogy a madarak még nem költöttek ekkor itt. (Veol)

Mivel egyelőre zárva tartanak a strandok és fürdőhelyek, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának is átalakult a klasszikus munkaköre. Most a koronavírus ügyében segítenek be úgy, hogy szereznek egy mentőautót - mondta el vezetőjük, Bagyó Sándor. (HírBalaton/Kossuth Rádió)

+ Heti örkényi sztori

Nagyon sokan készpénznek vették azt az április 1-i hírt, miszerint 27 milliárd forintból 5600 méteres kabinos libegőt építenének Tihany és Balatonfüred közé. Az álhír szerint 20 darab 12 személyes kabin közlekedne a tihanyi hajóállomás és a balatonfüredi Jókai-kilátó között, 35 méter magasan, a menetidő 25 perc lenne. Az utóbbi évek megalomán beruházásai mellett abszolút hihető hírt árnyalja, hogy az eredeti cikk alján jelzik, bolondok napján adták ki az anyagot. (CsodálatosBalaton)

Címkék