Bár az idei nyár zömében fesztiválok nélkül telt, a hazai zenészeket talán az eddigieknél is jobban megihlette a Balaton. Sok új klip forgott a 2020-as szezonban, de új formációk is nyúltak a tóhoz, mint témához. Íme, friss és ropogós nyáridéző klipválogatásunk.

Nyárba csempészett fesztiválhangulat

Bár idén a legtöbb fesztivál elmaradt, a 15 éves Irie Maffia és Fluor Tomi Pont olyan, mint régen című dalával felidézte az elmúlt évek fesztiválhangulatát. A klipben feltűnik többek között a Strand Fesztivál, a Paloznaki Jazz Piknik, a Veszprémi Utcazene Fesztivál, ahogyan a Művészetek Völgye, és még sok más már hagyománnyá avanzsált hazai rendezvény, helyszín is.

A szám A Balaton dalaként és a MOL Nagyon Balaton közreműködésével debütált júniusban.

A csopaki Buddha

A Vad Fruttik frontembere, Likó Marcell és a Chip Chip Chokas (Bicskei Titusz) összeállt egy dalra, így született meg a Csopak című elmélázós szám. A klipben feltűnnek régi, bevágott nyaralós felvételek, az fő üzenet pedig az, hogy a „semminek add át magad”. Likó Marcell mindezt úgy énekli, mint egy buddhista szerzetes, egy dombon, törökülésben ülve.

A Chip Chip Chokas nevű, leggyakrabban projektnek, kísérletnek nevezett formációban Bicskei Titusz mindig egy-egy énekessel, zenekarral dolgozik együtt, és adnak ki közös számokat (ahogyan azt tette már a Bohemian Betyars vagy éppen a The Carbonfools esetén is).

„Balatonizálj”

Lazur Azur, vagyis Kövecses-Varga Dani első napvilágot látott dalával és klipjével, a Balatonizálj cíművel törzsgyökeres balatoniként igyekszik átadni a tó és vonzáskörzete nyújtotta életérzést. A könnyed, fülbemászó dal vizuálisan is magával ragad: a Legisly Tihany Beachtől és a Kalóz Strandbisztrón át feltűnik a klipben a Tölgyes kúria, a Kecskeköröm Ház, de számos pincészet is, ahogy a Söptei, Gyukli, Dobosi, Figula, Laposa és a Pálffy Borterasz.

Az "Autentikus balatoni dalok balatoni dalszerzőtől” mottó arra utal, hogy számíthatunk még hasonló alkotásokra.

Kabriótól a Tibi atya hajóig

A Touch Me Not 2016 óta működő zenekar popmetál dalával szelte a balatoni utakat egy stílusos kabrióban, majd hajózott szélben a tavon. A Nincs de című számuk felcsendült a Tibi atya nevű hajón, a látszat azonban csal, ez nem az a Tibi atya tulajdona. A dinamikus, pörgős klip júliusban debütált.

Strand, strand, strand

Az ebben a formában alig fél éves zenekar, a Kultúrkör már egy lemezre való zenével bír, köztük a nyáron megjelent Balaton című nyári, retró hangulatot idéző daluk is. Strand, napsütés, vízibicikli, lángos, hekk – minden előkerül a dalban, ami a balatoni életérzést jelentheti, miközben a srácok szinte végig a tóban múlatják az időt.

A szegedi rapperek, Darvasi Áron és Király Tamás sztorija azonban korábbra nyúlik vissza, már 2011-ről is vannak zenéik a YouTube-on.

A siófoki partiforgatag

A 2019-es X faktor nyertese, Ruszó Tibi is forgatott klipet idén a Balatonon. A siófoki partihangulatot adja át dalával, egy kis latinos hangulattal megspékelve a Nekünk a Balaton című dalban.

Első megálló: Tihany

A Déli Pályaudvarról máris Tihanyba csöppenünk a Wellhello Bárhová című klipjében. A Road Movie projekt hetedik dalát a Balaton északi partja ihlette. A klipben feltűnő szerelmespár kalandozik a vonyarcvashegyi Park Kempingtől a balatonfüredi erdészet (Zánka és Balatonfűzfő között) lankás dombjain is.

Fluor Tomi és Diaz bandája 2014 óta lepi meg közönségét folyamatos slágereivel.
 
A Balaton déli partja már szerepelt a Road Movie projektben, a Margaret Island Házszám című dalában.

Címkék