Tapolca belvárosában sétálva mindig olyan érzésünk támad, mintha egy mediterrán kisváros utcáit rónánk. A Malom-tó színes házai és éttermei, a tavak melletti sétányok a különleges szobrokkal, a főutca teraszos kávézói a délebbi vidékek atmoszféráját idézik, még a téli hónapokban is. A város nemrég egy olyan hellyel gazdagodott, ahol az olasz ízek badacsonyi borokkal találkoznak, és ahová be lehet ülni egy specialty kávéra, egy pohár borra, egy koktélra, de egy finom pizzára is.

A város főterén, majdnem szemben a kapualjjal, ami a Malom-tóhoz vezető utat rejti, néhány hónapja bor- és pizzabár nyílt egy korábbi üzlet helyén. Eklektikus enteriőr fogadja a betérőket: nagy, kerek faasztal és kisebb, szögletes asztalok, sötétzöld kárpitok, az egyik sarokban piros Berkel sonkaszeletelő gép, a falról DJ-ző koalát és nyakkendős alpakát ábrázoló festmények néznek vissza ránk.

Ez a hely még véletlenül sem akar olaszos hangulatot kényszeríteni a vendégekre, hanem egy laza, mégis elegáns atmoszférát céloz meg. Bent kb. 20 vendég tud leülni, és egy tágas terasz is tartozik a borbárhoz, ami biztosan megtelik majd, ha már nem kell nagykabát a kinti programokhoz.

A 2021 novemberében megnyílt pizzabár mögött a káptalantóti Büttner Borászat áll. A történet jóval korábban kezdődött: Dr. Büttner Tamás 2005-ben vásárolta meg első szőlőterületét a Badacsonyi borvidékhez tartozó Tóti-hegy dűlőjén. Az üzletember 10 évvel később alapította meg a borászatot, ahol ma már 15 hektáron gazdálkodnak. A vállalkozást közösen vezeti egyik fiával, Mártonnal.

„Gyerekkorom óta főzök, bécsi tanulmányi éveim alatt szabadidőmben főztem és borklubra jártam” – meséli Márton. „Vendéglátás-szervezést tanultam a Gundelben, a balatonszemesi Kistücsökben voltam gyakorlaton, és dolgoztam Ekler Viktornál is” – folytatja. Először egy vinotékát szeretett volna nyitni, de aztán arra jutott, hogy a borok mellé magas minőségű alapanyagokból készült pizzákat is kínál.

A hely a nevét egy kevésbé ismert, helyi fehér szőlőfajtáról, a vulcanusról kapta. A budai zöld és a szürkebarát keresztezéséből született fajtával szinte csak a Badacsonyi borvidéken és a Balaton-felvidék egyes területein találkozhatunk. Karakteres, illatos, testes, a terroir adottságait visszatükröző borok készülnek belőle – a pizzabárban is meg lehet ismerkedni vele.

Nem a megszokott feltétek

A kínálatban előételként gourmet-válogatás, burrata (friss olasz sajt) és kb. 12-féle pizza szerepel, a klasszikus Margheritától és a Prosciuttótól a négysajtos, a tonhalas, a csípős szalámis verziókig. A Vulcanusban olyan feltétekkel dolgoznak, mint a friss szarvasgomba, a San Daniele sonka, a fior di latte (tehéntejből készült mozzarella), az eredetvédett bivalymozzarella, a szardellafilé vagy a 'nduja (csípős calabriai kolbászkrém). Az alapanyagok nagy része Olaszországból érkezik, de a későbbiekben helyi hozzávalók – termelői sajtok, tapolcai lazacpisztráng stb. – is kerülnek majd a pizzákra. A heti ajánlatok egy-egy alapanyag köré épülnek.

Amíg várunk a Margheritánkra és a szarvasgombával, fior di lattéval megpakolt tartufo pizzánkra, megtudjuk, hogy a Vulcanus pizzája a nápolyi stílushoz áll a legközelebb, de szigorú értelemben nem lehet annak nevezni, mondja Márton. A tésztát Bódi Armand pizzaszakáccsal kísérletezték ki, és sok segítséget kaptak Varga Danitól, a tihanyi Füge Gasztro Kikötő séfjétől is. Minimum 48 óráig tart a kelesztés, ennek is köszönhető, hogy a végeredmény könnyed, levegős, és nem érzi úgy az ember, hogy annyira megtelt, hogy mozdulni sem tud. Még simán beleférhet egy csatos üvegben tálalt panna cotta is, a hely desszertje.

A borok és az italszelekció Márton ízlését tükrözik. Legnagyobb számban Büttner borokat találunk itt, a habzóboroktól a testes fehéreken át a vörösökig, de sokakoznak palackok a polcon a Szent György-hegyről – pl. Török Csabától, a 2HA Szőlőbirtokról – és a Kreinbacher Birtokról is.

Márton rajongásának köszönhetően van néhány palack champagne is – ezeket nyártól kimérve is lehet majd kérni. A rövid, de körültekintően összeválogatott itallapon minden megvan, ami egy jó gin-tonikhoz vagy a szokásos koktélokhoz kell. A cél az, hogy egy aperitivo bar hangulatát tükrözze a hely, ami nyilván sokkal könnyebb lesz, ha langyosabbak lesznek az esték és megtelik a terasz.

Címkék

Elérhetőségek

Vulcanus Pizzabar 8300 Tapolca Facebook-oldal