Azt nem lehet mondani, hogy a Badacsony környéke téli álmot aludt volna, ugyanis a Balaton egyik gasztrofellegvárában a vendéglátóhelyek még a legzimankósabb napokon is vonzották a vendégeket. Azonban a fogvacogtatós időnek lassan búcsút inthetünk, zöldül a hegy, és lassan kinyitnak a teraszok, előkerülnek a grillek, a szmókerek, és végre jöhetnek a füstös BBQ-k. A Gasztrohegy pedig kihasználja a tavaszi nap első melengető sugarait, március 19-én és 20-án 10 vendéglátóhely nyitja ki a kapuit, hogy a legfüstösebb fogásaikkal és persze a legjobb boraikkal kápráztassanak el minket.

A Gasztrohegy tematikus kóstolóhétvégéi még ősszel indultak, a tapasoktól kezdve a nemzetközi fogásokon át a halakig-vadakig, az irodalmi inspirációktól a marhaságokig már jó pár kulináris kalandot tudhatunk magunk mögött. A dedikált hétvégéken 10 ikonikus badacsonyi vendéglátóhely nyitja ki kapuit, hogy összedolgozva egy felejthetetlen gasztrohétvégére invitáljanak minket. Míg a tél utolsó hónapja a Gasztrohegyen a telt ízekről, a tápláló vadasfogásokról szólt, addig március 19-én és 20-án laza, füstös ízekkel búcsúztathatjuk a hideg hónapokat. Több vendéglátóhely már a teraszt is elkezdi nyitogatni, így ha az időjárás nekünk kedvez, akkor már pulcsiban és napszemüvegben sütkérezhetünk, a finom fogások és jobbnál jobb borok társaságában.

Egységben az erő

A Gasztrohegy különlegessége, hogy a badacsonyi vendéglátósok a háttérben komoly műhelymunkát végeznek azért, hogy a tematikus hétvégéken felejthetetlen fogások várják a látogatókat. Minden alkalom előtt összegyűlnek, kóstolnak, tanácsot adnak egymásnak, ráadásul mostantól különböző gasztroszakértők is támogatják ezeket az alkalmakat. A Füstölgés előtt Horváth Zsolt, azaz kicsiZso a BodrogSmokertől látta el jó tanácsokkal a séfeket és a vendéglátósokat, így a vérbeli szakács, BBQ- és grillfanatikus adott még egy löketet az amúgy is impozáns menüsoroknak.

„A Gasztrohegy alkalmával együtt ötletelünk, összedolgoznak a séfek, és ezt a minőséget a látogatók is nagyra értékelik. Nagyon élvezik, hogy a kóstolófogásokkal több helyet is kipróbálhatnak egy hétvége alatt, ám azt kevesen tudják, hogy a tematikus hétvégék előtt komoly előkészítő munka és egyeztetés folyik a vendéglátóhelyek között, hogy a legjobbat tudjuk nyújtani az idelátogatóknak” – mesélte Vincze Péter, a Tölgyes Kúria vezetője az összefogásról.

„A Gasztrohegy alkalmával együtt ötletelünk, összedolgoznak a séfek, és ezt a minőséget a látogatók is nagyra értékelik. Nagyon élvezik, hogy a kóstolófogásokkal több helyet is kipróbálhatnak egy hétvége alatt, ám azt kevesen tudják, hogy a tematikus hétvégék előtt komoly előkészítő munka és egyeztetés folyik a vendéglátóhelyek között, hogy a legjobbat tudjuk nyújtani az idelátogatóknak” – mesélte Vincze Péter, a Tölgyes Kúria vezetője az összefogásról.

A Badacsony vendéglátás szempontjából kedvelt desztináció, de a tematikus Gasztrohegy-hétvégék még nagyobb értékkel ruházzák fel a környéket. „A versengés helyett régóta az összefogásra kerül a hangsúly, mely tovább erősíti a badacsonyi vendéglátóhelyek együttműködését” – tette hozzá Vincze Péter.

A Füstölgés alkalmával a Tölgyes Kúria a füstölt lazacra teszi a hangsúlyt, melyet izgalmas textúrák kísérnek majd, a zöldalma-krémnek és a marinált céklának nehéz lesz ellenállni, az ízeket pedig a zellerhab aromája simítja össze. A könnyed, színes előételt egy komolyabb fogás, a füstölt pastramimarhaszegy követi majd, coleslaw salátával és házi gyűrt kenyérrel, mindez a Tölgyestől megszokott módon egy kis csavarral, újragondolva érkezik majd a tányérunkra.

Kisfaludy-ház Étteremben is felszáll a füst a Gasztrohegy alkalmával, náluk most a halakon lesz a hangsúlymelegfüstölt, paprikás harcsakolbásszal és fehér fogaskolbásszal készülnek, melyek mellé ízes dipek, faszenes töltött burgonya és házi kenyér dukál.

Tilia Borvendéglő füstölt marhanyelvvel, tormás céklasalátával és házi bagettel vár majd minket. A füstös marhaságok után pedig jöhet egy kis disznóság is, ugye? A sültbab-krémlevest kár lenne kihagyni, ugyanis bükkfán füstölt mangalicasonkát is kanalazhatunk majd a tányérból. A Pláne Badacsony borterasz először a kiváló borkínálattal fog levenni minket a lábunkról, majd jön a wokban sült édes disznó sült magyar rizzsel, és az ázsiai ízek rajongói is örülhetnek, ugyanis a fogást a füstölt házi kimcsi koronázza meg.

BBQ, a Füstölgés királya

Több helyen a füstös aromák mellett előkerülnek a nyár végén gondosan elrakott grillek és szmókerek, így egy igazi tavaszindító BBQ-ra is benézhetünk majd a Gasztrohegy-túránk során. A Bonvino Borbár igazi ínyencséggel, rozmaringos füstben pihent, faszénen sült csirkenyalókával készül, amit paszternákhab, kelchips, petrezselyemolaj és a zseniális zöldfűszeres gremolata mártás kísér majd.

Borbarátok is előkapja a grillkészletet, ugyanis egy hamisítatlan füstös BBQ-fogás kerül majd a tányérunkra: a bagelbe egy ínycsiklandó klasszikus, a pulled pork kerül, amit egy igazán ropogós sült krumpli kísér majd. 

Az Istvándy Birtok és Borműhely pedig leporolja a szmókert: az osso bucco, azaz a velős borjúlábszár mellett grillezett ananászt is kóstolhatunk a gasztrotúránk során. Az édesszájúak pedig a különleges muscovado cukornak örülhetnek, a hab a tortán ebben az esetben viszont az édes tejföl lesz.  

Gasztrokalandok szezonon kívül is

A Gasztrohegy-hétvégék során a hangsúly elsősorban az ételeken van, de emellett egy üdvözlendő trend születésének is szemtanúi lehetünk. Gondoljunk csak bele, hogy jó pár évvel ezelőtt a szezonon kívül vadászni kellett a nyitva tartó helyeket, mára azonban egyre több egység tart nyitva az ősztől kora tavaszig tartó időszakban is.

„A Badacsonynak a szezonon kívül is ezer arca van, ami felfedezésre érdemes, így keresett és izgalmas időtöltés a Gasztrohegy vendéglátóhelyei között kalandozni a szeptember végétől áprilisig tartó időszakban is” – mesélte Laposa Bence, a Hableány és a Laposa Borterasz vezetője.

„A Badacsonynak a szezonon kívül is ezer arca van, ami felfedezésre érdemes, így keresett és izgalmas időtöltés a Gasztrohegy vendéglátóhelyei között kalandozni a szeptember végétől áprilisig tartó időszakban is” – mesélte Laposa Bence, a Hableány és a Laposa Borterasz vezetője.

A Hableány vaddisznógerinccel készül a füstös hétvégére, melyet csiperkével és medvehagymával tálalnak majd, illetve egy titokzatos, zelleres, ananászos, fehér csokoládés fogás is a tányérunkra kerülhet, melyet a Laposa Birtok mindig kiváló boraival kísérhetünk. 

Laposa Borteraszon pedig nemcsak kiváló borokat kóstolhatunk, de a lélegzetelállító panoráma is levesz majd a lábunkról, a Füstölgés itt pedig extra fokozatra kapcsol. Kóstolhatunk zöldfűszeres lángolt lepényt, ami grillezett, tépett fácánmellel és grillezett tavaszi zöldségraguval társul majd. Illetve a tányérunkra kerülhet egy hamisítatlan BBQ-oldalas is, ami a kukoricakrémmel, a parázsban sült burgonyával és a fokhagymás mártogatóssal ellenállhatatlan fogásnak ígérkezik a füstös ízek kedvelőinek.

Ma már a Vánkos nélkül sincs Badacsony, akik nemcsak egy hangulatos panzióval, de remek helyi termelői alapanyagokból készült fogásokkal várnak minket egész évben. A Füstölgés alkalmával is a természetességen lesz a hangsúly: füstölt szalonnán, sütőben sült sóletgerslivel készülnek, amit házi füstölésű, vékonyra szelt kacsamell és a sólet mellé elengedhetetlen főtt tojás kísér majd. A vegetáriánus étrendet követőkre is gondoltak, akik szintén belekóstolhatnak a sóletbe, de ezt növényi alapon sütik, gerslivel és füstölt tojással.

A Gasztrohegyen arra is van lehetőség, hogy csak egy-egy helyen kóstoljuk meg a két fogásból álló tematikus kínálatot, de az előre megvásárolható Gasztrohegy-bérlet birtokában akár több helyet is bejárhatunk egyszerre. A bérlettel négy fogást és egy-egy hozzájuk illő pohár bort kapunk, és ingyen utazhatunk a gasztrobusszal a helyszínek között.

A bérleteket itt tudjátok megvásárolni, a Gasztrohegy Facebook-oldalán pedig minden további infót megtaláltok. 

Ez a cikk a Gasztroheggyel együttműködésben készült, amely minden évben októbertől áprilisig szervez gasztrohétvégéket Badacsonyban.

Címkék