gasztró

szerkesztés

Házias, mégis modern – A Kreinbacher Birtok a pezsgőin és a borain túl az ételeivel is magasra tette a mércét

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2021. 07. 21. 11:14

Langer Gábor, a Babel Budapest korábbi társséfje – egy rácalmási kitérő után – azzal az elhatározással tette át két éve székhelyét Somlóra, hogy a sorozatos Decanter-győztes tételekkel, lenyűgöző infrastruktúrával és nemzetközi szintű pezsgőkkel rendelkező Kreinbacher Birtok éttermét is legalább olyan magas szintre emelje, mint ami magát a pincészetet jellemzi. Gábor vezetésével pedig a vidéki gasztronómia jelenleg egyik legerősebb bástyája épült fel a csodálatos Somló hegy – a helyiek szerint Isten itt hagyott kalapja – tövében.

Nyugalom, világszinten is egyedi terroir, remek borok, szuper pezsgők és a vulkáni tanúhegy káprázatos látványa mellett már gasztronómiai élmény is várja a Marcal-medence keleti szélén kikapcsolódni vágyókat. A sorozatosan Decanter-díjakat nyerő tradicionális Kreinbacher pezsgők után idén a csendes borok is remekül szerepeltek a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenyén, amik mellett természetesen az új menüt is végigkóstoltuk. Személyes véleményem szerint jelenleg vidéken ennél magasabb minőséget talán egyedül Pesti István hoz.

Mangalicatarja, mangold, kukorica, gremolata

Fotó: Kreinbacher – Szendeff Lőrinc És Juhász Bogi

„Ez egy olyan étterem és lokáció, ahonnan egyszerűen nem akarok elmenni, ennél jobb környezet ugyanis nem létezik itthon. Elképesztően támogató légkör, az elvárásokhoz pedig – ami a komoly Kreinbacher-presztízsmárkához méltó konyha létrehozása – mindent megadnak csapatban, felszerelésben, és teljesen szabad kezet kapok, hogy megvalósíthassam az elképzeléseimet”

– mondta Langer Gábor, a Kreinbacher Birtok séfje. A szakmai csapat, köztük a Várszegi György főborász vezette pincészet régóta megérdemelt egy olyan éttermet, aminek fine bistro-koncepciója, felismerhető tálalása és összetettségében is jól érthető ízvilága a kacifántos túlgondolás helyett egyensúlyos, házias, mégis abszolút modern konyhát eredményezett.

Langer Gábor executive chef

Fotó: Kreinbacher – Szendeff Lőrinc És Juhász Bogi

„Engem sosem jellemzett az öncélúság. Úgy gondolom, egyszerűen azt kell rátenni a tányérra, ami jó. Extrákkal persze ki lehet egészíteni: például a fermentálással is az izgalmasabb savérzet becsempészése miatt próbálok játszani, de nem olyan extrém módon, hogy arra épüljön a konyha. A folyamatos jó visszajelzések azonban elsősorban a mögöttem álló remek csapatunknak szólnak”

– teszi hozzá Gábor. Az új menü a többségében abszolút magyar ízekkel és az izgalmas nemzetközi kitekintésekkel együtt üdítően friss kóstolási élményt eredményez, ahol megfér egymás mellet (vagyis egymást követően) az ázsiai ihletésű kókuszos csirkeleves, a kapros-vajtökös pisztráng, a mangalicatarja, a Szent Jakab-kagyló vagy a sós karamell. 

Borjúszűz, borjúnyelv, zeller, shimeji, edamame

Fotó: Kreinbacher – Szendeff Lőrinc És Juhász Bogi

Elegáns, sallangmentes, komplex, könnyed és nagyon jó ízléssel kialakított ételeket kapunk egytől egyig. A birtok (minden szolgáltatását együttvéve) ebben az exkluzív környezetben többnapos kirándulási lehetőséggé nőtte ki magát. Somló fejlődését figyelve pedig a végén talán még a Jóisten is eljön majd az egykor itt hagyott kalapjáért. 

Hasonló tartalmak

Admin mode