Sokan a szeptember mellett a májust tartják a legtökéletesebb időszaknak arra, hogy felfedezzék a Balaton sokszínűségét, mert csodás az idő, nincs tömeg, és azok a vendéglátóhelyek is kinyitnak, amelyek működése az időjárástól függ. Ez a hónap tényleg rengeteg élményt ígér: beköszöntött a kora nyári idő, és ezzel eljött a szabadtéri fesztiválok, piknikek, partik ideje, kerékpártúrákon és vezetett városi sétákon vehettek részt, az esti koncerteket és DJ-s bulikat pedig a Gömbkilátó alatt, egy kolostorrom mellett vagy a Hévízi Tófürdő kellemes meleg vizében lebegve is élvezhetitek.

¡Nosnach x Sirokai Mátyás x Fülemülék romkoncert, Nagyvázsony, május 13.

A ¡Nosnach Móser Ádám (harmonika, accordina) és Kertész Endre (cselló) francia–balkáni–klezmer–tangó formáció zenéjében a francia, a zsidó, az argentin, a balkáni és a cirkuszi hangulat keveredik a kísérleti, kortárs komolyzenei és jazzelemekkel. A nagyvázsonyi Szent Mihály pálos kolostorromhoz szervezett rendhagyó koncerten fellép Sirokai Mátyás is, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem ütőhangszer szakán diplomázott, irodalmi blogokat is szerkeszt, és négy kötet szerzője.

Az esemény ingyenes, de a helyszín véges befogadóképessége miatt csak egyéni, online és ingyenes regisztrációval látogatható, amit itt tehettek meg.     

Ana Alcaide és a Meybahar, Veszprém, Hangvilla, május 13.

Ana Alcaide dalai a szefárd hagyományból táplálkoznak, művészete átível korokon és tájakon: a több száz éves dallamokat saját arcára formálja, zenéje tükrözi Toledo szenvedélyességét és örökségét, de Svédországban találta meg hangszerét, a nyckelharpát (a lanthoz hasonló, billentyűs, vonós hangszer). Az énekesnő május 13-án 19 órától a Meybahar együttessel lép színpadra, akik a keleti hagyományokból, görög, török, indiai dallamokból és ritmusokból építkeznek. (A Találkozások Zenevárosban eseménysorozat következő koncertje május 31-én lesz, ahol A Dal döntős a cappella együttese, a Napfonat látja vendégül az Irie Maffiában és szólóban is fellépő Senát, az előadáson magyar és ghánai népdalok kapcsolódnak össze.)

A jegyek 2000 Ft-ba kerülnek, diákoknak és pedagógusoknak pedig 1000 Ft-ba. A jegyeket itt tudjátok megvásárolni. 

Holdfényfürdő a Hévízi-tavon, május 13.

A Hévízi Tófürdő általában kora este bezár, de ezen a napon kivételes programmal készül a hely: egészen 22.30-ig pancsolhattok a kellemesen meleg vízben. A szervezők welcome drinkkel, ételkülönlegességekkel, koktélokkal is készülnek, 20 órától pedig élő zene is lesz

A korlátozott számban kapható jegyek elővételben a Festetics Fürdőház pénztárában vásárolhatók meg, 5900 Ft-os áron. A programon csak 16 éven felüliek vehetnek részt.
Jegyvásárlással kapcsolatos egyéb információt itt találtok: www.spaheviz.hu, +36 30 9555 943.

IV. Kéknyelű Piknik, Káptalantóti, május 14.

A kéknyelű Badacsony tradicionális, különleges borfajtája, amelynek termesztését régen csak a jómódú gazdák engedhették meg maguknak. Az Istvándy Birtok több mint két évtizede kiemelt figyelmet fordít erre a fajtára, és elkészítette az első kéknyelűpezsgőt is. A borászat már hagyományosnak számító programjára, a IV. Kéknyelű Piknik sétálókóstolóra 2022. május 14-én, szombaton 15 órától kerül sor a Káptalantóti határában található Istvándy Ligetben. Az eseményre mintegy 10 badacsonyi pincészet több mint 30 kéknyelűtétellel érkezik.

A sétálókóstoló ára 11 990 Ft, amely tartalmaz 1 BBQ-tálat, valamint az összes kéknyelűbor kóstolását a készlet erejéig. Jegyet itt tudtok vásárolni.

Szabadság téri DZSEMBORI vol. 1 és Random Trip, Veszprém, május 14.

A Papírkutya által szervezett Szabadság téri esemény a bulizás mellett a felelős állattartásról szól, ennek fényében 13 órától az állatvédelemhez kapcsolódó játékos feladatokkal és kvízzel várják a gyerekeket. Lesz jótékonysági kutya-gazdi fotózás, bábszínház és térzene, este 8-tól pedig a Random Trip művészei adnak megismételhetetlen élményt jelentő koncertet. Az éjfélig tartó utcabál házigazdája a DJ Cyborg Templar lesz. 

Belépő nincs, az összegyűjtött adományokat a Vackoló Állatvédő Egyesület és Menhely számára ajánlják fel a szervezők. További információt itt találtok.

Vörös homokköves túra az Örsi-hegyre, Badacsonyörs, május 14.

Ezen a Káli-medence és a Tapolcai-medence határán vezető, 9 órakor startoló túrán többek között egy különleges erdő élővilágával, a Badacsonyörsi Konglomerátum Formáció nagyon látványos szikláival és a salföldi pálos kolostorral ismerkedhettek meg dr. Szentes Szilárd geotúra-vezető jóvoltából, és a Csönge-hegyi kilátóból is körülnézhettek. Az 5-6 órás, közepes nehézségű túrán kb. 15 km-t fogtok megtenni. 
 
Részvételi díj: felnőtt: 3000 Ft/fő, gyerek: 1000 Ft/fő, a jelentkezéssel kapcsolatos és egyéb információt itt találtok.

Aranyakkord, Keszthely, Balaton Színház, május 14.

Az Aranyakkord formációt Kiss Tibi (Quimby) és Vastag Gábor (A Kutya Vacsorája) alkotta meg 2018-ban, és csatlakozott hozzájuk Gábor Andor „UFO” is különleges hangzású ütőhangszeres játékával. Saját dalokat és néha Quimby-feldolgozásokat is játszanak. A koncert 19 órakor kezdődik. 

A február 19-re meghirdetett Aranyakkord-koncertet május 14-re halasztották. A jegyár 5900 Ft. Jegyek kaphatók a Balaton Színház jegypénztárában, valamint a jegy.hu oldalon. 

VI. Korosajt Fesztivál, Nemesbük, május 14.

Korosa András sajtkészítő azt vallja, hogy a Jersey „a tehenek Rolls-Royce-a”. Már hagyomány, hogy tavasszal fesztivált szervez a sajtműhelyben, ahol az érdeklődőknek szeretne „mindent megmutatni, ami Jersey, ami sajt”. Lesz kézi és gépi tehénfejés, sajtkészítés, piknik, gyerekprogram, állatsimogató, és persze a „nagy Jersey felhajtásra” is sor kerül.

A belépés ingyenes, további információt itt találtok.

E-kerékpár túra / Koloska körtúra, Csopak, május 15.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársa által vezetett körtúra kiindulópontja Csopak, az angolkisasszonyok egykori nyaralója. Innen a csopaki dombokon keresztül kerekezhettek a skanzennek is beillő arácsi faluközpontig, majd egy erdei szakasz következik, és meg sem álltok a hidegkúti Recsek-hegyi kilátóig. Tótvázsonyon és Balatonszőlősön keresztül értek vissza Csopakra. Bár a szintemelkedés 215 méteres lesz, kevésbé jó kondival is belevághattok a kalandba, a szervezők biztosítják az elektromos rásegítéssel ellátott bicikliket.

A 9.30-kor induló túra ára 7500 Ft/fő, saját kerékpárral 5000 Ft/fő. Foglalni az innen letöltött jelentkezési lappal lehet. A részleteket itt találjátok

Art Piknik: Magyar mesék – Magyarabszurdok – beszélgetés Parti Nagy Lajos költővel, Balatongyörök, május 19.

A Györöki KultúrMorzsázó programsorozat keretében ismert, eredményes, hiteles és időtálló értéket képviselő művészekkel – költőkkel, írókkal, színészekkel, képzőművészekkel, irodalomtörténészekkel – beszélgetnek a szervezők. Május 19-én 19 órától Parti Nagy Lajos Kossuth-díjas költő, drámaíró, író, szerkesztő, kritikus, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja érkezik a Bertha Bulcsu Művelődési Ház és Könyvtár udvarára (rossz idő esetén a nagyterembe). 

A belépés ingyenes. További információt a Facebook-eseménynél találtok.

Péterfy Bori & Love Band, Veszprém, Hangvilla, május 20.

Május 20-án, pénteken 19 órától a Péterfy Bori & Love Band koncertezik a veszprémi Hangvilla nagytermében. Az alternatív rockpszichedelikus pop és ősbeat színes egyvelege a frappáns szövegekkel és Bori szabad szellemű, vagány habitusával egészül ki, lendületes koncertre számíthattok. 
 
Jegyeket 4300 Ft-tól tudtok vásárolni a Hangvilla oldalán. A korábban vásárolt jegyek is érvényesek erre a koncertre.

Be Massive Horizon Party, Balatonboglár, Gömbkilátó, május 21.

Előttetek a Balaton, mögöttetek a boglári Várdomb csúcsán álló, 165 méteres Gömbkilátó – kivételes helyszín egy családbarát, piknikezős, DJ-s bulihoz, ami 14 órakor kezdődik, 23 órakor pedig véget ér. A szervezők a korlátozások megszüntetése után is szeretnék megtartani a buli atmoszféráját, ezért csak korlátozott számban kaphatók jegyek. Lesz food truck és italpult, a lemezeket olyan DJ-k pörgetik, mint Secret Factory, Metha, Mirmur vagy Lenny Lenoks. 

Vigyázzatok a természeti értékekre, és a pokrócokat ne hagyjátok otthon!

A cikk írásakor még volt az utolsó körös, 4500 Ft-os jegyekből, ezekre itt lehet lecsapni

Fáklyás esti Tihany Séta, május 21. és 28.

A másfél-kétórás séták világosban indulnak a Mádl Ferenc térről (19.30-kor), majd fáklyát gyújtva andaloghattok a megüresedett, macskaköves tihanyi utcákon. A séta során a Tihanyi-félsziget történetét, legendáit és érdekességeit ismerhetitek meg. Érdemes kényelmes lábbeliben és zseblámpával érkezni.

Jegyek: felnőtt: 2000 Ft, diák/nyugdíjas: 1500 Ft, a jegyek a helyszínen, a séta előtt vásárolhatók meg (csak készpénzben). Tihanyi szálláshelyen megszállók számára 50% kedvezményt adnak a séták árából. A sétára előzetes jelentkezés szükséges. A Facebook-eseményért kattintsatok ide!

Tekerj a Zöldbe! Káli-Kör Bringakör, Tapolca, május 21.

A vezetett családi bringatúra a tapolcai vasútállomásról indul, 13 órakor. 60 km-es, közepesen nehéz terepre számítsatok, ahol a szintemelkedés 273 méter lesz. A csapat Diszel, Salföld, Kékkút, Kővágóörs és Köveskál érintésével kanyarodik Szentbékkálla felé, és egy vargabetűvel, Nemesgulácson és Kisapátin át tér vissza a kiindulópontra. A gyülekező és a regisztráció 12:30-tól lesz Tapolcán, a vasútállomásnál.

A részvételi díj 1000 Ft, amely tartalmazza a 2-3 fő túravezetőt, szükség esetén emberi és technikai elsősegélyt anyagköltség nélkül.
A túrára előzetes regisztráció szükséges, részleteket itt találtok.

A füredi rabbi – zsinagóga- és Zsidó Kiválóságok Háza-látogatással, Balatonfüred, május 21.

A városi sétán a felújított régi zsinagógából indulva járhatjátok be egy klasszikus vidéki zsidó közösség hétköznapjainak útvonalát, a kalauz pedig a füredi zsidó hitközség utolsó vezetőjének fia lesz. Miközben megnézitek, hol volt annak idején a rituális fürdő vagy a felekezeti iskola, a zsidó étkezési, istentiszteleti, családi, házaséleti, tisztálkodási és temetkezési szokásokról is hallhattok. A kb. 2 órás, másfél km-es séta zárásaként ellátogattok a zsinagóga új szárnyába, ahol két virtuális kiállítást is láthattok. 

A részvételi díj 4900 Ft, amely tartalmazza a kiállításra szóló belépőt is. A jegyeket itt lehet előzetesen megvásárolni.

A TÁNC Fesztiválja, Veszprém, Pannon Várszínház, május 23–24.

A TÁNC Fesztiválja 24 éve a magyar kortárs táncművészet versenyszerű találkozója, Veszprém város kiemelt fesztiválja. Az előadások többek között a Hangvilla termeiben, a Hangvilla előtti téren, az Agórában és a Petőfi Színházban lesznek, a táncfesztivált kiállítások, filmvetítések, irodalomtörténeti előadások is kísérik. 

A programokkal és a jegyvásárlással kapcsolatban a fesztivál honlapján találtok információt.  

Generációk, Pont Csopak, Plul-malom, május 27–28.

2022 májusától szeptemberig havonta egyszer, egy teljes hétvégére kulturális találkozóponttá válik a Plul-malom. Az első ilyen hétvégén, amelynek témája a Generációkbográcsozás, jótékonysági ruhavásár, filmvetítés és beszélgetés lesz a program, de fellép a Csaknekedkislány és a Platon Karataev is, akusztikus, kéttagú felállásban. 

Itt tudhattok meg többet a programokról.  

Day ’n’ Night 2022 – Piknik Session X Techline – Somló Open Air, Somlóvásárhely, május 28.

A Somló lábánál, a Cornus Pálinka bázisán már délután 4 órakor elkezdik pörgetni a lemezeket a DJ-k. Kellemes house a kezdet, és „ahogy megyünk bele az éjszakába, a zene is úgy halad a technó különböző műfajai felé” írják a szervezők, akik olyan DJ-ket hívtak meg a hajnali 4-ig tartó eseményre, mint Lendon, Davko, Peter Makto, Metha vagy Shabaam. A rendezvény családbarát, és a kutyusokat sem kell otthon hagyni. 

Az early bird jegyek ára 3000 Ft, az elővételeseké 3500 Ft, a helyszínen 4500 Ft lesz a belépődíj. 
Eső esetén a rendezvény elmarad. A részletekért ide kattintsatok, a jegyvásárláshoz pedig ide

Gyermeknap a Csodabogyós-barlangban, Balatonederics, május 29.

A barlangtúra egy életre szóló élmény, a Csodabogyós-barlang pedig kezdőknek tökéletesen alkalmas terep a méreteiből, látványos formakincséből és viszonylag könnyen járható jellegéből adódóan. Gyermeknap alkalmából a vezetett, 2 órás alaptúrákon kedvezményesen lehet részt venni, a 10 évesnél idősebb gyerekeket és kísérőiket várják.

A túrák 8, 10, 12, 14, 16 órakor indulnak, de már 30 perccel előbb legyetek ott a helyszínen. 

A kedvezményes ár 18 év alattiakkal érkezőknek 8000 Ft/fő, a gyerekeknek 5000 Ft/fő. Előzetes bejelentkezés szükséges, a részleteket itt olvashatjátok.

IV. Kedvenc Kereskedőház Naplemente Félmaraton, Balatonboglár, május 29.

Ez a bulival összekötött esti futóverseny Gömbkilátó lábától startol el, a cél pedig a balatonföldvári kikötő. Ami jó hír azoknak, akiket az északi part emelkedői eddig visszatartottak az ilyen jellegű erőpróbáktól, hiszen a terep szinte végig sík. A futás és az eredményhirdetés után a mezőny hajóra száll, hogy a tó közepéről nézze meg a naplementét, és egy 2,5 órás bulizás veszi kezdetét, a kalóriákat pedig minőségi fogásokkal lehet majd pótolni.

Itt olvashattok a további részletekről

Címkék