Balatonszőlős felől Pécselyre autózva hatalmas erővel csapja mellbe az embert a Balaton-felvidék lélegzetelállító, érintetlennek tűnő szépsége. Az ilyen környezetben egyszerűen megáll az idő. A dombtetőre érve – ahogy kiszállunk a Strommer Pincészet bejáratánál – ismét csak ámulni tudunk a döbbenetes panoráma láttán.

Lent gólyák sétálnak az út mellett, föntről nézve pedig szinte az egész Balaton a lábunk előtt hever. Azt mondtuk magunkban, hogy ha – ne adj Isten – rosszak is lennének a hamarosan kóstolandó borok, erről a kicsi borteraszról akkor is cikk fog születni! Azonban szerencsére a borok sem hagytak cserben minket: a pince panoráma nélkül is megérne egy látogatást.

Strommer Domonkos és Strommer Entz Zsófi 2014-ben házasodtak össze Budapesten, majd Domi édesapjának, Palinak a segítségével 2016-ban már első olaszrizlingjüket szüretelték a pécselyi dombok között. Domi főállású informatikus, Zsófi pedig a gyerekek érkezéséig a Bortársaság jeles tagja volt, de Tihanyt már egyre inkább tekintik elsődleges otthonuknak, mint a XI. kerületi lakásukat. A családjukkal és a szőlészükkel együtt minden feladatot és munkát saját maguk végeznek a közel négy hektáros szőlő, és a hozzá tartozó pince és présház területén. 

A vidék idillikus környezetét a Balatontól való viszonylagos távolsága is segít megőrizni, így a pincészet – szerencsére – nem a legény- és lánybúcsúk elsődleges célpontja lesz. A hegyre úgysem bulizni megy az ember, hanem azért, hogy csak úgy ott legyen. A borozáshoz pedig nem kell külön indok.

Pécsely – Tihanyhoz hasonlóan – a borvidék egyik elsődleges kékszőlő-termő területe, de természetesen a fehérszőlő-fajták is remekül hozzák a helyi adottságokat. Zsófiéknál az errefelé „örök klasszikus" olaszrizlinget egy ropogós sauvignon blanc és egy harapható rozé egészíti ki (a pince alatti furmint még az első szüretére vár), a vörös vonalat pedig egy fiatal telepítésű – kissé még vadóc –cabernet franc képviseli. Könnyed, de tartalmas borok, ami abszolút jellemző a balatonfüredi-csopaki borvidékünkre.

Először idén nyártól jelenleg szerdától vasárnapig – várják a kikapcsolódni vágyókat a Strommer Pincészet és Borterasznál, de akik szeretnének a fröccsözésen kívül egy borkóstolót, netán borfalatokat is (olivabogyók, zánkai pástétomválogatás), azoknak érdemes telefonon előzetesen bejelentkezni!

Tipp: A Google-térkép hajlamos itt is kissé becsapni az embert. Balatonszőlős felől érkezve a nehéz terep miatt ne az első lehetőségnél kanyarodjunk le az autónkkal, hanem csak a pincészet táblájánál térjünk le a főútról!

Címkék

Elérhetőségek

Strommer Borpince és Borterasz 744/2 Hrsz, Pécsely Facebook-oldal