A déli part kikötői zászlóshajója, a máriafürdői Port nem elégszik meg azzal, hogy egy romantikus csatornaparton várja vendégeit. Folyamatosan megújul az étlap szintjén és a szolgáltatásaiban is. A panzió már négycsillagos, az étteremben pedig a világ kikötőit idézik fel tematikus gasztrohétvégéken.

Balatonmáriafürdő az északi part nagy fanatikusainak nem mond sokat, pedig igenis sokra érdemes község. A végtelenbe nyúló, nyaralókkal övezett partvidék utcái mind egy ponton futnak össze: a Nyugati-övcsatorna torkolatánál. A Nagy-berek vizeit levezető, sötét vízű csatorna a behajló lombú fákkal olyan egyedi, Velence-szerű miliőt kölcsönöz Máriafürdő központjának, hogy jobb helyen nem is lehetne a Port Étterem & Panzió.

A Portot az egyedi elhelyezkedés mellett arról is meg lehet ismerni, hogy az Év Strandétele verseny stabil indulója és döntőse évek óta, tavaly közel álltak a győzelemhez is, de végül ezüstérmesek lettek ciabattájukkal, idén pedig nagy örömükre BalaToros nevű ételükkel megnyerték a versenyt.  A Port évről évre változik, bővül, alakul – ahogy a balatoni vendéglátás is –, ezért eljöttünk körülnézni, hogy festenek most. Balla György tulajdonos volt a kalauzunk, aki a szokásos megnyerő mosolyával mutatta meg nekünk, mit, miért és hogyan változtattak.

New York, Barcelona, Tokió

Balla György elmondta, mivel nehézkesen lehet most külföldre utazni, kárpótolni akarták a közönségüket egy kis globális kitekintéssel. Minden hónap utolsó hétvégéjén tematikus hétvégékkel készülnek. Ők ugyebár gasztrokikötő, akik egy magasabb szintű gasztronómiát űznének a marinában, ezért "elhoztuk a világ kikötőinek gasztronómiáját". Június végén egy New York-i tematikával kezdtek – street foodok, barbecue, kukoricaleves, almás pite, amerikai palacsinta volt az asztalokon.

Egy barcelonai hétvégével folytatják július végén úgy, hogy összeállítanak egy 3-4 fogásos menüt. Augusztus utolsó hétvégéjére pedig a távoli Tokióba hajóznak be majd. A három város úgy állt össze, hogy akartak egy amerikai, egy mediterrán európai és egy távol-keleti várost is. A vendégek az első, New York-i gasztrokikötős eseményt imádták az amerikai zenékkel, a Port elé leparkolt Mustanggal és persze az ételekkel.

Volt burger, van burger

A helyben amúgy a legszembetűnőbb változás, hogy a Port Burger megszűnt létezni, a hely nevéből is kikerült, de – és ez fontos – az étlapon továbbra is találsz a hely parádés hamburgeréből. Ahogy a beach foodok se tűntek el, egyszerűen integrálták az étterembe a választékot Györgyék. Az önkiszolgáló jelleget megszüntették, "itt is felszolgálóval dolgozunk a jövőben", valamint az étlapon megtartották a két, korábban különálló vendéglátóhely legnépszerűbb fogásait. Eltűntek a padok is, csinos asztalok és székek váltották a terasz berendezését. Ahogy György fogalmazott, a népszerű strandételeik minőségéhez akarták igazítani a felszolgálás minőségét is, de a tavalyi árak így is megmaradtak, sőt kifejezetten a strandolóknak vezettek be egy ebédmenüt 1750 forintért.

A strandételek nagy rajongói nem csalódhatnak: a tavalyi ezüstérmes marhaszegyes ciabatta az étlapon maradt, ahogy a kézzel nyújtott, olaszos pizzák is, és persze felkerült az új beachfood-bajnokételük, a BalaToros, azaz Sertés Trio is. Ehhez helyi hentes készíti a hurkát-kolbászt (a véres hurkát bundázzák is), amit szintén lokális jellegű káposztás-burgonyás-mustáros körettel szolgálnak fel – igény esetén papírtálcán, elvitelre, ha már strandétel.

"Mindenképp nagyon fontosnak tartjuk, hogy helyi alapanyagokból készüljön a tányérra kerülő étel" 

"Mindenképp nagyon fontosnak tartjuk, hogy helyi alapanyagokból készüljön a tányérra kerülő étel" 

– magyarázza György. Ezt azzal illusztrálja, hogy a húslevesükben is fenyvesi Angus marha figyel, a tárkonyos vadraguleves húsai a somogyi erdőkből érkeznek. A menün büszke a hideg eperlevesükre, amiben jól kokettál az eper fanyarsága a beletett túrógombóc édességével. A főételek választéka szűkült ötödével, de mindezt a minőségért. Borjú bécsi, cordon bleu, halételek is akadnak az étlapon, de mindenen csavarnak egy kicsit.

Itt meg kell állni egy pillanatra, egy főhajtással tartozunk Horváth András séf előtt (legalábbis a kóstolásunk után jár a pukedli), aki március óta dolgozik itt, szabad kezet is kapott. Visszatérve az étlapra György sorolja szédületes sebességgel az ételeket, majd megjegyzi: a vegánok, glutén- és laktózérzékenyek is találnak fogukra valót a menülapon. Aki az alaposan átsült ételekért aggódik, az lenyugodhat: a green egg is megmaradt, ami a tavalyi év újdonsága volt a Portban.

Az italoknál maradt a hangsúly a házi készítésű innivalókon: a szörpök, limonádék, frissen facsart narancslé jellemzi őket, no meg a környékbeli borok, főleg a boglári borvidékről és a cserszegtomaji pálinka. Kétféle kézműves sörük is van, a kaposvári Hansdonner és a balatonszentgyörgyi Sörművek hozza nekik a kraftot.

"Bár lenne egy penzióm"

A vendéglátás itt a vendégek elaltatását is magában foglalja, hisz van egy panziójuk. És itt jön a nagy hír: elérték ezzel a négycsillagos minősítést. Ez vagy 200 pontos szabályrendszernek való megfelelést jelent, amiben az olyan extrák is benne vannak, mint a fűthető, fedett medence. A komplexum az egész évre vetítve "időjárástól időjárásig" tart nyitva, ami Balla György szerint azért fontos, mert elég szeles a csatornapart, ahol vannak, szóval egy északról jövő decemberi hóvihar már nem épp vendégcsalogató errefelé. A terv szerint november végéig nyitva lesznek, pláne hogy a szobák és a kerthelyiség is fűthető.

A panzió amúgy 2012-ben épült, azóta családi üzemeltetésben megy a panzió és az étterem. 2017-ben sikerült nagyot bővíteni: a második emeleten 6 szoba épült a meglévő 4 mellé, valamint plusz szolgáltatásokat létesítettek. Minden szoba klimatizált, kétágyas és pótágyazható, lehet reggelit és félpanziót is kérni, a reggeli svédasztalos, a vacsora pedig egy háromfogásos estebéd. Az igazi célközönség György elmondása alapján a párok, akik elvonulnának:

"kiülsz a teraszra egy pohár borral, és így nézed végig a naplementét a második emeletről, annál szebb látvány kevés van".

"kiülsz a teraszra egy pohár borral, és így nézed végig a naplementét a második emeletről, annál szebb látvány kevés van".

Azért meg kár aggódni – akár lesz második járványhullám, akár nem –, hogy itt járványügyi szempontból ne lennének elég felkészültek. Kinn vannak a kézfertőtlenítők, az éttermi asztalokat átrendezték a kellő távolságra egymástól, a munkatársak fokozottan figyelnek a higiéniára, a takarítószerekre jobban odafigyelnek. Még a só- és borsszórókat is tisztítják, vendégenként lecserélik a terítőket.

Címkék