Balatonfüred tetején – a református templom és a katolikus „vörös templom” fölött – nemcsak a kilátás beszél önmagáért, hanem Figula Misi szenzációs borai is, amik mellé most nyártól Martonosi Zsolt borkorcsolyáit és desszertjeit is kóstolhatjuk.

Füred partiközpontjától kellő távolságban, idillikus környezetben, az ófalu tetején található a környék – és az ország – egyik legnagyobb presztízsű borászata, a Figula Pincészet. Misi borai mind a termőhelyről szólnak, még a könnyű, nyári tételekben is a környék jelenik meg, a dűlős olaszrizlingsor pedig nyitottságra, szerénységre és alázatra tanít. Amennyiben pedig éppen nem tanulni szeretnénk, akkor egyszerűen csak nagyon jó borok társaságában gyönyörködhetünk a kilátásban.

A Sáfránkert és a Lőcze a csopaki, az Öreghegy, a Sóskút, a Gella és a Száka pedig a balatonszőlősi dűlők kiemelkedő termései. Természetesen olaszrizling mind, ez a fajta Csopak–Füred környékére született. Ezek mellett olyan egyedi parcellakísérletek is folyamatban vannak, mint például a hatalmas sikerű Köves 2016 új, érlelődő évjárata, de sauvignon blanc-ból is készül komplex, rétegzett nagyágyú. 

A kékfrankos és a cabernet sauvignon elegáns, hűvös tónusú vörösborai mellett a kevés fahordós érlelést is kapó Bella Róza rozé emelkedik ki a sorból. Aki pedig a könnyed nyári borok híve, az is bátran tud válogatni a széles szortimentből. Tippet is adunk, ha meg nem sértünk ezzel senkit: a 2020-as alapolaszrizling a maga kategóriájában (is) kiemelkedő, mert ebben az évben Misiék a Száka-dűlő termését nem palackozták le külön dűlőszelektáltan, hanem az „alapolasz” minőségét javították tovább vele. Ki ne hagyjuk!

A borok mellé idén nyártól Martonosi Zsolt, a füredi Villa Delikát tulajdonosa prémiummártogatósokat, sajt- és antipastitálakat kínál az egykori Tölgyfa csárda felújított épületében. A Villa Delikát Nyárikonyha kínálatában a tálak 3300 és 6300 forint között mozognak, attól függően, hogy egy- vagy kétfős adagot szeretnénk. A sajtválogatás ára 2500/4500 forint, a napi desszert pedig 1100 forintba kerül.

A borkert megnyílásával végre folyamatos a kóstolási lehetőség a pincénél, ami most prémiumfalatokkal, köztük környékbeli húsárukkal és sajtokkal egészült ki. A Figula pincét ne csak az látogassa meg, aki a környéken jár, hanem céltudatosan utazzunk oda. A kényelmes vendégház családoknak vagy baráti társaságoknak is jó kikapcsolódási helyszín lehet, mert a környék és a dűlők története izgalmas beszélgetésekre ad okot, Misi személyisége mély nyomot hagy az emberben, a borok pedig egyszerűen kihagyhatatlanok. 

Címkék

Elérhetőségek

Figula Borkert – Villa Delikát Nyárikonyha 8230 Balatonfüred, Csárda utca vége Facebook-oldal Weboldal